Στην παρουσία Τοπικών αρχών και συγγενών ηρώων της κοινότητα Πωμού τελέστηκε το πρωί το εθνικό μνημόσυνο όλων των πεσόντων.
Επί μνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πωμού Βαγγέλης Στυλιανού ο οποίος εξήρε την προσφορά και την θυσία των ηρώων για ελευθερία του νησιού μας.
Στις μάχες του 1964, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες, οι συγχωριανοί πολέμησαν και βρέθηκαν απέναντι από τους Τούρκους και κάτω από τα πυρά των αεροπλάνων και τις βόμβες Ναπάλμ. Οι βόμβες Ναπάλμ προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και δημιούργησαν πολλά θύματα. Ανάμεσα στα θύματα εκείνων των ημερών ήταν και οι χωριανοί μας Ευάγγελος Ρούσος 52 ετών, ο Χρύσανθος Διονυσίου, 36 ετών, και ο Ανδρέας Ορφανίδης, 24 ετών. Οι τρεις ήρωες σκοτώθηκαν από αεροπορική προσβολή που έγινε στην κοινότητα μας από τουρκικά αεροπλάνα και με τη ρήψη βομβών Ναπάλμ.
Σύντομη χρονική ανασκόπηση των γεγονότων. Στις 7 του Αυγούστου 1964 η τουρκική αεροπορία άρχισε για πρώτη φορά να κτυπά την Κύπρο και να σκορπά τον πανικό στους κατοίκους του νησιού. Την αφορμή για την τουρκική επίθεση έδωσαν οι μάχες Μανσούρας-Κοκκίνων. Τα τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να πυροβολούν στο μεταλλείο της Λίμνης. Κάποια άλλα αεροπλάνα πέρασαν πάνω από τα Κόκκινα, τη Μανσούρα, τον Παχύαμμο, τον Πωμό μέχρι και την Πόλη Χρυσοχούς. Ένα τούρκικο αεροπλάνο καταρρίφτηκε στη Μόρφου, από πυροβόλο όλμο που βρισκόταν έξω από την εκκλησία της κοινότητας Πωμού. Άρθρο της εφημερίδας Μάχης έγραψε τότε ότι ο ηρωϊκός Πωμός έπαψε να υφίσταται από τους πυροβολισμούς. Στις 8 και 9 Αυγούστου οι Τούρκοι δεν βομβάρδιζαν μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και κατοικημένες περιοχές από το Ξερό μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.
Οι βόμβες Ναπάλμ προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και δημιούργησαν πολλά θύματα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη μάχη της Μανσούρας και από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 53 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες (25 στρατιωτικοί και 28 πολίτες) και τραυματίστηκαν 125.