Άρχισαν “δειλά – δειλά” να εμφανίζονται τα πρώτα φίδια, αφού όπου να ‘ναι μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο.
Οι θερμοκρασίες όλο και ανεβαίνουν κι όπως το θέλει η φύση, τα ερπετά, με πρωταγωνιστές βέβαια τα διάφορα είδη φιδιών που έχουμε στον τόπο μας άρχισαν να βγαίνουν στο σεργιάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του taxidromos24.com, την επανεμφάνιση τους έκαναν και στην Πάφο, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, σκορπώντας στου πολίτες φόβο και πανικό.
Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα εν λόγω πλάσματα της φύσης θεωρούνται “παρεξηγημένα”, με τη συνεχή εξόντωση τους από τους ανθρώπους να μειώνει αισθητά των πληθυσμό τους.
Η ανθρώπινη όμως προκατάληψη και ο φόβος για τα φίδια οδηγεί, με κάθε τρόπο, στην εξόντωσή τους.
Πότε ξυπνούν τα φίδια;
Η έντονη κινητικότητα των φιδιών παρατηρείται κυρίως την Άνοιξη όταν ξυπνούν από την χειμερία νάρκη στην οποία βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Χειμώνα, αλλά και τον Σεπτέμβριο.
Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, τα φίδια είναι περισσότερο δραστήρια λόγω της προσπάθειας τους να βρουν τροφή και νερό, αλλά και για λόγους ζευγαρώματος.
Η κινητικότητα των φιδιών σταματά την περίοδο του Καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα φίδια εμφανίζονται το βράδυ όταν είναι δροσιά.
Τα είδη φιδιών στην Κύπρο:
Φίνα ή οχιά ή κοντονούρα (δηλητηριώδες, επικίνδυνο στον άνθρωπο)
Σαΐττα (δηλητηριώδες, ακίνδυνο στον άνθρωπο)
Ξυλόδροπης ή αγιόφιδο (δηλητηριώδες, ακίνδυνο στον άνθρωπο)
Θερκό ή μαύρο φίδι
Κυπριακό φίδι (μόνο στην Κύπρο υπάρχει)
Δρόπης ή πατσάλα
Νερόφιδι
Ανήλιος (είναι σχεδόν τυφλό και ζει μέσα στο χώμα)
Συμβουλές απώθησης
Κκάποιος που έχει σπίτι στην ύπαιθρο πρέπει να διατηρεί την αυλή του καθαρή από ξερά χόρτα, ξύλα, χαμηλή βλάστηση και καυσόξυλα γιατί μπορεί να αποτελέσει εστία τρωκτικών ώστε να προσεγγιστεί αυτή η τροφή από τα φίδια. Τα απωθητικά φάρμακα στο εμπόριο δεν συστήνονται αφού είναι αμφιβόλου ποιότητας. Αν συναντήσει κανείς φίδι στην ύπαιθρο απλώς να αλλάξει κατεύθυνση.
Όταν πάμε στη φύση φοράμε κατάλληλα παπούτσια και μακριά παντελόνια. Κρατούμε ένα ραβδί και κτυπούμε όταν έχει χόρτα για να προειδοποιούμε το φίδι ότι θα περάσουμε. Το φίδι ακούει πάρα πολύ τους κραδασμούς του εδάφους άρα από μόνο του θα φύγει, αναφέρουν ειδικοί.
Επιτίθεται όταν απειλείται
Όταν λέμε δέχθηκε επίθεση κάποιος επίθεση από φίδι… Το φίδι δεν επιτίθεται αμύνεται. Επιτίθεται μόνο όταν θέλει να φάει, σε ένα ποντικό δηλαδή ή σε μία νυφίτσα. Όταν πρόκειται για τον άνθρωπο το φίδι θα αμυνθεί όταν νιώσει ότι απειλείται και αμύνεται. Όταν το πατήσει κάποιος, όταν το πιάσει με το χέρι του, όταν το ενοχλήσει, εξηγεί ο κύριος Νικολάου.
Δάγκωμα από φίδι
Όταν δεχθεί κάποιος δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι πρέπει να πάει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο νοσοκομείο.
Φίδι και σκύλος
Στον σκύλο επειδή έρχεται σε επαφή με τη μουσούδα του και επειδή είναι πιο μικρόσωμος από τον άνθρωπο όταν δηλητηριαστούν πηγαίνει πιο γρήγορα το δηλητήριο στα ζωτικά τους όργανα και είναι πιο επικίνδυνο από ότι να δαγκώσει τον άνθρωπο στο πόδι ή το δάκτυλο.