“Ένα πολυσυζητημένο κεφάλαιο με ποικίλες προεκτάσεις, υπερβολές, προχειρότητες μα περισσότερο απ’ όλα πρωτάκουστες απαιτήσεις και προσεγγίσεις παράδοξες.
Έχω αρθογραφήσει επανειλημμένως και θα συνεχίσω να το πράττω ώστε να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως αυτή η πόλις έχει ανάγκη από πρόσθετο κόσμο και ιδιαίτερα φοιτητόκοσμο ώστε να αποκτήσει ξανά τη χαμένη της ζωντάνια. Ενώ διάφοροι έτρεξαν προ καιρού να καρπωθούν αυτό το αίτημα ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους ωσάν δική του προσωπική υπόθεση, δικό του αίτημα για την Πάφο μας, τώρα το όλο θέμα σίγησε παραδόξως ενώ έπεται κάθοδος στην Πάφο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη μετά την επανεκλογή του την ερχόμενη βδομάδα. Στα αλήθεια τι συνέβηκε και εγκαταλείφθηκε όλη αυτή η ομοθυμία, η ομογνωμία και η ομοψυχία γύρω από τη μετεστέγαση του ΑΞΙΚ στην Πάφο και όλη αυτή η μάχη στα ΜΜΕ περί θεματοκρατίας;
Σε παλαιότερες ραδιοφωνικές πσρεμβάσεις μου, ειρήσθω εν παρόδω, έθιξα τόσο τη μετεστέγαση του ΑΞΙΚ στην Πάφο, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Τουρισμό όσο και τη μετεστέγαση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών σε παραθαλάσσιες πόλεις όπως ακριβώς έτυχε και με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στη Λεμεσό.
Άκουσον άκουσον η Κυβέρνησης να προκηρύττει διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφερόντος από τις πόλεις ή και επαρχίες που δύνανται να διεκδικήσουν τη μετεστέγαση του ΑΞΙΚ, δημοσίου εκπαιδευτικού ιδρύματος, μάλιστα με στενά χρονοδιαγράμματα σαν και μιλάμε για προσφορές εκτέλεσης έργων από εταιρείες ανάπτυξης γης ή εργοληπτικές εταιρείες που πρόκειται να αναλάβουν την εκτέλεση μεγάλης κλίμακας δημοσίων έργων. Διερωτάμαι γιατί οι εκάστοτε Κυβερνήσεις δεν έπραξαν το ίδιο και για την ανέγερση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, τη Νοσηλευτική Σχολή τότε όπως και για το ΑΤΙ.
Μα ΟΧΙ φυσικά δεν σας έπεφτε λόγος λοιπές επαρχίες όλα επεξεργάζονταν στα κομματικά και πολιτικά μαγειρεία στη βάση ψηφοθηρικής πολιτικής και ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά και ημετέρας πόλεως που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επωφελειθούμε από τέτοιου είδους αναπτύξεις.
Η Λεμεσός έχει τουλάχιστον αποκτήσει το νεοσύστατο της Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, διαθέτει κολλέγια, μεγάλο Τουριστικό και Εμπορικό Λιμάνι, Μαρίνα, Τερματικό Σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου και σύντομα και Καζίνο Resort. Η Λάρνακα φαίνεται να αποκτά σύντομα τη δική της μαρίνα, στα γεωγραφικά της σύνορα λειτουργεί Βρετανικό Πανεπιστήμιο UCLAN Cy (University of Central Lancashire), Διεθνές Αεροδρόμιο αλλά και άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή μιας και η πρωτευούσα απέχει μόλις 30 λεπτά δρόμο.
Η Λευκωσία με τα 4 Πανεπιστήμια της, τα κολλέγια της αλλά και όλες τις συγκεντρωμένες κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες ως πρωτεύουσα δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Η πόλη του αγαπήνωρα διερωτάμαι τι έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια, τη μαρίνα; το δρόμο Πάφου Πόλις Χρυσοχού; την αναβάθμιση του Λιμανιού της Πάφου; το ‘ασύμφορο αγκυροβόλιο’ που κατεβάζουμε τους επισκέπτες μας με λέμβους ώστε να προϋπαντήσουν τους ιθαγενείς Πάφιους που χάθηκαν στην εξέλιξη του χρόνου, την ίδρυση ή και εγκατάσταση Δημόσιας Σχολής;
Eίναι πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε την αντιμετώπιση από τους Κυβερνώντες σε μια επαρχία που πασχίζει να σταθεί στα πόδια της και ενώ προσφέρει τα μέγιστα στον κρατικό κορβανά, κυρίως από την Τουριστική Βιομηχανία, να μην αντιμετωπίζεται με το ίδιο νόμισμα. Ελπίζω το ΑΞΙΚ να επανέλθει στην ατζέντα και όπως συζητηθεί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
‘Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά’ Ν. Καζαντζάκης
Μαρίνος Στυλιανού
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου
[LLM, MA, Med, BA] “