Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου εκδήλωση για παρουσίαση του νέου βιβλίου του Επιθεωρητή Δημοτικών Σχολείων Δημήτρη Μικελλίδη «Κάποτε το Πάσχα». Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΣΕΚ Πάφου και σε αυτή παρευρέθηκε πλήθος κόσμου.
Το βιβλίο παρουσίασε ο Πρώτος Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου κ. Μάριος Στυλιανίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο συναισθηματικό κόσμο του συγγραφέα και στην ικανότητά του να αποτυπώνει μέσα από τα διηγήματά του έναν κόσμο της Κύπρου που ζήσαμε στη δεκαετία του ’60 και του ’70 κυρίως.
Αποσπάσματα από τα διηγήματα του βιβλίου διάβασε με πολλή θεατρικότητα η εκπαιδευτικός Ντία Γερμανού, ενώ ο μουσικοδιδάσκαλος Νέαρχος Νεάρχου έντυσε με όμορφα τραγούδια την όλη εκδήλωση. Την παρουσίαση και ροή του προγράμματος ανάλαβε η εκπαιδευτικός Λία Χατζηκυριάκου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας Δημήτρης Μικελλίδης. Όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή του βιβλίου:
«Οι μέρες του Πάσχα κρύβουν για κάθε χριστιανό μια ιδιαίτερη γοητεία, αλλά και αναμνήσεις από κάποιο Πάσχα της παιδικής ηλικίας που δεν λέει να σβήσει όσα χρόνια και αν περάσουν. Απ’ όλες τις γιορτές της χριστιανοσύνης οι κατανυχτικές μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή και μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις ψυχές μας. Είναι ίσως το μαρτύριο του Χριστού μας για να σώσει τον Άνθρωπο και οι εκκλησιαστικοί ύμνοι που γαληνεύουν τις καρδιές μας, είναι ίσως ακόμη οι οικογενειακές συνάξεις και οι προετοιμασίες συγχωριανών και φίλων για τις άγιες τούτες μέρες, είναι η ανυπέρβλητη χαρά της Ανάστασης και τα γιορτινά έθιμα. Ίσως πάλι να είναι η ίδια η άνοιξη κι η φύση που αναγεννιέται τις μέρες ετούτες. Είναι όλα τούτα κι άλλα ακόμη που κάνουν το Πάσχα την κατ’ εξοχή γιορτή των χριστιανών.
Όλοι λίγο πολύ θυμόμαστε κάποιο Πάσχα στο χωριό ή ακόμη και στην ενορία μας στην πόλη. Κι οι αναμνήσεις στροβιλίζουν στο μυαλό, μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και ανάμικτες καθώς είναι με τα πλούσια και έντονα συναισθήματά μας κάνουν να φαντάζουν μέσα μας τα λίγα και απλά που είχαμε σαν τα μεγαλύτερα πλούτη του κόσμου.
Καθώς η παιδική μας ηλικία πάει πίσω στο χρόνο μερικές δεκαετίες οι εικόνες, οι ήχοι, οι μυρωδιές από το δικό μας ελληνικό Πάσχα γίνονται όλο και πιο έντονες στις ψυχές μας. Η νοσταλγία για ένα Πάσχα πιο ανθρώπινο και χριστιανικό μας κατατρώγουν. Κι είναι αυτή η νοσταλγία, αυτή η ανάγκη να ξαναζήσουμε ένα Πάσχα με καθαρή καρδιά, όπως τότε που ήμαστε παιδιά, που μπορεί να ωθήσει κάποιο να μεταφέρει στο άψυχο χαρτί αναμνήσεις, συναισθήματα και επιθυμίες.
Στο μικρό αυτό βιβλίο παρελαύνουν είκοσι μικρές πασχαλινές ιστορίες. Σκέψεις, συμβάντα, συναισθήματα περνούν μέσα από αυτά τα κείμενα. Κανένα δεν είναι αποκύημα φαντασίας. Όλα είναι πραγματικά γεγονότα ή έχουν μια μεγάλη δόση αλήθειας καθώς η ιδέα για το γράψιμό τους δόθηκε στον συγγραφέα από κάποια υπαρκτή αφορμή».
Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατέθηκαν για το φιλανθρωπικό έργο του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Λεμεσού, που είναι και ο εκδότης του βιβλίου, με τις ευλογίες του Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου (Ευθυβούλου).