Τρόπους εκσυγχρονισμού της ιατροδικαστικής υπηρεσίας αναζητά το υπουργείο υγείας. Το θέμα απασχόλησε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με την γυναίκα από τη Βουλγαρία στην Πάφο.
Όπως αναφέρθηκε εξετάζεται ακόμα και η μεταφορά της ελέγχου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον πρόεδρο της επιτροπής υγείας Κώστα Κωνσταντίνου να υποδεικνύει σε έντονο ύφος ότι η βουλή δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές ετσιθελισμού. Και όλα αυτά με αφορμή ερώτηση κατά πόσο οι ιατροδικαστές διενεργούν νεκροτομές στην Πάφο.
«Κάποιοι λειτουργούν ως κράτος εν κράτη. Δεν μπορούν να αρνούνται να ασκήσουν την δουλειά τους γιατί δεν γουστάρουν τον ά ή τον β’ υπάλληλο.»
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως, «Το υπουργείο έχει την δυνατότητα να επιβάλει τιμωρίες εκεί όπου χρειάζεται.
Τους λόγους που δεν πάνε κάποιοι ιατροδικαστές στην Πάφο, εξήγησε ενώπιον της επιτροπής ο Προϊστάμενος του τμήματος Σοφοκλής Σοφοκλέους. «Προστατεύω την Υπηρεσία μου»
«Στο συγκεκριμένο Νεκροτομείο στην Πάφο δεν πηγαίνουμε γιατί με κατηγόρησε ο νεκροτόμος ότι είμαι κλέφτης. Εγώ δεν μπορώ να συνεργαστώ με έναν τέτοιο άνθρωπο. Εγώ προστατεύω την υπηρεσία μου. Εμείς εργαζόμαστε πολύ καλά και δεν είναι εμείς που το λέμε, είναι η αξιοπιστία μας στο δικαστήριο.»
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, το 2017 η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου διενήργησε 264 νεκροτομές, η Αγγελική Παπέττα 98, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους 77 και ο Νικόλας Χαραλάμπους 62.
Όσο για την επαρχία Πάφου, η Ελένη Αντωνίου διενήργησε 82 και η Αγγελική Παπέττα 5.