Οι νοικοκυρές πύρωσαν του φούρνους και ετοίμασαν ή ετοιμάζουν τις φλαούνες.
Περίοπτη θέση στο Πασχαλινό τραπέζι κατέχει η “Φλαούνα”, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν πασχαλινό κυπριακό έδεσμα και συνήθως καταναλώνεται το Μεγάλο Σάββατο, μετά το βράδυ της Ανάστασης.
Σύμφωνα με διάφορες εκδοχές η λέξη φλαούνα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «παλάθη» (παρασκεύασμα με ξηρά φρούτα). Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η λέξη φλαούνα είναι συνώνυμη της λατινικής λέξης «fladonis».Υπάρχει ωστόσο ακόμη μία εκδοχή, σύμφωνα με τη οποία η φλαούνα προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα «φλάω» (θλίβω).
Το έθιμο της “Φλαούνας χρονολογείται περίπου από το 19ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση φτιαχνόταν το Μ. Σάββατο και στη συνέχεια μεταφερόταν στις εκκλησίες και καταναλωνόταν μετά την Ανάσταση. Στις μέρες μας οι νοικοκυρές τις φτιάχνουν συνήθως την Μ. Πέμπτη, αλλά και τη Μ. Παρασκευή.
Το taxidromos24.com, βρέθηκε σήμερα Μ. Παρασκευή στην Έμπα της Επαρχίας Πάφου, καταγράφοντας την πολύωρη διαδικασία παρασκευής της φλαούνας στο σπίτι της κυρίας Ελένης, η οποία, μαζί με τις αδερφές, τις νύφες της, αλλά και τις κουνιάδες της, όπως της δίδαξε η μητέρα της, άρχισε το ζύμωμα από τις 4.00 τα ξημερώματα, όπως μας ανέφερε.
«Όλες μας ξυπνήσαμε από τα χαράματα, ξεκινώντας από το προζύμι και τη γέμιση που παραδοσιακού εδέσματος», αναφέρει η κυρία Ελένη.
Όπως σημείωση, η παρασκευή των φλαούνων γίνεται όπως ακριβώς τους δίδαξε η γιαγιά η Σοφία, με πολύ μεράκι και αγάπη για την παράδοση!
Όλες μαζί, λοιπόν, με ομαδική δουλειά, ετοιμάζουν τις φλαούνες τις οποίες τοποθετούν σε λαμαρίνες, με το φούρνο να ετοιμάζεται να τις υποδεχθεί.
Η μυρωδιά της ζύμης, της γέμισης και αργότερα της ψημένης φλαούνας, του ψωμιού, αλλά και της πασκιάς, πλημμυρίζουν τη γειτονιά.
Τηρώντας την παράδοση, βεβαίως, οι νοικοκυρές, παρόλο τον πειρασμό, θα δοκιμάσουν τις φλαούνες τους το Μεγάλο Σάββατο μετά τον καλό λόγο.