Πρόκειται για την πρώτη κοινότητα στις προτιμήσεις ξένων και ντόπιων, με ραγδαία οικοδομική και τουριστική ανάπτυξη.
Το μικρό χωριό Μανδριά Πάφου που άλλοτε ήταν τουρκοκυπριακό, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια ραγδαία ανάπτυξη. Μέχρι το 1963 κατοικείτο από τουρκοκύπριους και οι έλληνες είχαν διωχθεί, αφήνοντας αρκετή περιουσία. Από το 1963 – 1974 το χωριό ήταν αμιγές, τουρκοκυπριακό. Από το 1974 με την τουρκική εισβολή, οι τουρκοκύπριοι έφυγαν και το χωριό συνέχισε την πορεία του πλέον με ελληνοκυπρίους. Κατοικήθηκε από πρόσφυγες. Πως εξελίχθηκε αυτή η ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, θα το δούμε παρακάτω.
Το κράτος συνέβαλε αρκετά, απαλλοτριώνοντας γη. Μέχρι τώρα 50 οικόπεδα δόθηκαν σε προσφυγικές οικογένειες και μαζί με αυτό συνέβαλε και στην οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμηση της κατοικίας, με το ποσό των £ 5,000. Γίνονται προσπάθειες μέσω του κοινοτικού συμβουλίου, για νέα απαλλοτρίωση γης και δημιουργία νέων οικοπέδων, για να διατεθούν επίσης σε προσφυγικές οικογένειες. Στην περιοχή του χωριού, δημιουργήθηκε και ένας συνοικισμός με 22 κατοικίες.
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και επενδυτικές εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει, ανεγείροντας τις πρώτες 100 τουριστικές μονάδες, νοτίως του χωριού στη παραλιακή περιοχή. Στην όμορφη τούτη αμμουδιά των Μανδριών, άρχισε ο σχεδιασμός για ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Γενικά μια τουριστική κίνηση άρχισε να απειλεί το άλλοτε ήσυχο χωριουδάκι.
Αν και το χωριό βρίσκεται σε πεδιάδα, ανάμεσα στο πράσινο, όμως και στην αντίπερα όχθη, η θάλασσα προσθέτει μια μοναδική ιδιαιτερότητα στο τοπίο.
Αλλά και στον ίδιο τον οικισμό άρχισε η τουριστική δραστηριοποίηση, με την παραδοσιακή μοναδική ταβερνούλα που διαθέτει. Όλες σχεδόν οι προβλεπόμενες υπηρεσίες, που φαίνεται να θεωρείται απαραίτητη η παρουσία τους, όπως τράπεζα, γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων, βίντεο, σύγχρονη υπεραγορά, δεν θα αργήσουν να εγκατασταθούν στον χωριό. Ήδη στο χωριό λειτουργεί Συνεργατική Τράπεζα, με την ονομασία Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Εκτοπισμένων Μανδριών (ΣΠΕΕΜ). Σύντομα όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Στο χωριό καλλιεργούνται φυστίκια – πατάτες και κυρίως κηπευτικά.
Ωστόσο η πεδιάδα, εξακολουθεί να αποδίδει και να προσδίνει ένα όμορφο σμαραγδένιο χρώμα στο τοπίο της περιοχής Μανδριών.
Τα Μανδριά διαρκώς διαφοροποιούν τη χρήση γης τους. Μεταμορφώνεται η οικιστική τους έκταση, τουριστικοποιείται η αμμουδιά. Μια καινούργια οικονομική ανάπτυξη αρχίζει για το φτωχικό αυτό χωριό. Κι οι ρυθμοί της ανάπτυξης είναι τώρα έντονοι. Φαίνεται πως η χρυσή αμμουδιά των Μανδριών συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστικοποίηση του χωριού.
Ακριβώς στα νότια του χωριού, στην παραλιακή περιοχή θα ανοικοδομηθούν και άλλες τουριστικές κατοικίες.
Είναι όμως και η τουριστική αυτή ανάπτυξη στο χωριό, μια ανείπωτη χαρά και απόλαυση στο άλλοτε φτωχικό και παραμελημένο χωριουδάκι.
Μια αύρα, που κάποτε προέρχεται από το βουνό στα βόρεια και κάποτε από τη θάλασσα στα νότια, συνεχώς σε θωπεύει και σε αναζωογονεί. Η πεδιάδα καθώς πλησιάζεις τη θάλασσα, στενεύει. Το τοπίο γίνεται πιο τραχύ, ταυτόχρονα όμως πιο γραφικό και οπωσδήποτε πιο θελκτικό. Το σκουροπράσινο χρώμα των φυτών και των αγριολούλουδων που πληθωρικά φυτρώνουν, βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην αμμουδιά των Μανδριών.
Κι έξαφνα προβάλλει μπροστά σου μια γαλάζια θάλασσα. Ένα άλλο ήρεμο γλαυκό χρώμα. Κινείσαι πράγματι μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων.
Η αμμουδιά των Μανδριών έχει κάτι το ιδιαίτερο. Έχει αρκετό πλάτος και αποτελείται από λεπτόκοκκη αλλά και χοντρόκοκκη άμμο, ανακατωμένη με λίγα πολύχρωμα βοτσαλάκια. Η αμμουδιά, ανάμεσα στο γαλάζιο χρώμα της θάλασσας και του πράσινου αυτού της πεδιάδας, απομονωμένη και σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, είναι προκλητική σ’ αυτούς που νοιάζονται για ξεκούραση, ηρεμία και γαλήνη.
Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε στο taxidromos24.com πως κάθε χρόνο η Επαρχιακή Διοίκηση περιλαμβάνει τις βασικές πιστώσεις στον προυπολογισμό για να γίνονται έργα υποδομής στην κοινότητα των Μαντριών.
Συνολικά – όπως είπε- περιλαμβάνεται ένα ποσό της τάξης των 50 χιλ. ευρώ και είναι κυρίως για έργα συντήρησης των δρόμων της κοινότητας με πρέμιξ, για δημιουργία ή συντήρηση πεζοδρομίων . Επίσης περιλαμβάνονται δρόμοι του συνοικισμού αυτοστέγασης και για βελτιώσεις των αγροτικών .
Η κ. Λάμπρου είπε ακόμη πως η κοινότητα των Μαντριών έχει ωριμάσει εδώ και ένα με ενάμισι χρόνο μια μελέτη σε συνεργασία με το γραφείο της Επαρχιακής Διοίκησης για εξωραισμό ανάπλασης της πλατείας των Μαντριών .
Είναι ένα έργο της τάξης των 850 χιλ. ευρώ περίπου συνέχισε, έγινε με ιδιώτες μελετητές και εντός του 2017 το έργο προτάθηκε για συγχρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια προσθέτοντας πως δυστυχώς απορρίφθηκε επειδή υπήρχαν στον κατάλογο πιο συναγωνίσιμα έργα, όπως είπε.
Όπως εξήγησε η Έπαρχος Πάφου προτίμησαν να χρηματοδοτήσουν περιβαλλοντικό κέντρο , και άλλα έργα όπως το εκπαιδευτικό περιφερειακό κέντρο για γεωργικές ασχολίες στην Κοίλη.
Ακολούθως ανέφερε πως υποβλήθηκε ένσταση αλλά απορρίφθηκε και αυτή.
Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως για να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο έργο στον κρατικό προυπολογισμό έχει αλλάξει η διαδικασία του Κράτους και πριν να περιληφθεί οποιοδήποτε έργο άνω των 500 χιλιάδων μέσα στον κρατικό προυπολογισμό πρέπει να γίνει από πλευράς κάθε κοινοτικής αρχής το P.C.N.που αποτελεί ένα σημείωμα για το έργο , με την συμπλήρωση δεδομένων στοιχείων τεχνικών περιγραφών και κάποια δημογραφικά στοιχεία της κοινότητας.
Στην συνέχεια σημείωσε, αυτά τα σημειώματα έργο πηγαίνουν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στην Γενική Διεύθυνση Ευρωπαικών Προγραμμάτων , που εξετάζουν τα έργα του Κράτους άνω των 500 χιλιάδων προκειμένου να εξεταστεί η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα των έργων.
Τέλος η κ. Λάμπρου ανέφερε πως η κοινότητα των Μαντριών είχε ιδιαιτερότητα λόγω του ότι περιλαμβάνει πολλές τ/κ περιουσίες.
Η κοινότητα των Μανδριών Πάφου, αν και όλοι οι κάτοικοι της είναι πρόσφυγες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανέφερε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Μανδριών Κύπρος Μιχαηλίδης .
Το Κοινοτικό Συμβούλιο είπε ο κοινοτάρχης ανταποκρινόμενο στις ανάγκες για την ποιοτική αναβάθμιση του τρόπου ζωής των κατοίκων, έχει ήδη αποπερατώσει αρκετά έργα υποδομής και εξωραϊσμού. Μερικά από αυτά είναι η δημιουργία και ασφάλτωση δρόμων, η ανέγερση υποστατικού, το οποίο προορίζεται σαν εστιατόριο/ταβέρνα, η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Ανδρονίκου, η ανέγερση του εξωκλησιού της Αγίας Εμβρυώνας (Αγία Αρκόνα), η ανάπτυξη των οικοδομικών ζωνών και η επιδιόρθωση και συντήρηση του πολιτιστικού κέντρου.
Επίσης η δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου και η ανάπτυξη των πολεοδομικών ζωνών και ένταξη τους στην τουριστική και οικιστική ζώνη
Το Κοινοτικό Συμβούλιο, μέσα στα πλαίσια του προγραμματισμού του για την επόμενη πενταετία, έχει σχεδιάσει και άλλα κοινωφελή έργα σημείωσε.
Η πλατεία του χωριού είπε ο κ. Μιχαηλίδης είναι ένα ώριμο έργο ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια σημειώνοντας πως το κοινοτικό συμβούλιο αναμένει από τον αρμόδιο Υπουργό να το προωθήσει άμεσα.
Σε σχέση με την παραλία των Μανδριών ο κοινοτάρχης είπε πως είναι αδειοδοτημένη παραλία χωρίς ωστόσο καμία υποδομή και έτσι δεν δίδεται η προσδοκόμενη εξυπηρέτηση των λουομένων.
Η κοινοτική αρχή πρόσθεσε ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό όπως τους παραχωρήσει ένα χαλίτικο τεμάχιο προς το σκοπό αυτό.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανέγερσης καινούργιου Νηπιαγωγείου σχολείου αφού – όπως είπε- υπάρχουν τρεις προβληματικές λυόμενες αίθουσες για την φιλοξενία των μαθητών με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση ως έχει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την
εκπαίδευση των μαθητών και την ασφάλεια . Κατά αυτόν τον τρόπο συνέχισε θα επεκτατεί το δημοτικό στις αίθουσες του Νηπιαγωγείου.
Ακολούθως αναφέρθηκε και στην αύξηση των κονδυλίων που επιβάλλεται για την δημιουργία και κατασκευή πεζοδρομίων ενώ συμπλήρωσε η κοινοτική αρχή προχωρεί και στην αναβάθμιση του πολιτιστικού κέντρου αφού αυτή την στιγμή η κοινότητα δεν διαθέτει – όπως είπε- αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Είπε μάλιστα πως υπάρχει ένα τ/κ που η κοινοτική αρχή αναβάθμισε πριν 20 χρόνια που ωστόσο δεν καλύπτει τις ανάγκες της κοινότητας.
Σημειώνεται πως η εκκλησία της Οσίας Βρυαίνης τυχγάνει μεγάλης επισκεψιμότητας. Η Οσία Βρυαίνη σύμφωνα με την παράδοση, φαίνεται να είναι πολύ θαυματουργή, αφού με τα μερικά θαύματά της, έχει κάθε χρόνο αυξήσει σε σημαντικό αριθμό τους προσκυνητές της.
Γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου, όπου γίνεται και πανήγυρις και πολλοί είναι οι πιστοί που έρχονται την μέρα αυτή, όχι μόνο από την κοινότητα, αλλά και από τις γύρω περιοχές, για να προσκυνήσουν στην χάρη της. Επίσης καθημερινά έρχονται πιστοί για ν’ ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.