«Οι προκλήσεις είναι πολλές και συνυφασμένες και με τις ελλείψεις», αναφέρουν τα μέλη του Ναυαγοσωστικού Ομίλου Κινήρα στην Πάφο.
Από τα πιο σημαντικά επαγγέλματα είναι αυτό του ναυαγοσώστη. Του ανθρώπου «φύλακα – Άγγελου» των λουόμενων που ρίχνεται στη μάχη με τα κύματα αψηφώντας τους οποιουσδήποτε κινδύνους.
Οι ναυαγοσώστες σώζουν ζωές και είναι από τα επαγγέλματα που η πολιτεία θα έπρεπε, τους ανθρώπους που το επιτελούν, να τους επιβραβεύει, αφού καθημερινά βρίσκονται ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Για τις προκλήσεις, τις ελλείψεις, αλλά και τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν επί καθημερινής βάσης μίλησαν στο taxidromos24.com, τα μέλη του Ναυαγοσωστικού Ομίλου Κινύρα Πάφου.
Μάλιστα, δε δίστασαν να τοποθετηθούν και για Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ», το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες, εκφράζοντας τις θερμές τους ευχαριστίες σε όλους τους κυβερνώντες και μη, που στήριξαν την εκπόνηση του σχεδίου.
- Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε καθημερινά στις παραλίες της Πάφου;
«Οι προκλήσεις είναι πολλές για αυτό θα περιοριστούμε στις πιο βασικές.
Υπάρχουν πόστα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του κατάλληλου εξοπλισμού πχ jet ski με συρόμενη πλατφόρμα. Επίσης είναι θέμα επικινδυνότητας παραλίων και επισκεψιμοτητας π.χ. ένα χιλιόμετρο παράλια με ένα πύργο μόνο είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλυφθεί με ασφάλεια.
Παράλληλα, ως μεγάλη πρόκληση θεωρούμε τα ιδιωτικά jet–ski που οδηγούν ανεύθυνα και επικίνδυνα ορισμένοι. Η Λιμενική Αστυνομία είναι δίπλα μας όμως, όπως μας αναφέρουν, υστερούν σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ παρουσιάζονται και ελλείψεις καυσίμων. Όπως και να έχει, εμείς εκτιμούμε το έργο και την βοήθεια τους.
Ακόμα μια από τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι οι κατάλληλες υποδομές. Ένας ναυαγοσώστης είναι και άνθρωπος. Δε μπορεί να είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες χωρίς καμία προστασία και μετά να καλείται να αποδώσει σε οποιαδήποτε περιστατικά. Πέραν τούτου χρειάζεται αποθηκευτικός χώρος και χώρος τοποθέτησης του πάσχοντα σε περιπτώσεις πνιγμού και εκτάκτου ανάγκης.»
- Ποιες ελλείψεις παρατηρούνται; Έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα σας;
«Οι προκλήσεις είναι συνυφασμένες και με τις ελλείψεις. Αν επιλυθούν οι ελλείψεις που αναφέραμε και πιο πάνω τότε αυτόματα θα επιλυθούν πολλά και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Εμείς ως ναυαγοσώστες τους αξίζει να σημειώσουμε ότι πως θα ήταν καλό οι αρμόδιοι να συμβουλεύονται ειδικούς και να μην παραγγέλλουν φθηνό εξοπλισμό που δεν αντέχει στο χρόνο, αλλά και ούτε μας εξυπηρετεί σωστά.»
- Τα ωράρια σας έχουν αυξηθεί η παραμένουν ως είχαν;
«Το θέμα των ωραρίων πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα της κάθε παραλίας, που και αυτό το ζήτημα, χρόνο με το χρόνο μπορεί να χρειάζεται κάποιες αλλαγές. Προς το παρόν είμαστε σε καλό δρόμο.»
- Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ», το οποίο παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες, ποια είναι η γνώμη σας;
«Το σχέδιο Σαλαμίς είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για την Ναυαγοσωστική της Κύπρου. Φυσικά χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους τους φορείς που εμπλέκονται όπως επίσης και από μας τους Ναυαγοσώστες.
Και εδώ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Φυτιρή και Γιώργο Κωνσταντίνου (ΣΕΚ) που με τις ακούραστες προσπάθειες και επιμονή τους κατάφεραν να γίνει πραγματικότητα κάτι το οποίο φάνταζε ως αδύνατο. Επίσης οφείλουμε ευχαριστίες και σε όλους τους κυβερνώντες και μη, που στήριξαν το εθνικό σχέδιο Ναυαγοσωστικής, όπως την Έπαρχο Πάφου, κ. Μαίρη Λάμπρου, τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, αλλά και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κύπρο Κυπριανού».
- Υπήρχαν περιστατικά πνιγμού από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου; Αν, ναι πως τα αντιμετωπίσατε;
«Δυστυχώς τα ατυχήματα υπάρχουν πάντοτε. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να τα αποτρέψουμε. Φυσικά πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Μέχρι στιγμής και από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, έγιναν αρκετές διασώσεις από βέβαιο πνιγμό (περίπου 10) και αυτό είναι προς τιμήν των νέων Ναυαγοσωστών μας, που αν και ακόμα δεν έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα, επιτέλεσαν το καθήκον τους αποτρέποντας τα χειρότερα.
Υπάρχουν και αλλά περιστατικά, με τα οποία επί καθημερινής βάσεως βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως λιποθυμίες, θερμοπληξίες, ηλίαση, αιμορραγίες, τραυματισμοί, τσιμπήματα από θαλάσσιους οργανισμούς και άλλα πολλά.»