Αναγκασμένοι να ασθενούν μόνο κάθε Παρασκευή, είναι οι περίπου 1.600 μόνιμοι κάτοικοι 13 απομακρυσμένων κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου.
Ο λόγος είναι ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αδυνατεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, να αντικαταστήσει τον ιατρικό λειτουργό, που στελεχώνει το περιφερειακό αγροτικό Κέντρο Υγείας Παναγιάς και είναι με άδεια απουσίας από τις 13 μέχρι τις 31 Αυγούστου, με ιατρό που θα στελεχώνει το Κέντρο επί καθημερινής βάσης.
«Για συνεχόμενη φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την άνιση μεταχείριση του κράτους προς τους πολίτες της υπαίθρου στο κυριότερο θέμα της υγείας», δήλωσε ο κοινοτάρχης Παναγιάς Σάββας Νικολάου, σημειώνοντας ότι ο αναπληρωτής επί καθήκοντι ιατρός βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Παναγιάς μόνο κάθε Παρασκευή.
Σημείωσε ότι από το αγροτικό Κέντρο Υγείας Παναγιάς εξυπηρετούνται και οι κοινότητες Ασπρογιά, Στατός Άγιος Φώτιος, Αμπελίτης, Γαλαταριά, Κοιλίνεια, Πενταλιά, Αξύλου, Ελεδιώ, Λετύμπου, Χούλου, Καλλέπεια και Λεμόνα με συνολικό αριθμό κατοίκων περίπου 1.600.
Ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με τους αρμόδιους (Γενικό Νοσοκομείο Πάφου) του δόθηκε η απάντηση πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού και δεν υπάρχει δυνατότητα για πλήρη αντικατάσταση.
Θεωρούμε ότι με αυτή την αντικατάσταση σε καμία περίπτωση ο αναπληρωτής επί καθήκοντι ιατρός μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, είπε ο κ. Νικολάου και διερωτήθηκε κατά πόσον «οι ορεινές κοινότητες της επαρχίας Πάφου θεωρούνται 3ης και 4ης κατηγορίας αυτού του κράτους».
Επίσης, διερωτήθηκε ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση που υπάρξει επείγον περιστατικό υγείας, που απευχόμαστε να συμβεί, όπως είπε, «και αυτό είναι θέμα ζωής ή θανάτου».
Ο Κοινοτάρχης Παναγιάς είπε ότι τα τελευταία 6-7 χρόνια το Κέντρο Υγείας Παναγιάς δεν είναι στελεχωμένο όπως πιο παλιά με δύο ιατρικούς λειτουργούς, οι οποίοι διανυκτέρευαν είτε στην κοινότητα Παναγιάς είτε σε γειτονική κοινότητα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν άμεσα σε έκτακτο περιστατικό.
Σήμερα, συνέχισε, το Κέντρο στελεχώνεται πλέον από ένα ιατρό που εργάζεται ώρες γραφείου και παράλληλα εξυπηρετεί και 12 γειτονικές κοινότητες με περιοδείες.
Τέλος, ο Κοινοτάρχης Παναγιάς κάλεσε τους αρμόδιους και υπεύθυνους λειτουργούς της υγείας να αναλογιστούν τη σοβαρότητα των πραγμάτων, όπως είπε, «και να διαχειριστούν σωστά και ίσα το δικαίωμα στην υγεία στους πολίτες της υπαίθρου».