Δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρεται στο επικίνδυνο και τοξικό ψάρι που εισέβαλε στις θάλασσες της Κύπρου και προχωράει στη Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για το λεοντόψαρο, το οποίο μετά τον αποικισμό τμήματος του Ατλαντικού στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Καραϊβικής, τώρα εισβάλλει στη Μεσόγειο.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στους Louis, Carlos και Αντώνη, οι οποίοι με καμάκια βουτούν στα κρυστάλλινα νερά του Κόννου στην Κύπρο, με αποστολή την αιχμαλωσία του λεοντόψαρου. Μετά από δύο βουτιές, οι θαλάσσιοι βιολόγοι από το Enalia Physis Environmental Research Centre βγαίνουν στην επιφάνεια με τουλάχιστον 20 λεοντόψαρα, δείχνοντας έτσι το μέγεθος του προβλήματος στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Οπλισμένo με δηλητηριώδη ραχιαία σπονδυλική στήλη και θωρακικά πτερύγια σε σχήμα ανεμιστήρα, το εξωτικό λεοντόψαρο, αγαπημένο είδος στα ενυδρεία, δεν έχει κανένα φυσικό εχθρό στη Μεσόγειο, εκτός από τον άνθρωπο.
Το «ψάρι των υφάλων», του οποίου το τσίμπημα είναι επώδυνο αλλά όχι θανάσιμο, προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό.
Ωστόσο, η εμφάνισή τους στη Μεσόγειο προκάλεσε την ανησυχία των επιστημόνων, των ψαράδων και των δυτών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία για μείωση του αριθμού τους.
Τα λεοντόψαρα εμφανίστηκαν στην Κύπρο το 2012, αναφέρει ο Λούης Χατζηιωάννου, ερευνητής της Enalia, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Από τότε έχουν εξαπλωθεί παντού, σε όλο το νησί, σχεδόν όπου κι αν βουτήξεις μπορείς να δεις λεοντόψαρα σε κοπάδια», συμπληρώνει.
«Η εισβολή τους είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο διευθυντής του κυπριακού παραρτήματος του Marine and Environmental Research Lab.
Οι δύο επιστήμονες, μαζί με την Enalia, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλους συνεργάτες, τρέχουν ένα πιλοτικό project με την ονομασία «Relionmed», με κύριο στόχο να κάνει την Κύπρο «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στα λεοντόψαρα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα λεοντόψαρα από το 1980 έκαναν «σοβαρή ζημιά» στις θάλασσες των ΗΠΑ και της Καραϊβικής.
Σε μόλις δύο χρόνια, λεοντόψαρα στον δυτικό Ατλαντικό μείωσαν 40 είδη κατά 65%.
Στη Μεσόγειο, λόγω του μικρού της μεγέθους, «θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στα οικοσυστήματα που έχουν ήδη διαταραχθεί» από την υπερβολική εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων, τη ρύπανση και τον τουρισμό.