Έγιναν λάθη με τις ενοικιάσεις περιπτέρων στην παραλιακή περιοχή Γεροσκηπου. «Βραχνάς» οι παράνομες εγκαταστάσεις σε κρατικά τεμάχια, αναφέρει ο Αντρέας Χριστοφίδης.
Για θέματα που απασχολούν το Δήμο Γεροσκήπου, μίλησε στο taxidromos24.com, ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Χριστοφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος αποπεράτωσης τους. Έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς όσον αφορά την ενοικίαση περιπτέρων στην παραλιακή περιοχή από πλευράς Δημοτικής αρχής και χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί σε κρατικά τεμάχια της Γεροσκηπου.
Ποια έργα τροχοδρομούνται αυτή την περίοδο στη Γεροσκήπου;
Αρχικά, ο Συνδετήριος δρόμος. Δηλαδή η σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το κέντρο της πόλης μας. Ευελπιστούμε ότι θα αρχίσει η κατασκευή του τον Οκτώβριο 2018. Αυτή ήταν η τελευταία πληροφόρηση που είχαμε όταν συζητείτο το θέμα. Σε αυτό το έργο πιστεύω ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα αντιδράσει έντονα εάν το έργο δεν αρχίσει όπως μας λέχθηκε μέχρι τον Οκτώβριο.
Στη συνέχεια, οι δύο διατηρητέες οικοδομές που απέκτησε ο Δήμος τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε στην φάση της υλοποίησης και αξιοποίησης των οικοδομών, ενώ έχουμε και τα σωστικά έργα στο Αγρόκτημα Ιεροκηπιάς.
Παράλληλα, το έργο ανάπλασης του Παραδοσιακού πυρήνα, προγραμματισμένες ασφαλτοστρώσεις σε οδούς, ενώ υλοποιείται η κατασκευή των κυματοθραυστών Ανατολικά των υφιστάμενων. Έγινε μελέτη για τους υπόλοιπους προς τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αναμένεται να ενταχθούν στους σχεδιασμούς του κράτους για το 2019.
Και τέλος, η κατασκευή των περιπτέρων από πλευράς Δήμου. Έγινε ανατροπή της απόφασης για κατασκευή των τριών περιπτέρων από ιδιώτες με την μέθοδο του ΒΟΤ και κατασκευή της εξολοκλήρου από τον Δήμο.
Τι γίνεται με το παλιό ΚΕΝ Γεροσκήπου;
Με το παλαιό ΚΕΝ Γεροσκήπου όπως καλά γνωρίζουμε είναι χώρος που ανήκει στο συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Όταν αποφασίσει ο ιδιοκτήτης του να το αξιοποιήσει τότε και μόνο τότε ο Δήμος Γεροσκήπου θα μπορεί να αξιοποιήσει ότι του αναλογεί. Όπως για παράδειγμα το κτήριο του Διοικητηρίου το οποίο είναι διατηρητέο καθώς και κάποια κτήρια στην είσοδο του ΚΕΝ που θα δοθούν ως αντισταθμιστικά. Πέραν αυτών ο Δήμος δικαιούται γύρω στο 15% του όλου χώρου σε πράσινο. Έχουμε ακόμη μερικά άλλα δικαιώματα επί του χώρου δευτερευούσης σημασίας.
Σήμερα ο ιδιοκτήτης του χώρου συμβάλλει οικονομικά προς τον Δήμο όσον αφορά τον καθαρισμό του χώρου.
Προχωρά το θέμα του κοιμητηρίου;
Το θέμα του κοιμητηρίου προχωρά. Έχει προβλεφτεί ποσό στους προϋπολογισμούς το οποίο προέρχεται από έσοδα από φορολογίες για αποπληρωμή του χώρου. Γνωρίζω ότι οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει με την απαλλοτρίωση του χώρου και είμαστε στη φάση διαμόρφωσης και περίφραξης του χώρου. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο γιατί δεν τιμά κανένα μας να έχουμε τους νεκρούς μας σε χωράφι που να μην θυμίζει κοιμητήριο ως τόπο αναπαύσεως των νεκρών μας.
Όσον αφορά το επίμαχο θέμα του παραλιακού μετώπου με ενοικιάσεις περιπτέρων και κρεβατιών θαλάσσης, ενήργησε σωστά ο Δήμος Γεροσκήπου; Εάν όχι γιατί; Ποια η δική σας άποψη;
Πάντοτε η άποψη που είχα για το συγκεκριμένο θέμα ήταν να διαχειρίζεται ο Δήμος όλα τα σημεία τα κρεβατάκια στο παραλιακό μέτωπο. Η νομοθεσία φέτος έχει αλλάξει. Προβλέπει προσφορές με συγκεκριμένους όρους ή αποκλειστική διαχείριση τους ο Δήμος. Δηλαδή δεν μπορούμε να συνδέσουμε την προσφορά που θα κάνει ένας ενδιαφερόμενος για περίπτερο και με κρεβατάκια (όχι με ιδίαν προσφορά). Πρέπει να γίνει ξεχωριστή προσφορά περίπτερο και ξεχωριστή κρεβατάκια.
Διαφωνώ με την όλη διεργασία που γίνεται με την κατασκευή των περιπτέρων από τον Δήμο. Εκεί που είχαμε μηδέν κόστος ακλουθώντας την ομόφωνη απόφαση με την μέθοδο του ΒΟΤ θα είχαμε εξοικονόμηση λεφτών και θα πήγαινε προς την υλοποίηση του Master Plan για την περιοχή του παραλιακού μετώπου και Λαϊκής Παραλίας (δρόμοι, ευπρεπισμός κλπ). Σήμερα με τυχόν δανειοδότηση θα έχουμε χρονιαία δόση δανείου το λιγότερο ΕΥΡΩ120,000 για δέκα χρόνια και τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση λεφτών για την ανάδειξη του Master Plan της Λαϊκής Παραλίας.
Επίσης δεν έχουμε καμία πολεοδομική και οικοδομική άδεια για την κατασκευή των περιπτέρων. Δεν έχουμε ούτε τις απαραίτητες πιστώσεις για την κατασκευή τους. Πως θα τα πληρώσουμε? Δεν έπρεπε πρώτα οι άδειες και μετά οι πιστώσεις? Πως μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαια με τους προσφοροδότες χωρίς άδειες? Ζητούμε από τους Δημότες μας να είναι νομοταγείς να έχουν όλες τις νόμιμες άδειες. Εμείς γιατί να μην έχουμε άδειες και πιστώσεις και σωστό προγραμματισμό? Έχω ζητήσει την άποψη του Γενικού Ελεγκτή. Γνωρίζω ότι αυτό δεν θα αρέσει στους φίλους μου εντός Δ.Σ αλλά πιστεύω ότι είναι ορθό πρώτα για προστασία δική μας.
Πώς διαχειρίζεται ο Δήμος το «αλαλούμ» που παρατηρείται σε κρατικά τεμάχια στην παραλιακή περιοχή Γεροσκήπου με παράνομες εγκαταστάσεις;
Πραγματικά παρατηρείται ένα αλαλούμ στα κρατικά τεμάχια. Όχι μόνο στην Γεροσκήπου αλλά παντού. Υπάρχουν παντού παράνομες εγκαταστάσεις. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Προσωπικά το άγγιξα αρκετές φορές στο παρελθόν τόσο με επιστολές μου στους αρμοδίους όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις μου στο τύπο. Όλες οι μισθώσεις κρατικής γης δόθηκαν τότε σε άτομα για γεωργικούς σκοπούς και σήμερα χρησιμοποιούνται για οτιδήποτε άλλο. Το τραγελαφικό είναι ότι δραστηριοποιούνται συγγενείς μα άλλες ασχολίες αφού δεν είναι γεωργοί.
Κάποιοι άλλοι τα ενοικιάζουν και απαιτούν παχουλά χρόνια ενοίκια. Όλες οι συμβάσεις έχουν λήξη και εξακολουθούν να τα κατέχουν. Το κράτος πρέπει να αξιολογήσει ξανά την κατάσταση. Να πάνε σε νόμιμους δικαιούχους. Και οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια εξ αυτών αν τους παραχωρηθούν για αθλητικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.