Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10:00 η διέλευση 42 μικρών περίπου λεωφορείων με τους 650 περίπου Τουρκοκυπρίους μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη για τη μετάβαση στα Κόκκινα όπου παρίστησαν στους «εορτασμούς», που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορίας ενώ ξεκίνησε η τελετή στα Κόκκινα. Η κοινοτική αρχή Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, αιτείται εκ νέου διάνοιξη του περάσματος των Κοκκίνων. Πιο νωρίς γύρω στις 06:00 διήθλαν άλλα 9 mini bus με 65 Τ/κ που φέρεται να ήταν υπεύθυνοι για την διοργάνωση της τελετής στα Κόκκινα, σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκο Κλεάνθους.
Εξάλλου σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Τηλλυρίας, Ανδρέα Καρό η διέλευση έγινε τμηματικά, σημειώνοντας πως με την συνοδεία μελών της Aστυνομίας και των Ηνωμένων Εθνών πέρασαν στο θύλακα των Κοκκίνων 650 περίπου Τουρκοκύπριοι με 42 περίπου λεωφορεία, αλλά και δύο άλλα οχήματα όπως αυτά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους ανέφερε πως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μήνες ξυπνούν ξανά σήμερα με την διέλευση των Τουρκοκυπρίων για τους εορτασμούς στα Κόκκινα. Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως 60 χρόνια μετά η Τηλλυρία μετρά τις πληγές της που έχουν αρχίσει από το 1964 και προσπαθεί να επιζήσει και να διατηρήσει το ελληνικό στοιχείο σε έναν άνισο αγώνα με το χρόνο και την φθορά.
Δυστυχώς, σημείωσε “60 χρόνια μετά η Πολιτεία δεν στάθηκε κοντά στην περιοχή και φτάνουμε σήμερα να μιλούμε για αφανισμό της περιοχής και να συζητούμε μέτρα για αναζωογόνηση της περιοχής”.
Eρωτηθείς σχετικά ο κ. Κλεάνθους απάντησε, πως, “το θέμα των Κοκκίνων και του ανοίγματος του περάσματος των Κοκκίνων έπρεπε να είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε διάνοιξη οδοφραγμάτων ως πρώτος όρος από την δική μας πλευρά γιατί ήταν το πρώτο οδόφραγμα που έκλεισε το 1963 και από τότε κρατεί εγκλωβισμένη την περιοχή”.
Δυστυχώς, παρατήρησε, φτάσαμε στο 2024 και ενώ έχουν ανοίξει οδοφράγματα σε όλη την Κύπρο – τα περισσότερα προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της τουρκικής πλευράς – το οδόφραγμα των Κοκκίνων παραμένει κλειστό κρατώντας εγκλωβισμένη την περιοχή. Ανέφερε επίσης πως έχουν συζητήσει το θέμα με την Κυβέρνηση, και πήραν διαβεβαιώσεις ότι «το θέμα των Κοκκίνων έχει τεθεί ως προτεραιότητα» και πως «δεν θα συζητήσουν την διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων χωρίς την διάνοιξη του περάσματος των Κοκκίνων».
Ο Χαράλαμπος Κυριάκου από τους εναπομείναντες κατοίκους του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας ανέφερε πως η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει στην αναζωογόννηση της περιοχής του Κάτω Ππύργου Τηλλυρίας αλλά και στην κατασκευή του οδικού δικτύου του δάσους. Θα πρέπει επιτέλους να διατεθούν χρήματα και για την ακριτική περιοχή Τηλλυρίας, συμπλήρωσε. Με ενοχλεί είπε ο κ. Κυριάκου « που αναγκάζομαι να μεταβαίνω στα κατεχόμενα αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά για να μεταβαίνω στη Λευκωσία».
“Τελετή”
Εξάλλου σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κίπρις η εκδήλωση άρχισε στις 10 το πρωί με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, του διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, του διοικητή των «δυνάμεων ασφαλείας, του «δημάρχου» Καρπασίας-Γιαλούσας και του προέδρου του συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων. Επίσης με υπογραφή στο ειδικό βιβλίο. Στη συνέχεια, ακολούθησαν ομιλίες από τον πρόεδρο του «συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων», Μουσταφά Αρίκαν, τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Γιαλούσας-Καρπασίας, Χαμίτ Μπακιρτζί και τον Ερσίν Τατάρ.Ακολούθησε περιδιάβαση του χώρου και προσευχή με την οποία θα ολοκληρωθεί η τελετή. Σημειώνεται πως ανοικτά του θύλακα των Κοκκίνων κατέπλευσαν και δύο ακταιωροί του κατοχικού καθεστώτος.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αφίχθηκε στην περιοχή με ελικόπτερο ενώ δεύτερο ελικόπτερο μετέφερε « κρατικούς αξιωματούχους».