“Κάνουμε ένα αγώνα δρόμου για να εξετάσουμε τα προβλήματα των 350 κοινοτήτων” δήλωσε χθες βράδυ από την Αγία Μαρινούδα της Επαρχίας Πάφου ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και του Πολυχώρου Αγίας Μαρινούδας , ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το Υπουργείο του θα σταθεί δίπλα σε όλες τις κοινότητες , προσθέτοντας, πως ήδη έχει συναντηθεί με 60 κοινοτάρχες σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην απάμβλυνση των προβλημάτων τους.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν εναπόκειται μόνο σ΄ένα Υπουργείο ή σ’ έναν Υπουργό Εσωτερικών να επιλύσει όλα τα προβλήματα των κοινοτήτων.
Αυτό συνέχισε, είναι το σημαντικό που αφορά την μεταρρύθμιση της ΤΑ, διότι όπως επεξήγησε με την συμπλεγματοποίηση οι Κοινότητες θα αποκτήσουν δύναμη , θα μπορούν οι ίδιες να ωριμάζουν τα έργα τους, να έχουν καλύτερη στελέχωση, να έχουν καλύτερο επαγγελματισμό, ούτως ώστε να μην εξαρτάται σε ένα άτομο ή σε ένα Υπουργείο, η ανάπτυξη τους.
Ο κ. Πετρίδης εκτίμησε ακόμη πως τον Οκτώβριο μήνα θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μια μελέτη προκειμένου να είναι πιο συγκεκριμένοι σε σχέση με το προσωπικό των συμπλεγμάτων.
Φαίνεται πως οι κοινότητες ωριμάζουν πλέον συνέχισε, “ θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, αφήνουν επί μέρους τις όποιες αντιπαλότητες ή αντιζηλίες που είχαν στο παρελθόν οι οποίες απέτρεπαν αυτές τις συμπλεγματοποιήσεις “.
Επεσήμανε μάλιστα πως οι συμπλεγματοποιήσεις θα επιφέρουν πέραν από τις σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων, που θα αποδειχθούν μέσω της μελέτης,- όπως είπε- αλλά είναι και θέμα μεγαλύτερης δύναμης των κοινοτήτων να προωθήσουν τα δικά τους ,είτε να αναπτυξιακά είτε πολιτιστικά έργα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών επιπρόσθετα ανέφερε πως το Υπουργείο του , τους εξωραϊσμούς και τις αναπαλαιώσεις των εναπομεινάντων ή των παλιών κτιρίων που διασώζουν κάποιο χαρακτήρα, προσπαθεί να τις επιχορηγεί και να επαναφέρει σε κάποιες περιοχές τον χαμένο χαρακτήρα.
Αναφερόμενος στην Αγία Μαρινούδα ο κ. Πετρίδης είπε πως η κοινότητα αποτελεί ένα χωριό με προοπτική πρώτα από όλα γιατί είναι σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, σε μια προνομιακή τοποθεσία και δεύτερον γιατί έχουν αποχωρήσει τα τρία κακά της περιοχής ο σκουπιδότοπος, ο χώρος αδρανών υλικών και το χοιροστάσιο τα οποία δημιουργούσαν μια κακή αίσθηση σε οποιονδήποτε .
Άρα επεξήγησε, “ η προοπτική και για επενδύσεις αλλά και για νέες κατοικίες, υπάρχει”.
Για το συγκεκριμένο έργο τα εγκαίνια του οποίου, τελέστηκαν χθες, ο Υπουργός ανέφερε πως το Κράτος έχει δαπανήσει 135 χιλιάδες ευρώ συγχαίροντας και την κοινοτική αρχή της Αγίας Μαρινούδας αφού είπε ενδεικτικά « Βρήκατε ένα στόχο , βάλατε τα λεφτά αγοράσατε το σπίτι για να μπορούμε και εμείς να το συμπληρώσουμε».
Επίσης ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως υπάρχουν και άλλα έργα που το Υπουργείο του προσπαθεί να στηρίξει όπως η κατασκευή κυκλικού κόμβου το κόστος του οποίου είναι προϋπολογισμένο,- όπως είπε- για το 2018 .
Βρήκαμε είπε, τις 30 χιλ. ευρώ για να αρχίσει το έργο που είναι έργο συνολικής αξίας 55 χιλ ευρώ. Πρόσθεσε ακόμη πως το έργο είναι ώριμο και σημαντικά για την Αγία Μαρινούδα γιατί αφορά θέματα ασφάλειας.
Ανακοίνωσε επιπλέον ότι προωθούνται αντιπλημμυρικά έργα κόστους 10 χιλ. ευρώ , ενώ σε σχέση με τη δημιουργία πάρκου , ο κ. Πετρίδης παραδέχτηκε πως είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την κοινότητα , αξίας 259 χιλ. ευρώ.
Εμείς είπε, ως Υπουργείο είμαστε έτοιμοι να το προϋπολογίσουμε . Αντιλαμβάνομαι υπάρχουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες που αφορούν κάποιες απαλλοτριώσεις, ανέφερε προσθέτοντας πως αν προχωρήσουν αυτές, θα είμαστε σε θέση να το προχωρήσει το Υπουργείο του.
Τέλος ευχαρίστησε την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου για την σκληρή δουλειά που κάνει .
Η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε “ είμαστε στην διάθεση σας, ως Επαρχιακή Διοίκηση να βοηθούμε και να ωριμάζουμε έργα, πάντοτε με την βοήθεια του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Γενικού Διευθυντή Κύπρου Κυπριανού.
Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Αγίας Μαρινούδας Χαράλαμπος Σάββα στον χαιρετισμό του ανέφερε πως ο χαρακτήρας του Μουσείου αναδεικνύει τις ασχολίες των κατοίκων της τότε περιοχής πριν περίπου 130 χρόνια.
Το σπίτι αυτό συνέχισε, ήταν οικοδομή του 1884 και αποτελεί ένα από τα λίγα σπίτια της Κοινότητας που διατηρεί τον δικό του αρχιτεκτονικό ρυθμό. Στο σπίτι αυτό – όπως είπε- διέμενε η οικογένεια του αείμνηστου Δημήτρη Χριστοδούλου Παστού και της αείμνηστης Παρασκευούς μαζί με τα οκτώ παιδιά τους.
Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη το έτος 2010 το Κοινοτικό συμβούλιο προχώρησε στην αγορά της συγκεκριμένης οικίας και με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών το έχει αναπαλαιώσει.
Σήμερα συνέχισε οι χώροι της οικίας έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αναπαριστούν τα κλασικά μέρη ενός παραδοσιακού αγροτικού σπιτιού και παρουσιάζονται οι παραδοσιακές επαγγελματικές ασχολίες.
Η Κοινότητα της Αγίας Μαρινούδας, είπε ο κ. Σάββα, μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχει αφήσει ο σκυβαλότοπος, ο χώρος αδρανών υλικών, και το χοιροστάσιο , κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται, και είναι αυτό – όπως είπε- απαραίτητο να συνοδεύεται με την εκτέλεση έργων που θα συμβάλουν σε μια πιο ορθολογιστική ανάπτυξη και θα καθιστούν τη διαβίωση των κατοίκων της κοινότητας τους πιο άνετη.
Σημειώνεται πως στην Αγία Μαρινούδα εκτός από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, υπάρχουν ερείπια της εκκλησίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που εκτιμάται ότι κτίστηκε τη Βυζαντινή περίοδο.
ΚΥΠΕ/taxidromos24.com