«Ο πολιτισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ανθρώπινη δημιουργία».
Σε μια κρίσιμη εποχή για ήθη και τα έθιμα μας, η ύπαρξη μιας ανεπτυγμένης πολιτιστικής δράσης σε δήμους και κοινότητες είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας, με το Δήμο Γεροσκήπου όντως να «παλεύει» για την «κληρονομιά» μας.
Στο taxidromos24.com, για όλη την πολιτιστική δράση, του Δήμου , μίλησε ο κ. Νίκος Παλιός, Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου, επισημαίνοντας πως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις– βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου Γεροσκήπου, κάτι που οφείλεται και στο μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών.
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Δήμος Γεροσκήπου αναπτύσσει αξιοσημείωτη πολιτιστική δράση. Θα θέλαμε το σχόλιο σας πάνω σε αυτή μας τη διαπίστωση.
“Ο καταρτισμός και η υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων πρέπει να αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα για έναν Δήμο που θέλει να ανταποκρίνεται στις σύνθετες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ο πολιτισμός – και οι εκδηλώσεις/δραστηριότητες που τον προάγουν – βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου Γεροσκήπου και το ενδιαφέρον του γι’ αυτόν αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ίδιας της ύπαρξης και λειτουργίας του.
Φυσικά, ο δρόμος όλα αυτά τα χρόνια ήταν επίπονος και μακρύς, γιατί ο πολιτισμός είναι ένας ευαίσθητος τομέας δράσης, που απαιτεί μεράκι, επιμονή και αγάπη για τον τόπο. Θέλω να πιστεύω ότι πλέον υπάρχει η αναγκαία ωριμότητα (σε επίπεδο Δήμου και Πολιτιστικής Επιτροπής) για να αντιμετωπίζουμε το κεφάλαιο «πολιτισμός» όχι ως περιττή πολυτέλεια, αλλά ως αναγκαιότητα, που δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ανθρώπινη δημιουργία.”
Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τους προϋπολογισμούς που διατίθενται για πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις;
“Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός του Δήμου Γεροσκήπου για πολιτιστικές δράσεις και υπηρεσίες κινείται στα επίπεδα του 2013! Παρά τις προσπάθειες του Δήμου για αύξηση των σχετικών κονδυλίων, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών κρατούν πεισματικά τον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό καθηλωμένο κάτω από το 1% του συνόλου του προϋπολογισμού! Δυστυχώς, ο πολιτισμός είναι ο εύκολος στόχος σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Την κρίση, όμως, δεν τη δημιούργησε ο πολιτισμός. Παρά τα περιορισμένα κονδύλια, από μέρους μας γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να συνεχίσει ο Δήμος Γεροσκήπου τη σημαντική του συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας μας, αλλά και της Κύπρου γενικότερα.”
Πριν λίγο καιρό ο Δήμος εξέδωσε ένα οδηγό για την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά της Γεροσκήπου. Τι περιλαμβάνει στις σελίδες του και που αποσκοπεί η έκδοσή του;
“Στόχος της έκδοσης, η οποία διατίθεται δωρεάν, είναι να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στον επισκέπτη της Γεροσκήπου, αλλά και στον κάθε δημότη, αναφορικά με την ιστορία του τόπου, την πολιτιστική και την περιβαλλοντική κληρονομιά του. Πρόκειται για ένα δίγλωσσο βιβλιαράκι 40 σελίδων, σε εύχρηστο σχήμα, το οποίο περιλαμβάνει λίγα λόγια για τη Γεροσκήπου του χθες και του σήμερα και παρουσιάζει είκοσι πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς χώρους, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το εξώφυλλο κοσμεί ο πίνακας του, εκ Γεροσκήπου ορμώμενου, ζωγράφου, Μιχάλη Καραΐσκου, «Η Κρήνη της Πλατείας Γεροσκήπου». Την εκδοτική επιμέλεια είχε η εταιρεία Selas Publications Ltd.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να είναι έτοιμος και σχετικός χάρτης με τα κυριότερα σημεία αναφοράς και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην πόλη. Προσδοκώ ότι το βιβλιαράκι αυτό θα συμβάλει και στην ευαισθητοποίηση των αρχών και των δημοτών της Γεροσκήπου όσον αφορά στη διάσωση, προληπτική διατήρηση, συντήρηση, προβολή και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ ο χάρτης θα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για κάθε επισκέπτη της περιοχής μας.”
Που πρέπει να επικεντρώσει ο Δήμος Γεροσκήπου τις προσπάθειές του τα επόμενα χρόνια όσον αφορά στον πολιτιστικό τομέα;
“Ανάπτυξη μιας πόλης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το σκέλος της πολιτιστικής ανάπτυξης. Και η πολιτιστική ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ύπαρξη έργων πολιτιστικής υποδομής. Παράλληλα με τη συνεχή (ποιοτική) αναβάθμιση των εκδηλώσεων του, ο Δήμος Γεροσκήπου θα πρέπει να επικεντρώσει το βάρος των προσπαθειών του στην απόκτηση/δημιουργία χώρων για στέγαση και φιλοξενία ποικίλων εκδηλώσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτιστική (και όχι μόνον) ανάπτυξη της Γεροσκήπου.
Η πρόταση που υπέβαλα το 2012, για μετατροπή του Δημαρχείου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και του «Διοικητηρίου» του παλαιού ΚΕΝ σε Δημαρχείο, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πραγματικά λυπηρό να μη διαθέτουμε ως πόλη μια τέτοια υποδομή μετά από είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια από την ίδρυση του Δήμου.”