Σεμινάριο εκπαιδευτικών, με θέμα “Η Κυκλοφοριακή Αγωγή στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές”, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σηματοδοτώντας την ένταξη του προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές.
Στόχος, να αναπτυχθούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες δράσεις στο σχολείο ή και στην κοινότητα, που θα συμβάλουν σε μια θετική αλλαγή στο κρίσιμο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να κινούνται με ασφάλεια στους δρόμους ως πεζοί, επιβάτες, ποδηλατιστές και μελλοντικά ως οδηγοί.
Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι οι οδικές συγκρούσεις αποτελούν αποδεδειγμένα ένα από τα βασικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας, αφού ευθύνονται για ένα σημαντικό αριθμό θανάτων στην χώρα μας.
Δυστυχώς, σημείωσε, πολλοί άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στην άσφαλτο, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των εμπλεκόμενων σε θανατηφόρα ή σοβαρά τροχαία ατυχήματα είναι ανήλικοι και νέοι. “Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η πολιτεία λαμβάνει συνεχώς μέτρα πάταξης του φαινομένου, αλλά για την ουσιαστική του αντιμετώπιση απαιτείται η εκπαίδευση των νέων, προκειμένου να αποκτήσουν σωστή και τυπική οδική συμπεριφορά”, πρόσθεσε.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει προχωρήσει στην διατύπωση προληπτικών δράσεων, που θα θωρακίζουν τους νέους, μέσα από την ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών αυτοπροστασίας, και ταυτόχρονα θα τους καθιστούν πομπούς διάδοσης καλών πρακτικών οδικής ασφάλειας και ευσυνείδητης οδικής συμπεριφοράς.
“Η εφαρμογή του προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής περιλαμβανόταν στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από τον καταρτισμό των Νέων αναλυτικών Προγραμμάτων, αφού στο πρόγραμμα σπουδών Αγωγής Υγείας περιλαμβάνεται η Κυκλοφοριακή Αγωγή ως ξεχωριστή θεματική ενότητα. Μέσα από το πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες ευαισθητοποιούνται, προβληματίζονται και καλλιεργούν στάσεις και συμπεριφορές τέτοιες, ώστε να λειτουργούν ως υπεύθυνα άτομα σε θέματα κυκλοφοριακής και οδικής συμπεριφοράς”, συμπλήρωσε.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε ο κ. Χαμπιαούρης, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας των μαθητών και μαθητριών και έχει πλήρη επίγνωση ότι τα σχολεία και γενικά ο χώρος της εκπαίδευσης, αποτελούν τον ενδεδειγμένο χώρο, όπου μπορεί να ασκηθεί προληπτική πολιτική και αγωγή ώστε να βελτιωθεί η συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου.
Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου είπε ότι η ένταξη του συγκεκριμένου μαθήματος και στα λύκεια και τις τεχνικές σχολές είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί πλέον καλύπτονται όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, επιτυγχάνοντας μια συνεχή και στοχευμένη διαπαιδαγώγηση του κάθε χρήστη του οδικού δικτύου, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
“Πρόκειται για μάθημα καταλυτικής σημασίας όσον αφορά την καλλιέργεια της οδικής συνείδησης στους νέους ηλικίας από 15 έως 17, τους αυριανούς οδηγούς. Απευθυνόμαστε σε άτομα που δηλώνουν, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου, ότι συχνάζουν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και μερικοί από αυτούς καταναλώνουν αλκοόλ, που γνωρίζουν άτομα κοντά στην ηλικία τους που συνηθίζουν να οδηγούν μετά την κατανάλωση αλκοόλης, που συνδέουν την απόκτηση άδειας οδήγησης με την «ελευθερία» και την «ανεξαρτησία» τους, γιατί η διακίνησή τους δεν θα εξαρτάται πλέον από τους γονείς τους, που ανυπομονούν γι’ αυτή την αλλαγή στη ζωή τους και τέλος, με την απόκτηση της άδειας διακατέχονται από υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους, σε σημείο που δεν υπολογίζουν τον κίνδυνο στον δρόμο”, πρόσθεσε.
Με στόχο, ανέφερε, την δημιουργία ορθής οδικής συμπεριφοράς και την υπόδειξη υπευθυνότητας στον δρόμο, ώστε να μειωθεί ο αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο στο ελάχιστο, το Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενώνουν δυνάμεις και επενδύουν στην πρόληψη από τη νεαρή ηλικία, γιατί η οδική ασφάλεια πρέπει να εμπεδωθεί ως μέρος του πολιτισμού μας.
Ως Υπουργείο, είπε ο κ. Νικολάου, αξιοποιούμε τα πορίσματα σχετικής μελέτης που ετοιμάστηκε από ομάδα ειδικών για την ετοιμασία της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής του κράτους σε θέματα της Οδικής Ασφάλειας, η οποία κατέδειξε ότι οι έφηβοι 15 – 17 και οι νέοι οδηγοί μεταξύ των ηλικιών 18 – 25, αποδεικνύονται ως ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά την οδική τους συμπεριφορά. Από το προφίλ τους φάνηκε ότι διακατέχονται από ανυπομονησία, υπερβολική αυτοπεποίθηση όσον αφορά τις ικανότητές τους, ενώ στερούνται εμπειρίας, δεν υπολογίζουν τον κίνδυνο και τείνουν να διαπράττουν επικίνδυνες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., όπως είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η παραβίαση των φώτων τροχαίας.
Επίσης, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά της Αστυνομίας, οι περισσότερες απώλειες νέων στην άσφαλτο γίνονται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά από μια όμορφη βραδιά διασκέδασης, συνεπεία της υπερβολικής ταχύτητας και της απρόσεκτης οδήγησης.
Σκιαγραφώντας το προφίλ του μελλοντικού οδηγού, συνέχισε, η έρευνα έχει καθορίσει τους τρόπους προσέγγισής του, ώστε η πολιτική επικοινωνίας και διαφώτισης που θα εφαρμόζεται στα λύκεια και τις τεχνικές σχολές να είναι αποτελεσματική και να ευαισθητοποιεί τον νεαρό οδηγό.
Απώτερος στόχος μας, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι η δημιουργία νέας γενιάς οδηγών που θα τηρεί τους νόμους, όχι από φόβο για την ποινή, αλλά από επίγνωση του αντίκτυπου των πράξεων τόσο σε αυτούς όσο και στους άλλους.
Σε χαιρετισμό του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είπε ότι “η ωμή πραγματικότητα των 53 για το έτος 2017 νεκρών και των 10 νεκρών, μέχρι στιγμής, για το έτος 2018, δεν επιτρέπει οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού”.
Για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της Τροχαίας κίνησης, συνέχισε, διενεργούμε αστυνόμευση σε 24ωρη βάση στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ εντατικοποιούμε, παράλληλα, τις εκστρατείες αστυνόμευσης που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την ταχύτητα, την μη χρήση ζώνης ασφαλείας/κράνους και την χρήση κινητού τηλεφώνου, καθότι οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τις κύριες αιτίες σοβαρών και θανατηφόρων οδικών τροχαίων συγκρούσεων.
“Στο έργο μας αυτό, σημαίνων ρόλο θα διαδραματίσουν οι 90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές φωτοεπισήμανσης, οι οποίες αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά το 2018. Δέον να σημειωθεί ότι οι πρώτες συσκευές φωτοεπισήμανσης που τοποθετήθηκαν το 2006, σε καθορισμένα σημεία, είχαν επιφέρει κατά τον χρόνο λειτουργίας τους, αισθητή μείωση στις οδικές τροχαίες συγκρούσεις, σε ποσοστό που άγγιζε το 53%”, πρόσθεσε.
Έχουμε, είπε, εφοδιαστεί με 22 αστυνομικά οχήματα, τα οποία διαθέτουν το σύγχρονο σύστημα A.N.P.R., που παρέχει την δυνατότητα αυτόματης καταγραφής των αριθμών εγγραφής οχημάτων, με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό παραβατών σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών και τροχαίων παραβάσεων.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα μέτρα που λαμβάνονται, όπως η σύσταση του Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, η χρήση έξυπνων οχημάτων αστυνόμευσης, η εφαρμογή του νάρκοτεστ και για την αύξηση των ποινών για όλες τις παραβάσεις του ΚΟΚ που δρομολογείται.
ΚΥΠΕ/ taxidromos24.com