Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αρχίζει με τους «καλύτερους οιωνούς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου Μιχάλης Νικάνδρου, αναφερόμενος σε μια σειρά από προβλήματα και δυσκολίες αν και τονίζει παράλληλα πως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά δικαιολογία από μέρους τους για αποτυχία αυτού του τολμηρού εγχειρήματος.
«Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 15 περίπου χρόνια αρχίζει να υλοποιείται τώρα κατόπιν πολλών παλινδρομήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας πριν δέκα χρόνια και δεύτερο λόγω των κομματικών σκοπιμοτήτων που ανέβαλαν συνεχώς τη λήψη αποφάσεων, είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανέφερε.
«Οι μελέτες Ελλήνων, Ιταλών και Άγγλων εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση στην ΤΑ που χρυσοπληρώθηκαν από τους Κύπριους φορολογούμενους, οι οποίες προέβλεπαν 12 ή 14 βιώσιμους Δήμους παγκύπρια, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων και κατόπιν κομματικών δοσοληψιών κατέληξαν στη δημιουργία 20 Δήμων, μερικοί από τους οποίους είναι αμφιβόλου βιωσιμότητας», υποστήριξε.
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Νικάνδρου είναι η αποδυνάμωση των κοινοτήτων, αφαιρώντας από την Ένωση Κοινοτήτων 63 Κοινότητες και δεκάδες χιλιάδες πληθυσμού τον οποίο ενσωμάτωσαν στους Δήμους εις βάρος των Συμπλεγμάτων.
Έδωσαν δυόμιση χρόνια παράταση στην προηγούμενη θητεία μας, συνέχισε, «με σκοπό να προετοιμαστούμε έτσι ώστε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων των νέων Κοινοτικών Συμβουλίων και των Συμβουλίων των Συμπλεγμάτων, να αρχίσουμε δουλειά».
Πρόσθεσε πως ωστόσο «έγιναν λίγα έως ελάχιστα από αυτούς που έπρεπε να πάρουν τις αποφάσεις» και να τους εξουσιοδοτήσουν να προχωρήσουν στις δικές τους ενέργειες για την επιλογή της Έδρας του Κάθε Συμπλέγματος για προετοιμασία των κτιριακών εγκαταστάσεων στις οποίες θα στεγαστεί το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Συμπλέγματος, την πρόσληψη του προσωπικού και τόσων άλλων.
Αναφέρθηκε επίσης στους τελευταίους δυο μήνες κατά τους οποίους, όπως υποστήριξε, «πολλοί δίνουν κατεπείγουσες οδηγίες ή και διαταγές στα Κοινοτικά Συμβούλια και στα Συμπλέγματα Υπηρεσιών να προχωρήσουν χθες στη διεκπεραίωση σωρείας εργασιών, γνωρίζοντας καλά πως στα περισσότερα Κοινοτικά Συμβούλια δεν υπάρχει ούτε και ένα άτομο προσωπικό».
Παρά ταύτα, συνέχισε ο κ. Νικάνδρου, η μεταρρύθμιση ξεκίνησε και δήλωσε πως «έχουμε καθήκον και υποχρέωση» σ’ αυτούς που τους ψήφισαν και τους ανάθεσαν με τη ψήφο τους να διαχειριστούν ό,τι έχει σχέση με τις Κοινότητες και τα Συμπλέγματά, πως «οι επιλογές τους, δηλαδή εμείς, ήταν σωστές».
Πρόσθεσε ακόμη πως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά δικαιολογία από μέρους τους για αποτυχία αυτού του τολμηρού εγχειρήματος της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξέφρασε την προσδοκία πως μέσω της Μεταρρύθμισης θα αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες των Κοινοτήτων.
Είπε ακόμη πως για να καταστεί αυτό δυνατό πρέπει να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, σημειώνοντας πως η ένταξη των Κοινοτήτων σε Συμπλέγματα και η δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν μεγάλες τομές στον τόπο μας και πως θα χρειαστεί από μέρους τους να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για επίτευξη των στόχων τους.
Ανακοίνωσε ακόμη πως σύντομα, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού θα τους δοθεί η ευκαιρία να βρεθούν πολλές φορές μέσα από σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα που θα διοργανώσουν η Ένωση Κοινοτήτων και η Ακαδημία Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την ενημέρωση / επιμόρφωση των Αιρετών δηλαδή των Κοινοταρχών και Κοινοτικών Συμβούλων, καθώς και του προσωπικού των Κοινοτικών Συμβουλίων.