Την ετοιμότητα μας για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοούμενου και την εξεύρεση μιας δίκαιης βιώσιμης και πρωτίστως λειτουργικής λύσης για το Κυπριακό ζήτημα, οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας και την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της πατρίδας μας εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός μιλώντας στο ετήσιο Εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Χριστόδουλου Αρέστη Μαζαράκη που έπεσε μαχόμενος κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Μεσόγη.
Μια λύση συνέχισε, απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως Κράτους μέλους της ΕΕ αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές των δημοκρατικών χωρών των ΗΕ, η οποία, όπως είπε, θα δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες που θα επιτρέπουν την διαρκή ειρήνη στην πατρίδα μας , μακριά από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις , δίνοντας σε όλους τους Κύπριους, το δικαίωμα να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως από την έναρξη της διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη βασικότερη προτεραιότητα παραμένει η προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου. Αυτό, συνέχισε αντικατοπτρίζει και σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος και η ΚΔ γενικότερα προς την κατεύθυνση αυτή. Παρά σημείωσε, « τις προκλήσεις , τις δυσκολίες και τα προβλήμα που αντιμετωπίζουμε, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν μπορεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας», προσθέτοντας πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανατροπή τετελεσμένων.
Εργαζόμαστε λοιπόν είπε ο κ. Δαμιανός προς αυτή την κατεύθυνση με πράξεις και όχι με λόγια, για να δημιουργήσουμε τις προοπτικές επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με θεμέλιο τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Μετάφερε ακόμη την διαβεβαίωση ότι « παρά τις δυσκολίες, ποτέ δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού». Οραματιζόμαστε, όπως είπε, μια πατρίδα ελεύθερη στην οποία κουμάντο θα κάνουν οι νόμιμοι κάτοικοι της Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι.
Είπε ακόμη πως ο λαός μας δεν εκφοβίζεται , ούτε παραιτείται του δίκαιου αγώνα του. Μπροστά σημείωσε στις έντονες προκλήσεις της Τουρκίας, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού και να προσπατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απειλούνται καθημερινά. Η εμμονή μας σε σωστή και αξιοπρεπή λύση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται από κανέναν , ούτε ως υπερβολική απαίτηση , ούτε ακραία επιδίωξη και σίγουρα ούτε απροθυμία για λύση, συμπλήρωσε. Με οδηγό το πνεύμα της θυσίας των ηρώων μας, χαλυβδώνουμε σήμερα, τη θέληση και την αποφασιστικότητα μας για απευλευθέρωση της πατρίδας μας, συμπλήρωσε.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας ανέφερε «Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη του Χριστόδουλου Αρέστη Μαζαράκη. Τέτοιες μνήμες , τέτοιες εκδηλώσεις τέτοιες τιμές δεν είναι μόνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων μας αλλά είναι και να θυμίσουν σε όλους εμάς το χρέος το οποίο έχουμε και να αγωνιστούμε για την επανένωση και την απελευθέρωση της πατρίδας μας».
Εξάλλου η Στέλλα Μαζαράκη εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα αναφέρθηκε στον ήρωα Χριστόδουλο Μαζαράκη που ήταν ο πρωτότοκος γιός τoυ Αρέστη και της Σοφίας Μαζαράκη . Η σορός του Χριστόδουλου ενταφιάστηκε όπως είπε, στο στρωτιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας , χωρίς η οικογένεια του να το γνωρίζει . Ταυτοποιήθηκε το 2000 με τη μέθοδο DNA και τάφηκε με τις πρέπουσες τιμές στη Μεσόγη.Στις 20 Ιουλίου 1974 είπε, όταν έγινε η τουρκική εισβολή προσέτρεξε από τους πρώτους και παρουσιάστηκε ως έφεδρος στην μονάδα του, την 187 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού που έδρευε στην Αθαλάσσα. Την ίδια μέρα μαζί με τη μονάδα του και κατόπιν διαταγής μετέβησαν στο Γερόλακκο για να αντισταθούν στους Τούρκους εισβολείς.
Για τρία 24ωρα πολεμούσαν χωρίς ανάσα, παρόλο που τα πολεμοφόδια τους είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Στις 22 Ιουλίου το απόγευμα διατάχτηκε εκεχειρία και υπήρξε κατάπαυση του πυρός. Την επομένη ημέρα ο Χριστόδουλος Μαζαράκης μετέβηκε κατόπιν στρατιωτικής εντολής με 5 άλλους εφέδρους στο στρατόπεδο Αθαλάσσας για να μεταφέρουν πυρομαχικά στο χώρο του αεροδρομίου. Αφού οι 6 έφεδροι εκτέλεσαν την στρατιωτική διαταγή στην επιστροφή οι Τούρκοι εισβολείς τους έστησαν ενέδρα . Σύμφωνα με μαρτυρία οι έφεδροι στρατιώτες αν και τραυματισμένοι βγήκαν από το land rover και πήραν θέσεις μάχης. Οι Τούρκοι εισβολείς συνέχισαν να κτυπούν ανελέητα τους 6 στρατιώτες για μια και πλέον ώρα. Οι στρατιώτες αν και πληγωμένοι αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια χωρίς κάλυψη, και χωρίς καμία βοήθεια. Δυστυχώς ωστόσο μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις οι έφεδροι ήταν ήδη νεκροί.
Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην Προτομή του ήρωα στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.