Άρθρο της Άντρης Αβράαμ
Coach Υγείας , ευεξίας , άσκησης και μακροβιότητας
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ΔΕΟ έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου σαν Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια και την υγεία, με στόχο αυτή την μέρα να τιμήσει τους εργαζομένους που έχασαν την ζωή τους η τραυματίστηκαν στον χώρο εργασίας τους
,καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την σημασία της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία.
Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας
Α. Δυο εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο ,σ όλο τον κόσμο.
Β.Σε 270.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
Γ. 440.000 εργαζόμενοι χάνουν την ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες
Δ. Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα .6.000 κάθε μέρα σ όλο τον κόσμο.
Ε.Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκοσμίου προϊόντος .
Συμπέρασμα
Η εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους απ’ ότι οι πόλεμοι.
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Οράματος μηδενικών απωλειών ,όσον αφορά τους θανάτους που σχετίζονται με την εργασία
του στρατηγικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2020 μέχρι 2027 και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Στρατηγικής η εκστρατεία επιδιώκει να εντάξει την ΕΑΥ στην ευρύτερη συζήτηση πολιτικής της ΕΕ.
Επιπλέον λαμβάνει υπόψη την διάσταση του φύλου και τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Η εκστρατεία του 2020 -2022 έχει ως βασικό θέμα την πρόληψη μυοσκελετικών παθήσεων που συνδέονται με την εργασία.
Οι μυοσκελετικές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία.
Οι συγκεκριμένες στάσεις σώματος, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν κούραση και πόνο. Όπως και η μεταφορά βαρέων φορτίων αποτελούν πολύ συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μυοσκελετικές παθήσεις.
Η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες στους χώρους εργασίας είναι πολύ συχνή. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας είναι ο καρκίνος που σχετίζεται με τον χώρο εργασίας. Σε έρευνα που έγινε το 2015 βρέθηκε ότι το 53% όλων των θανάτων σχετίζονται με την εργασία.
Το 2016 είχαμε 120.000 περιστατικά καρκίνου ,που σχετίζονταν με την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες στην εργασία με αποτέλεσμα 80.000 θάνατοι ετησίως.
Μερικοί βλαβεροί παράγοντες είναι η ακτινοβολία, το καυσαέριο, ορισμένα γεωργικά φυτοφάρμακα ,ο αμίαντος,ο μόλυβδος καπνός.
Ο καπνός, οι μπογιές, οι αναθυμιάσεις, τα σωματίδια και αναπνευστική σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίου .
Επίσης ένα προβληματικό ψυχοκοινωνικό περιβάλλον εργασίας μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων , όπως χρόνιο άγχος, κατάθλιψη κρίσεις πανικού κλπ.
Το ποσοστό των εργαζομένων που υποφέρουν όσο αφορά την ψυχική τους υγεία ανέρχεται στο 45%.
Αναφέρονται φυσικά και πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας και η εργασιακή ανασφάλεια μαζί με την μη αποτελεσματική επικοινωνία ,όπως και το μόνιμο άγχος δυσχεραίνουν την ψυχολογική και σωματική υγεία των εργαζομένων.
Παρατηρήθηκε ότι πολλοί μπορεί να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές η μυοσκελετικές παθήσεις όπως αυχενικό σύνδρομο.
Ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε το 2022 αποκαλύπτει ότι 27% των εργαζομένων βιώνει άγχος η κατάθλιψη που προκαλείται η επιδεινώνεται από την εργασία .
Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τον χειρισμό επικίνδυνων ουσιών ποικίλουν από τον πιο ήπιο ερεθισμό των ματιών και του δέρματος έως
σοβαρές επιδράσεις ,όπως συγγενείς ανωμαλίες και καρκίνο.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι οξεία η μακροχρόνια ενώ ορισμένες ουσίες μπορεί να έχουν
σωρευτική επίδραση.
Ορισμένοι από τους συνηθέστερους κίνδυνους είναι οι εξής:
Αλλεργίες, δερματικές παθήσεις, καρκίνο, βλάβες στην αναπαραγωγική ικανότητα και συγγενείς ανωμαλίες, δηλητηρίαση όπως και αναπνευστικές παθήσεις.
Ορισμένες επικίνδυνες ουσίες ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια λόγω πυρκαγιάς, έκρηξης η ασφυξίας.
Σε πολλούς εργασιακούς χώρους υπάρχουν βακτήρια, μύκητές και παρασιτα.Ιδιαιτερα ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη ,
στην γεωργία, κτηνιατρικές υπηρεσίες εργασίες καθαριότητας και συντήρησης ,διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων ,κηπουρική και εργαστήρια.