Για τις σωστικές εργασίες για την αναστήλωση και διατήρηση του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς, μίλησε στο taxidromos24.com, ο Κυριάκος Χατζηβασίλη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιδημάρχου Γεροσκήπου, κ. Κυριάκου Χατζηβασίλη, στην ιστοσελίδα μας, ο ιστορικός αυτός χώρος, ο οποίος χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, αποτελεί μέρος της αγροτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για αυτό γίνονται κάποιες σωστικές εργασίες για να μην καταρρεύσει και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
“”Λεηλασίες” εντός του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς”
“Γίνονται προσπάθειες για αναστήλωση και συντήρηση του χώρου. Για παράδειγμα εντός έχουν τοποθετηθεί κάποια υποστυλώματα για να μην καταρρεύσει, ενώ εξωτερικά γίνεται περίφραξη της περιοχής, αφού παρατηρείται και το φαινόμενο της κλοπής”, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασίλη. Συγκεκριμένα, όπως μας επισήμανε, πολλοί είναι οι μη έχοντες εργασία που μπαίνουν στο αγρόκτημα της Γεροκηπιάς αρπάζοντας πορτοπαράθυρα, πέτρες, καθώς και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα, συγκριτικά και με προηγούμενες δεκαετίες, είναι εμφανείς οι ελλείψεις.
Παράλληλα, ακόμα ένας λόγος για τη τοποθέτηση περίφραξης, είναι και η χρήση του αγροκτήματος από κτηνοτρόφους.
“Τι γίνεται από εδώ και πέρα”
“Οι εργασίες διάσωσης είναι σε εξέλιξη, αλλά το ζητούμενο είναι το τι γίνεται από εδώ και πέρα”, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Γεροσκήπου.
“Το Αγρόκτημα της Γεροκηπιάς πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αλλά το πρόβλημα είναι οικονομικό. Έχουν γίνει μελέτες, οι οποίες κοστολογήθηκαν στις 250.000 ευρώ περίπου, αλλά μέχρι στιγμής μείναμε στάσιμοι, αφού το έργο έχει αναφερθεί πως κοστολογείται γύρω στα 6-7 εκατομμύρια, κάτι το οποίο θεωρώ υπερβολή. Πιστεύω πως δεν προχωρά το έργο για άλλους ευνόητους λόγους”, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασίλη.
“Πρέπει να ψάξουμε τρόπους χρήσης”
“Δεν πρέπει να αφήσουμε τον ιστορικό αυτό χώρο να καταρρεύσει. Πρέπει να εξευρεθούν τρόποι χρήσης του, να παραμείνει ζωντανό και να επιφέρει έσοδα στο Δήμο, για να μπορεί να συντηρείται διαχρονικά”, επισήμανε ο κ. Χατζηβασίλη.
“Προς το παρόν, όπως, δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, ενώ, θεωρώ, πως για αυτό το σκοπό, πρέπει να υπάρξει συνδρομή και από το Δήμο Γεροσκήπου, αλλά και από το κράτος”, κατέληξε.