Ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και αστυνόμευση για τα ψάρια που διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές.Σε καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό, προχώρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ψαράδων Πάφου Λεωνίδας Λεωνίδου .
Σε δηλώσεις του στον taxidromo24.com ο κ. Λεωνίδου ανέφερε πως σε αρκετές περιπτώσεις ο τρόπος σήμανσης των εισαγόμενων ψαριών είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει στους καταναλωτές να αντιληφθούν τι είδους ψάρια αγοράζουν.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως η πλειοψηφία αυτών των ψαριών έρχονται από την Τουρκία και όχι από τις κατεχόμενες περιοχές και από εκεί διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους ντόπιους ψαράδες οι οποίοι συνεχώς εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
Επιβάλλεται συνέχισε να γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος και αστυνόμευση από τα Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας και Αγροτικής ανάπτυξης .
“Χρόνο με το χρόνο δεκάδες ψαράδες εγκαταλείπουν το επάγγελμα.”
Ενδεικτικά είπε πως τα ψάρια που εισάγονται είναι μπαρμπούνι, ορφοι και κουρκούνες που αποτελούν είδη ψαριών που προτιμά ο κόσμος.
Από τους 650 ψαράδες σε Παγκύπρια βάση έχουν μείνει μόνο 327, είπε ο κ. Λεωνίδου, ενώ και οι εναπομείναντες δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν. Αρκετοί μάλιστα ψαράδες με το σχέδιο απόσυρσης εγκατέλειψαν το επάγγελμα αφού δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν
Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι το ζήτημα θα τεθεί ενώπιον του Παγκύπριου συνδέσμου ψαράδων ούτως ώστε με συγκεκριμένες προτάσεις να τεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για να δοθεί μια οριστική λύση.Εμείς σημείωσε, “θα προχωρήσουμε σε διαβήματα για να κερδίσουμε το δίκαιο μας” .
Το επάγγελμα του ψαρά, είπε ο κ.Λεωνίδου είναι παραδοσιακό γραφικό ,οι τουρίστες ενδιαφέρονται και ζητούν ενημέρωση για τα είδη των ψαριών,για αυτό και πρέπει να κρατηθεί, συμπλήρωσε.
Aκολούθως αναφέρθηκε και στην πράσινη χελώνα που εμφανίζεται μόνο στη Πάφο και στα βόρεια παράλια της Κύπρου που προκαλούν ζημιές στα δίχτυα των ψαράδων.
“Ζητούν αλιευτικό καταφύγιο”
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Κώστας Λεωνίδα επαγγελματίας ψαράς που για χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ψαράδων Πάφου ανέφερε πως επιβάλλεται η κατασκευή αποβάθρας προς εξυπηρέτηση των επαγγελματιών ψαράδων.
Επίσης συνέχισε πρέπει να γίνει βυθοέρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί που υπάρχουν αρχαία αν υπάρχουν ή αν δεν υπάρχουν. Εγώ είπε, “ γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν για αυτό πρέπει να γίνει ένα καταφύγιο αλιευτικό ώστε οι ψαράδες να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους”.
Το λιμανάκι της Κάτω Πάφου, σημείωσε ο κ. Λεωνίδα, ήταν πάντα ψαρολίμανο αλλά από τότε που το διαχειρίζεται η Αρχή Λιμένων αρχίσαν τα εμπόδια και τα προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων.
Ακολούθως ο κ. Λεωνίδα αναφέρθηκε στα εισαγώμενα ψάρια δηλώνοντας πως πρέπει να κόβεται η ουρά αυτών σε κάποιο σημείο, προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζει ο κόσμος τι τρώει.