H ιδιαίτερη του αδυναμία στο “ασθενές” φύλο τον οδηγεί σε έργα μοναδικής αξίας, που πατούν μέσα από το νεφελώδες πέπλο και τις αχνές επιφάνειες ανάμεσα στο γήινο και το μυστηριώδες υπερπέραν.
Τα κορίτσια του Κοτσώνη δεν έχουν σχέση με την φυσική τους ομορφιά αλλά με μια ομορφιά που ο ίδιος κατορθώνει να βγάζει μέσα από μια εσωτερική αξία. Κρατώντας την ανθρώπινη φυσιογνωμία πετυχαίνει και αναβιβάσει την όψη τους σε άλλο επίπεδο που μας δίδει ασυνήθιστη ομορφιά, ηρεμία και γαλήνη.

Ο Γιώργος Κοτσώνης συγκαταλέγεται στους κυριότερους καλλιτέχνες της δεύτερης γενιάς. Η γκαλερύ μας θα κάνει μια μικρή σύντομη αναδρομή στην πολύκροτη και δραστήρια βιογραφία του, η οποία παρουσιάζει ισοδύναμο ενδιαφέρον με την τέχνη του.
Τελειώνοντας το δημοτικό, ο Γιώργος Κοτσώνης θα γραφτεί στην Εμπορική Ακαδημία στη Λεμεσό όπου τον φιλοξενεί η θεία του Ελένη. Η ζωγραφική συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του και δεν παύει ποτέ να ασχολείται μαζί της. Στη Λεμεσό, κάνει διάφορα θελήματα, διανέμει ψωμιά από τον φούρνο της θείας του και άλλες μικρές εξυπηρετήσεις.
Στην περιοχή υπήρχε ένας κινηματογράφος. Σε αυτόν συνήθιζε ο μικρός Κοτσώνης να περνά τον ελεύθερο του χρόνο γράφοντας τις διαφημιστικές πινακίδες για τις προβαλλόμενες ταινίες. Αποκτά οικειότητα με τον χειριστή της μηχανής και μαθαίνει τον τρόπο να την χειρίζεται και αναλαμβάνει.
Η επαφή του με την εικόνα τον συναρπάζει. Η οργάνωση των σκηνοθετημένων πλάνων αποτυπώνεται στο μυαλό του και θα την συναντήσουμε συχνά αργότερα στον τρόπο που ο καλλιτέχνης επιλέγει να συνθέτει τα έργα του. Αυτή η σχεδόν κινηματογραφική διαχείριση της σύνθεσης των σκηνών είναι ιδιαίτερα εμφανής σε έργα όπως το πολυπρόσωπο μνημειακό ψηφιδωτό με τον Απόστολο Παύλο ως κεντρική μορφή έργο αριστούργημα τόσο όσον αφορά την σύνθεση και συναισθηματική έκφραση των μορφών, όσο και την τεχνική μαεστρία που επιδεικνύει ο καλλιτέχνης στην τοποθέτηση των ψηφίδων.
Ο Γιώργος Κοτσώνης εγγράφεται στο St. Martin School of art στο Λονδίνο και κατορθώνει μέσα από πολλές περιπέτειες οικονομικές και άλλες, να διαβιώσει στην τότε δύσκολη ζωή του Λονδίνου.
Επιστρέφοντας την Κύπρο, βρίσκει δουλειά στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις “Λουκούδι” σαν διαφημιστής. Το καλλιτεχνικό του ταλέντο διαφάνηκε αμέσως λόγω της διακόσμησης της αίθουσας που έκανε και εντυπωσίασε. Του προσφέρθηκε υποτροφία για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου και μετά από δύο χρόνια σπουδών εξασφαλίζει και πάλι υποτροφία για την Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Πράγα. Το 1967, παίρνει το πτυχίο στην ζωγραφική με τον τίτλο του Ακαδημαϊκού ζωγράφου.
Η επαφή του Κοτσώνη με την πολιτιστική κουλτούρα αυτών των σημαντικών σχολών και χωρών που είχε την τύχη να ακολουθήσει, τον γέμισαν εμπειρίες και σηματοδότησαν ανεξίτηλα το μετέπειτα καλλιτεχνικό του έργο.
Κατά την διάρκεια της πολύχρονης εικαστικής του δημιουργίας, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις για το έργο του και την συνεισφορά του στον πολιτισμό με έργα του να κοσμούν πολυάριθμες κρατικές και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Τα έργα του παρουσιάσθηκαν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Σόφια, Μπρατισλάβα, Μόσχα, Βρυξέλες, Έρφουρτ, Λίτζ, Αλεξάνδρεια, Ν. Δελχί (Τριενάλε).
Αυτά συνοπτικά για τον μεγάλο καλλιτέχνη Γιώργο Κοτσώνη.
Η έκθεση του με τα νέα έργα, θα γίνει στην Αποκάλυψη, την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου στις 7:00 η ώρα και τα εγκαίνια θα τελέσει, ο κος. Αβέρωφ Νεοφύτου.