Μεγάλη κινητοποίηση από Τοπικές αρχές , Φορείς και Οργανώσεις της επαρχίας για στηριξη του σωματείου «Ναι στη Ζωή».
Στο taxidromos24.com, μίλησε η Δρ. Στέλλα Σπύρου, ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Ναι στη ζωή» με σκοπό την πρόληψη των εξαρτισηογόνων ουσιών μεταξύ των νέων, επεξηγώντας μας ακριβώς το σκοπό και το στόχο, για μια νέα γενιά μακριά από τα ναρκωτικά.
«Δεν ιδρύσαμε ακόμα ένα αντιναρκωτικό σύνδεσμο»
Όπως επισήμανε η Δρ. Σπύρου στις δηλώσεις της, το εν λόγω σωματείο ιδρύθηκε μετά από ώριμη σκέψη και αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόβλημα με τα ναρκωτικά διογκώνεται, με το φαινόμενο να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και στα σχολεία. «Είμαστε μια ομάδα γιατρών και εκπαιδευτικών, κυρίως, πίσω από την ίδρυση του εν λόγω σωματείου, όπου, μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και όχι ακόμα ένα αντιναρκωτικό σύνδεσμο», τόνισε η Δρ. Σπύρου.
Συνεχίζοντας, η γιατρός, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα σωματείο που στόχο έχει την πρόληψη, ενισχύοντας των χαρακτήρα, κυρίως, των παιδιών, από μικρή ηλικία, αποτρέποντας την εξάπλωση του «κακού», κόβοντας το από τη «ρίζα».
«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία»
«Όπως λέμε και στην ιατρική, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των ναρκωτικών. Αν δεν γαλουχήσεις τα παιδιά από νεαρή ηλικία και αν δεν τα διαφωτίσεις για τον κίνδυνο που διατρέχουν, αν μπλέξουν στα δίκτυα των εξαρτησιογόνων ουσιών, τότε δυστυχώς θα έχουμε μια νέα γενιά, που θα ζει κάτω από αυτή τη μάστιγα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σπύρου.
«Κύριος στόχος μας, ως σωματείο, δεν είναι η προσέλκυση μόνο των συνειδητοποιημένων ανθρώπων, γονέων και νέων, αλλά και η προσέλκυση των παιδιών που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγκιστρωθούν από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, είτε λόγο οικονομικών παραγόντων, είτε προσωπικό, αλλά και οικογενειακών καταστάσεων που ίσως βιώνουν», συνέχισε η γιατρός.
«Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μας αφήσει να δράσουμε»
Η Δρ. Σπύρου, μάλιστα, άφησε και αιχμές εναντίον του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο «βάζει» εμπόδια στο εν λόγω σωματείο, αλλά και σε άλλες παρόμοιες οργανώσεις να προσεγγίσουν τους μαθητές στα σχολεία. «Στόχος μας είναι να μπούμε στα σχολεία, και με διάφορες δράσεις να καταφέρουμε το Υπουργείο Παιδείας να μας δώσει τις επιτρεπόμενες άδειες και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως έκανε τόσα χρόνια».
Η Δρ. Σπύρου, κατά τη συζήτηση μας, αναφέρθηκε και στις ενέργειες, όπου τα ιδρυτικά μέλη αποφάσισαν, για να φθάσουν στη «ρίζα» του προβλήματος.
«Ως σωματείο έχουμε αποφασίσει να επικεντρωθούμε στα εξής:
- Διαλέξεις στους εκπαιδευτικούς δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών στα σχολεία.
- Διαλέξεις στους γονείς των παιδιών της δημοτικής και μέσης
εκπαίδευσης.
– Τα ναρκωτικά σήμερα.
– Πως προσεγγίζεται και πως καταλήγει κάποιος σε αυτά.
– Πως μιλούμε στα παιδιά μας σήμερα για τα ναρκωτικά.
– Πως καταλαβαίνουμε πως το παιδί μας άρχισε τα ναρκωτικά.
– Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.
(Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν βιωματικά εργαστήρια για την εκπαίδευση των γονέων).
- Διαλέξεις στα παιδιά της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.
– Σωματική και ψυχική υγεία.
– Εφηβεία, προβλήματα και αντιμετώπισης τους.
– Τρόποι διαχείριση του άγχους.
– Κτίσιμο Αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.
– Εξαρτησιογόνες ουσίες.
(Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν βιωματικά εργαστήρια για τις ηλικίες 8-12 και 13-18 ετών).
- Φρούρηση των σχολείων της μέσης εκπαίδευσης για αποτροπή διακίνησης εξαρτησιογόνων ουσιών.
- Ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας μονάδας (ΤΟΛΜΗΣ) που παρέχει θεραπεία και στήριξη στα παιδιά για απεμπλοκή τους απο τις εξαρτησιογόνες ουσίες.»
«Ζητούμε οικονομική ενίσχυση και μέλη»
Τέλος, η Δρ. Σπύρου ζήτηση τη συμβολή όσων μπορούν για να ενισχυθεί οικονομικά το σωματείο.
«Θα εκδώσουμε βιβλιάριο για διαφώτιση και οδηγίες στους γονείς για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό.
Το βιβλιάριο αυτό θα διατίθεται δωρεάν σε όλα τα μέλη του σωματείου μας, που θα δίνουν συνδρομή 50 ευρώ τον χρόνο. Στο βιβλιάριο θα γίνετε αναφορά σε όλους τους χορηγούς που θα συμβάλουν άνω των 5000 ευρώ, ευπρόσδεκτές και εισφορές οποιουδήποτε ποσού με απόδειξη», κατέληξε η γιατρός.