«Πρέπει να αντιμετωπιστεί ο μαρασμός της παφίτικης υπαίθρου», αναφέρει στο taxidromos24.com, ο Πρόεδρος της Ε.Τ.Α.Π. Γεώργος Μάης.
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Πάφου και με τη στήριξη των υπολοίπων φορέων της επαρχίας, ζητούν από την πολιτεία την ετοιμασία συγκεκριμένου σχεδίου/μελέτης για αναζωογόνηση της υπαίθρου και την αντιμετώπιση της αστυφιλίας.
Για το εν λόγω θέμα, μίλησε στο taxidromos24.com, ο Γεώργιος Μάης, Πρόεδρος Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (Ε.Τ.Α.Π), ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός της παφίτικης υπαίθρου μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.
Ο κ. Μάης υπογραμμίζει πως η Ε.Τ.Α.Π καλεί την πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία και με την στήριξη όλων να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Ζητάτε από την πολιτεία να γίνει αναζωογόνηση της Παφίτικης υπαίθρου. Πως θα αντιμετωπιστεί η εγκατάλειψη και ο μαρασμός της κατά την άποψη σας;
«Με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου ζητούμε από την πολιτεία να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης η οποία να καταδείξει όλες τις δράσεις και τις υποδομές που χρειάζεται να γίνουν για την προσέλκυση νέων ανθρώπων οι οποίοι να δραστηριοποιηθούν και να κατοικήσουν στην ύπαιθρο και παράλληλα θα τερματιστεί η αστυφιλία και η φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει η ύπαιθρος τα τελευταία 40 ίσως και περισσότερα χρόνια. Να επιτευχθεί δηλαδή αυτό που αποκαλούμε βιώσιμη Ανάπτυξη.»
Ποια κίνητρα πιστεύετε ότι πρέπει να δοθούν στους πολίτες για στροφή προς την ύπαιθρο;
«Για να αναστραφεί αυτή η πορεία θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες απασχόλησης μέσω κινήτρων που θα φέρουν επενδύσεις στον Αγροτουρισμό με την δημιουργία καταλυμάτων και στον τομέα του πολιτισμού μετην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την συντήρηση και ανάδειξη των διαφόρων μνημείων με στόχο την προσέλκυση ξένων και ντόπιων τουριστών. Τα κίνητρα πρέπει να καλύψουν και άλλους τομείς όπως η αμπελοκαλλιέργεια, η παραγωγή και μεταποίηση παραδοσιακών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής, παροχή στεγαστικών σχεδίων κ.α.
Η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης εκτός από κίνητρα για επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριοποίηση, προϋποθέτει την ύπαρξη και λειτουργία σύγχρονου οδικού δικτύου και δικτύου συγκοινωνιών, εκπαιδευτηρίων, κέντρων υγείας και άλλων αναγκαίων υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την ομαλή διαβίωση των κατοίκων.»
Γιατί πιστεύετε πως ο κόσμος στρέφετε προς την πόλη και εγκαταλείπει την ύπαιθρο; Τι έχει να μας προσφέρει η ύπαιθρος σε σχέση με την πόλη;
«Ο κόσμος στρέφεται προς την πόλη λόγω απουσίας των προϋποθέσεων που αναφέρουμε πιο πάνω και που είναι αναγκαίεςγια την παραμονή και δραστηριοποίηση των κατοίκων. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ικανοποιητικές ή και καθόλου συνθήκες απασχόλησης, σχολεία, νοσηλευτήρια ή ιατρικά κέντρα και γενικά οι ευκαιρίες και οι συνθήκες που ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Η ύπαιθρος μπορεί να προσφέρει ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες, ξέγνοιαστη ζωή που πάρα πολλοί επιζητούν, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης και τους πειρασμούς που απειλούν κυρίως τους νέους αλλά παράλληλα μπορεί να γίνει και πόλος έλξης για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες οι οποίοι θα απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες κάτι το οποίο επιζητούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία.»
Έχουν γίνει ικανοποιητικά έργα στην Παφίτικη ύπαιθρο για προσέλκυση του κόσμου;
«Έχουν γίνει έργα τα οποία αφορούν κυρίως το κεντρικό οδικό δίκτυο. Οι δρόμοι που συνδέουν τις κοινότητες μεταξύ τους χρειάζονται να ανακατασκευαστούν ή να βελτιωθούν. Έχουν γίνει και κάποια εξωραϊστικά έργα εντός των χωριών αλλά αυτά δεν είναι αρκετά.Όπως έχουμε αναφέρει πρέπει να δημιουργηθούν ικανοποιητικές συνθήκες απασχόλησης και ομαλής διαβίωσης.»
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Παφίτικης υπαίθρου;
«Η Παφίτικη ύπαιθρος είναι μοναδική και πανέμορφη, όπως και τα χωριά. Η εναλλαγή τοπίων, το εξαιρετικό κλίμα, η πληθώρα σημείων ενδιαφέροντος όπως παλιές εκκλησίες, μοναστήρια, νερόμυλοι, αρχαία γεφύρια, η παράδοση και γενικά η υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι τα δυνατά σημεία της Παφίτικης υπαίθρου τα οποία πρέπει να αναδειχθούν.»