Ο Δήμος Γεροσκήπου, το ΣΚΕ Γεροσκήπου και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ με την συμμετοχή πολλών παιδιών πραγματοποίησαν σήμερα εκστρατεία καθαρισμού της ακτής της Γεροσκήπου από τα σκουπίδια της θάλασσας. Η απόσταση που καλύφθηκε ήταν 300 μέτρα και στόχο είχε τόσο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και την καταγραφή των σκουπιδιών που στη συνέχεια θα αποτελέσει εργαλείο για επιστήμονες.
Η Δήμητρα Ορθοδόξου, υπεύθυνη προγραμμάτων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η ΑΚΤΗ διοργανώνει κάθε χρόνο καθαρισμό παραλιών στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, το Κέντρο σήμερα επισκέφτηκε το παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου με στόχο και την εμπλοκή σχολείων και παιδιών.
Η κ. Ορθοδόξου ανέφερε πως στα θέματα καθαριότητα των ακτών “από τους μικρούς μπορούμε να κάνουμε την διαφορά” προσθέτοντας πως αισθάνεται πολύ τυχερή αφού το ΣΚΕ Γεροσκήπου επικοινώνησε μαζί με την ΑΚΤΗ για τη συνδιοργάνωση δράσης για τα σκουπίδια της θάλασσας .
Η σημερινή δράση περιλάμβανε εκτός από τον καθαρισμό και βιωματικά παιχνίδια με τα παιδιά με στόχο να ενημερωθούν για το πώς τα σκουπίδια επιδρούν στη θαλάσσια ζωή.
Στόχος μας, συμπλήρωσε, είναι να πάρουν τα παιδιά αυτό το μάθημα μαζί τους και να το μεταφέρουν και στους γονείς τους προσδοκώντας στη συμβολή όλων για τη μείωση των σκουπιδιών στην παραλία.
Από την πλευρά της η Άννα Τσιέλεπου εκ μέρους της ΑΚΤΗΣ ανέφερε πως αποτελεί μια συμβατική υποχρέωση των παραλιών που διαθέτουν” Γαλάζια Σημαία” ο καθαρισμός με τη συμμετοχή των ανθρώπων που συμμετέχουν στην επιτροπή της διανομής της “Γαλάζιας Σημαίας.
Ο καθαρισμός της γνωστής παραλίας Ρίκκος περιλάμβανε – όπως είπε – και μια καταγραφή των σκουπιδιών.
Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, στο πλαίσιο της σημερινής εκστρατείας μαζεύτηκαν 2.072 γόπες, 104 καλαμάκια, 45 πλαστικά πώματα μπουκαλιού, 18 μεταλλικά πώματα μπουκαλιού και 104 κομμάτια χαρτί. Επίσης, 85 χαρτομάντιλα, 96 ταινίες περιτυλίγματος, 18 πλαστικές σακούλες, 8 μπαλόνια, 74 μικρά κομμάτια πλαστικά, 2 ελαστικά αυτοκινήτων, μπάζα και άλλα αντικείμενα σε πιο μικρούς αριθμούς.
Εμείς, είπε η κ. Τσιέλεπου, δουλεύουμε με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο με την ομαδοποίηση των σκουπιδιών που εντοπίζονται στην παραλία, ακολούθως καταγράφονται σε μια πλατφόρμα, η οποία αποτελεί εργαλείο για επιστήμονες για το είδος των σκουπιδιών που βρίσκονται στις παραλίες της Κύπρου.
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ξεκίνησε και μια εκστρατεία για τη μείωση των πλαστικών στις παραλίες της Κύπρου, ενώ το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ- όπως είπε- εισηγείται κάποιες καλές πρακτικές στα υπεράκτια κέντρα που μπορούν να ακολουθήσουν για τη μείωση των πλαστικών. Ήδη, κατέληξε, στην Πάφο έχουν διοργανωθεί πέντε εκστρατείες για καθαρισμό των ακτών.
Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης από πλευράς του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ για την πρωτοβουλία εκστρατείας καθαριότητας της παραλίας της Γεροσκήπου και σημείωσε ότι με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συνεργάζονται όχι μόνο στα θέματα καθαριότητας, αλλά και σε άλλα γενικότερα θέματα, που αφορούν το φυσικό περιβάλλον.
Δεσμεύτηκε επίσης πως οι εκστρατείες σε θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας θα συνεχιστούν.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Μάριος Νικήτα, Υγειονομικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου, ανέφερε πως τα θέματα καθαριότητας είναι στις προτεραιότητες του Δήμου. Στόχος μας, συνέχισε, είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιμόρφωση των παιδιών και των συμμετεχόντων με στόχο την ανάδειξη της καθαριότητας και του περιβάλλοντος.
** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com