Η Κύπρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός βοτανικού παράδεισου, πάνω από 8% των φυτών του νησιού, δηλαδή 145 διαφορετικά είδη και υποείδη, είναι ενδημικά της Κύπρου και μοναδικά για την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, από τα οποία τα 56 είναι ενδημικά του Πενταδακτύλου, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.
Σε χαιρετισμό της στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστηµίου Νεάπολις Πάφου το οποίο αποφάσισε να διοργανώσει την προβολή της ταινίας «Πενταδάκτυλος: Τόσο κοντά μα τόσο μακριά», η κ. Παναγιώτου είπε ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ο Πενταδάκτυλος, ως οικότοπος με όλα τα μοναδικά είδη και υποείδη χλωρίδας και πανίδας τα οποία φιλοξενεί, έχει υποστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη πίεση από μη βιώσιμες δραστηριότητες (λατομεία, δόμηση κ.α) που έχουν επηρεάσει τη μορφολογία της οροσειράς και τους φυσικούς οικοτόπους και απειλούν με εξαφάνιση είδη χλωρίδας και πανίδας.
Στον Πενταδάκτυλο υπάρχουν 14 σημαντικοί τύποι οικοτόπων, από τους οποίους οι τέσσερις συνέχισε αποτελούν οικοτόπους προτεραιότητας, σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ακόμη πως η οροσειρά του Πενταδάκτυλου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς παρέχει ενδιαιτήματα και περιοχές αναπαραγωγής για διάφορα είδη ζώων και πουλιών.
Συγκεκριμένα έχουν αναγνωριστεί 18 είδη ερπετών, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της Οδηγίας για τους Οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα σπήλαια του Πενταδάκτυλου, παρέχουν θέσεις φωλιάσματος για τη σπάνια, προστατευόμενη Αιγυπτιακή φρουτονυκτερίδα (Rousettus aegyptiacus) και πολλά άλλα προστατευόμενα είδη νυχτερίδων. Επίσης στην περιοχή έχουν αναγνωριστεί 30 είδη πουλιών του Παραρτήματος I της Οδηγίας των Πουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ άλλων του Σπιζαετού (Aquila fasciata), της Αετοβαρβακίνας (Buteo rufinus) και του γύπα (Gyps fulvus).
Δυστυχώς, σημείωσε, αυτή η μοναδική περιοχή κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω της υπερβολικής λατόμησης, της υπερβόσκησης, των σκουπιδιών, του παράνομου κυνηγίου, της οικοδομικής ανάπτυξης και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, όπως είπε, προσθέτοντας πως 36 παράνομα λατομεία δραστηριοποιούνται στην οροσειρά του Πενταδακτύλου με αποτέλεσμα τη μεταβολή του ανάγλυφου, την απώλεια σημαντικών οικοτόπων και τον κίνδυνο εξαφάνισης σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Κύπριοι επιστήμονες (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) συνέχισε προειδοποιούν ότι, αν η λατόμηση δεν σταματήσει, οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες γιαυτό και είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας.
Η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως το Γραφείο της σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα καθώς και επιστήμονες με γνώση στο αντικείμενο, εξέδωσε πέρσι έντυπο στην αγγλική γλώσσα, ώστε να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης Ευρωπαίων και άλλων αξιωματούχων, με στόχο την άσκηση πιέσεων προς τις κατοχικές αρχές για εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας και τερματισμό της παράνομης λατόμησις.
Η έκδοση αυτή έχει ως στόχο να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας δράση από τη διεθνή κοινότητα, για την προστασία του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα και κυρίως για τη διατήρηση της μορφολογίας της οροσειράς Πενταδακτύλου και την προστασία των ειδών και οικοτόπων.
“Βέβαια ο Πενταδάκτυλος δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία. Η ιστορία της Κύπρου είναι άρρηκτα δεμένη μαζί του. Κεφαλόβρυσα, κάστρα και ρήγαινες, Διγενήδες, εκκλησίες και μοναστήρια. Ένα βουνό φορτωμένο παράδοση, ιστορία, μνήμες και πόνο της προσφυγιάς, κατέληξε η κ. Παναγιώτου.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com