Με πλούσια πανίδα και χλωρίδα η Ελεδιώ και πλούσιες περιπατικές διαδρομές ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου.
To μήνυμα ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί χωρίς το περιβάλλον και το περιβάλλον χωρίς τον άνθρωπο στέλνει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ελεδιώς, Γιώργος Παπασάββας.
Μιλώντας στο taxidromos24.com, ο κ. Παπασάββα ανέφερε πως η δράση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου ξεκίνησε εδώ και τρία έτη σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την κοινότητα και δραστηριοποιείται – όπως είπε- με διάφορες εκδηλώσεις όπως έκθεση φωτογραφίας για την χλωρίδα και πανίδα καθώς και εκθέσεις διαφόρων αρωματικών φυτών και άλλα ενώ πρόσφατα ο Σύλλογος κυκλοφόρησε και περιβαλλοντικό φυλάδιο προς ενημέρωση των επισκεπτών.
Ακολούθως αναφέρθηκε στο “Σημείο θέας” που διαθέτει η Ελεδιώ και μπορεί από εκεί ο κάθε επισκέπτης να απολαύσει την πανοραμική θέα του ποταμού της Έζουσας και Τροόδους και από την Καλλέπεια μέχρι και τα Κούκλια της Πάφου . Οι προσπάθειες ωστόσο που κατέβαλαν από κοινού η κοιτοική αρχή και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ελεδιώς είπε ο κ. Παπασάββας για την τοποθέτηση τηλεσκόπιου πάνω στο “ Σημείο Θέας” ακόμη δεν έχoυν καρποφορήσει .
Επιπρόσθετα σημείωσε πως πολύ επισκέψιμη είναι και η κοινοτική φυτεία Αρωματικών Φυτών που διαθέτει η κοινότητα όπως ρίγανη, μελισσόχορτο , θυμάρι , σιδηρίτη και διάφορα άλλα φυτά, αλλά και το σημείο της όψης του Κοκκινοπόταμου που διαθέτει σκλήδους και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με τον περίφημο Κολιόγκρεμο όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει πτηνοπαρατήρηση και να ξεκουραστεί με το παρακείμενο δάσος να εφάπτεται του Κοκκινοπόταμου.
Η κοινότητα συνέχισε διαθέτει και διάφορα είδη ορχιδέας , ξυσταριάς και λαλέδων κ.λ.π. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στους μοναδικούς περιπάτους που προσφέρει η κοινότητα όπου σε απόσταση ανέφερε ο κ. Παπασάββα 1,5 χιλιόμετρου βορειότερα βρίσκεται η εκκλησία του Παλαιού μοναστηριού της Αγίας Ειρήνης που είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και σώζεται μέρος της ξύλινης στέγης της. Λίγο πιο κάτω σώζονται είπε, η παλαιά βρύση του χωριού, η λεγόμενη πικρόβρυση και μερικοί από τους τοίχους του παλαιότερου οικισμού.
Ακολουθώντας συνέχισε, τον δρόμο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου , βρίσκεται ο Κοκκινοπόταμος καθώς και ο περίφημος βράχος ο λεγόμενος Κολιόγκρεμος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου η περιοχή χαρακτηρίζεται μια από τις ομορφότερες περιοχές της κοινότητας και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να περπατήσει μέσα στη φύση αλλά και να παρατηρήσει την πανίδα της περιοχής.
Στην περιοχή μάλιστα σημείωσε, σώζεται και μέρος του παλαιού νερόμυλου που χρησιμοποιόταν για το άλεσμα του σιταριού για κατασκευή ψωμιών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπασάββα από πληροφορίες που υπάρχουν στην περιοχή υπήρχε παλαιός οικισμός ο οποίος κτίστηκε από τους Ενετούς ενώ στο μέρος σώζεται και λίμνη στην οποία αποθήκευαν νερό.
Στην περιοχή του χωριού πρόσθεσε , ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πετρώματα τα οποία κατασκευάζονται οι πλάκες μαρμάρου που χρησιμοποιούνται για πατώματα σπιτιών. Πάνω δε στο δρόμο προς την Αμαργέτη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης , από γεωλογικής απόψεως τα πετρώματα οι λεγόμενοι “ γυαλόροτσοι”.
Σε σχέση με την ονομασία της κοινότητας είπε πως από διάφορες πηγές που έχουν εξασφαλίσει είναι τρεις, πρώτος η ονομασία προήλθε από δύο ελιές που φυτεύτηκαν από την περίοδο της ενετοκρατίας, δεύτερος επειδή στην περιοχή υπήρχαν πολλά έλη και από το έλος ονομάστηκε Ελεδιώ, αλλά και τρίτον επειδή ο πρώτος κάτοικος ονομαζόταν Ελίτας και έτσι η κοινότητα πήρε το όνομα Ελεδιώ, κατέληξε.