Η κακομεταχείριση των ηλικιωμένων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο χρήζει προσοχής και επίλυσης, αναφέρει σε δελτίο Τύπου το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού, προσθέτοντας ότι προστατεύοντας τα δικαιώματα των ηλικιωμένων τούς παρέχουμε τη δυνατότητα να ζήσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
Σε δελτίο Τύπου με αφορμή την 15η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου για την Παρεμπόδιση της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων (INPEA), προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό όσον αφορά στην κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι.
Αναφέρεται ότι η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση ή παράλειψη, ενώ περιστατικά κακομεταχείρισης που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως είναι τραυματισμοί, αφυδάτωση, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής και άλλα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο για την Παρεμπόδιση της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων (INPEA), η κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι προβλέπεται να αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι χώρες αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων μέχρι το 2030.
Το προχωρημένο της ηλικίας, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν και να αντιμετωπίζονται ίσα με τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας και να προστατεύουν πάντα το απαράβατο δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, συμπληρώνει το Γραφείο του Επιτρόπου.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com