Ποια η δράση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου «Αφροδίτη».
Με σύνθημα σχεδιάζοντας την ανάπτυξη που θέλουμε και με βάση την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στην περιοχή, αλλά και κατόπιν της διαδικασίας διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και τον τοπικό πληθυσμό, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Πάφου «Αφροδίτη» ΛΤΔ, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης της Επαρχίας Πάφου για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου «Αφροδίτη», Μάριος Ζαχαριάδης, μας ανέλυσε το περιεχόμενο , τις δραστηριότητες και τις προοπτικές που προκύπτουν από την Στρατηγική της Επαρχίας Πάφου για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Κύριε Ζαχαριάδη , ποιος είναι ο ρόλος του οργανισμού που εκπροσωπείτε;
Επί της ευκαιρίας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόκληση, τη φιλοξενία και την δυνατότητα που παρέχεται μέσα από την εφημερίδα σας να ενημερώσω τον κόσμο για το έργο που επιτελεί η Αναπτυξιακή εταιρεία Πάφου Αφροδίτη. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάφου Αφροδίτη δημιουργήθηκε από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τα οργανωμένα σύνολα της επαρχίας και έχει κύριο σκοπό την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο προγραμματισμό και στην ιεράρχηση των τοπικών προτεραιοτήτων. Στόχος της Αναπτυξιακής εταιρείας είναι να αποτελέσει το επιστημονικό μηχανισμό στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση και διαχείριση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό διαθέσιμων εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων. Η ίδρυση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου Αφροδίτη ήταν η προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οραματίστηκε ένα καλύτερο αύριο για την επαρχία μας. Σκοπός είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στα μέλη της όσον αφορά την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος τους, και τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ποιοι οι στόχοι της στρατηγικής σας;
Γενικός στόχος της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η υποστήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στις αγροτικές και αλιευτικές περιοχές της Επαρχίας Πάφου. Βασική προτεραιότητα της είναι να συμβάλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής, μέσω της αναβάθμισης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος και της σύνδεσης του με τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής. Η Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης περιέχει δύο επιμέρους και αλληλοσυμπληρούμενα Σχέδια Δράσης. Ένα για τις χαρακτηριζόμενες ως αγροτικές περιοχές (περιοχές Leader) και ένα για τις χαρακτηριζόμενες ως αλιευτικές περιοχές.
Ποιός ο προϋπολογισμός της Στρατηγικής σας;
Με βάση την καταρχήν έγκριση των Σχεδίων Δράσης που απαιτούνται για την υλοποίηση των μέτρων, ο συνολικός προϋπολογισμός της Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τα δύο Σχέδια Δράσης ανέρχεται σε €5,300,000.
Το πρώτο Σχέδιο Δράσης Leader έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ και αυτό αφορά δράσεις που θα εφαρμοστούν σε αγροτικές περιοχές. Όσο αφορά το δεύτερο Σχέδιο Δράσης έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ και εδώ θα υλοποιηθούν δράσεις σε αλιευτικές περιοχές.
Ποιές είναι οι προγραμματιζόμενες επιλέξιμες δράσεις:
Επιλέξιμες δράσεις όσο αφορά το Σχέδιο Δράσης Leader που αφορά δράσεις που θα γίνουν στην ύπαιθρο αποτελούν:
- Δράσεις εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για μη γεωργικές δραστηριότητες, όπως διοργάνωση μαθημάτων για παραδοσιακά επαγγέλματα, για δραστηριότητες τουρισμού υπαίθρου κ.α.
- «Δράσεις ενίσχυσης επενδύσεων για μη γεωργικές δραστηριότητες» όπως ιδρύσεις, επεκτάσεις ή εκσυγχρονισμοί σε παραδοσιακά εστιατόρια ή καφενεία, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες (μέχρι 29 κλίνες), επισκέψιμα αγροκτήματα, καταστήματα λιανικής πώλησης που σχετίζονται με γεωργικά προϊόντα, εμπλουτιστικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη φύση, τον πολιτισμό, την παράδοση κ.α.
- «Δημόσιες υποδομές μικρής κλίμακας», όπως δράσεις ενθάρρυνσης τουριστικών δραστηριοτήτων, διατήρησης/αποκατάστασης και αναβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου, μελέτες σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου, μελέτες σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό πλούτο, δράσεις περιβαλλοντικής συνείδησης, αναπλάσεις κ.α.
- «Συνεργασία», που αφορά Διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων, ανάπτυξη η εμπορία τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με τον αγροτουρισμό, κοινή δράση που αναλαμβάνεται με σκοπό τον μετριασμό της αλλαγής του κλίματος ή την προσαρμογή σε αυτή, κοινές προσεγγίσεις σε ότι αφορά περιβαλλοντικά κλίματος ή την προσαρμογή σε αυτή, κοινές προσεγγίσεις σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά έργα και τις τρέχουσες περιβαλλοντικές πρακτικές, συνεργασία μεταξύ των φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για την αειφόρο προμήθεια βιομάζας για την χρήση στα τρόφιμα, διαφοροποίηση των γεωργικών δραστηριοτήτων σε δραστηριότητες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ένταξη, γεωργία που στηρίζεται από τις τοπικές κοινότητες και άλλες μορφές συνεργασίας
- Διακριτική και διατοπική συνεργασία(Συνεργασίες μεταξύ Ο.Τ.Δ)
Όσον αφορά τις δράσεις του δεύτερου σχεδίου και πιο συγκεκριμένα την Προτεραιότητα 4 του επιχειρηματικού Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-202 το οποίο θα εφαρμοστεί σε αλιευτικές περιοχές είναι:
- «Η ενίσχυση του Αλιευτικού και Καταδυτικού Τουρισμού», που αφορά στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων των επαγγελματιών ψαράδων και στην ενίσχυση του καταδυτικού προϊόντος της περιοχής.
- «Η ενίσχυση της Εμπορίας Αλιευτικών Προϊόντων – λιανικό εμπόριο», που αφορά στην ενίσχυση νέων και υφιστάμενων ψαραγορών.
- «Η μεταποίηση Αλιευτικών προϊόντων», με έμφαση στην ενίσχυση της απασχολησής στις οικογένειες των επαγγελματιών ψαράδων.
- «Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων χώρων εστίασης φρέσκου ψαριού0 ».
- «Η ανάδειξη και η προβολή του θαλάσσιου πλούτου».
- «Η εφαρμογή συμφώνων ποιοτήτων».
- «Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε απασχολούμενους στον αλιευτικό κλάδο, βοηθούς τους ή μέλη της οικογένειας τους».
- «Η προώθηση των φρέσκων αλιευτικών προϊόντων, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας».
- «Η διοργάνωση Πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα Αλιεία και Θάλασσα».
- «Αναπλάσεις σε περιοχές πλησίον του Αλιευτικών Καταφυγίων ή και άλλα έργα ανάδειξης του Αλιευτικού χαρακτήρα της περιοχής».
- Διαμόρφωση χερσαίου χώρου αλιευτικών καταφυγίων κ.α.
- Έργα Διατοπικής και Διακρατικής συνεργασίας.
Ποιοι οι δικαιούχοι των έργων και δράσεων του συγκεκριμένου προγράμματος;
Δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος όσον αφορά τα έργα δημοσίου συμφέροντος είναι τα μέλη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου «Αφροδίτη» ΛΤΔ τα οποία συναποτελούν την περιοχή παρέμβασης. Όμως και οι επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή παρέμβασης που στην περίπτωση μας είναι η επαρχία της Πάφου, θα είναι δικαιούχοι όσον αφορά τα ιδιωτικά έργα. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται από τα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου «Αφροδίτη» ΛΤΔ, στην Λεωφόρο Ελλάδος 23 αλλά και από την ιστοσελίδα της εταιρείας Γεωργίας και του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Κατά την περίοδο που θα είναι ανοικτές οι προσκλήσεις θα υπάρξουν σχετικές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες παγκύπριας και τοπικής εμβέλειας. Συντονιστής όσον αφορά τα παραπάνω σχέδια είναι ο Διευθυντής της εταιρείας κ.Μάριος Ιωάννου τηλ 26-933455, 96657368