Μάστιγα η παράνομη αλιεία, όπως επισημάνθηκε στο taxidromos24.com, με τους μισούς, σχεδόν, ψαράδες να έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου παράκτιας αλιείας Πάφου Λεωνίδας Λεωνίδου δήλωσε στην ιστοσελίδα μας, ότι τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων του , σχεδόν οι μισοί. «Τα αλιευτικά αποθέματα συρρικνώνονται , η παρανομία ανθεί και οι έλεγχοι για τις εισαγωγές είναι ανεπαρκείς», ανέφερε.
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο σύνδεσμος ψαράδων στην Πάφο;
«Τα προβλήματα είναι αρκετά και παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια . Τα αιτήματα μας δεν εισακούονται και δυστυχώς εισπράττουμε μόνο αδιαφορία από τις κρατικές αρχές. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο επάγγελμα το οποίο εμείς προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να το κρατήσουμε ζωντανό και για τις επόμενες γενιές. Παλαιότερα υπήρχαν 650 επαγγελματίες ψαράδες αλλά λόγο των πολλών προβλημάτων , σήμερα έχουν απομείνει 327. Αυτό είναι πολύ λυπηρό για εμάς γιατί αύριο μπορεί να είναι η δικιά μας σειρά. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σώσουμε αυτό το επάγγελμα γι αυτό και ψάχνουμε τρόπους επιβίωσης .Εξάλλου αυτό το επάγγελμα είναι παραδοσιακό, γραφικό και έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό.»
Τι ζητάτε από το κράτος;
«Στα αιτήματα των επαγγελματικών ψαράδων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων , η εξεύρεση τρόπων για μείωση του πετρελαίου, η παραχώρηση κονδυλίων στο Τμήμα Αλιείας για αστυνόμευση στον τομέα της Αλιείας, η ενσωμάτωση της άδειας αλιείας με το σκάφος, η κατάργηση ημερών αλιείας και κιλών για απόκτηση επαγγελματικής άδειας, η κατάργηση επαγγελματικών αδειών Α-Β και η πιστή εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής που αφορά την διακίνηση ψαριών από τις κατεχόμενες περιοχές.»
Σχετικά με τα αποθέματα αλίευσης είστε ικανοποιημένοι;
«Δυστυχώς τα ψάρια χρόνο με τον χρόνο μειώνονται. Υπάρχουν τα προστατευόμενα ήδη, τα δελφίνια, οι χελώνες, οι φώκιες αλλά και τα κουνελόψαρα που δεν αφήνουν ψάρια . Για τα κουνελόψαρα μας παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα η κυβέρνηση με το οποίο δίνουν 3 ευρώ το κιλό σε όποιον τα καταστρέφει , όπου το ένα ευρώ το παίρνει αυτός που τα καταστρέφει και τα δύο ευρώ τα παίρνουμε εμείς οι ψαράδες . Κάθε χρόνο όμως τα ψάρια αυτά πολλαπλασιάζονται για αυτό θα ζητήσουμε να αυξηθεί το ποσό για να υπάρχει περισσότερο κίνητρο στους ψαράδες για την καταστροφή τους.»
Τα ψάρια αυτά είναι και επικίνδυνα σε περίπτωση κατανάλωσης τους έτσι;
«Αυτά τα ψάρια δεν μπορούν να καταναλωθούν, αφού μπορεί να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο. Όταν έφτιαχναν τα έργα στην διώρυγα του Σουέζ κατέφθασαν στην χώρα μας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καταστροφή στα εργαλεία αλιείας όπως για παράδειγμα στα δίκτυα και στα παραγάδια . Δυστυχώς αυτά τα ψάρια χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται γεγονός που μας προκαλεί τεράστιες καταστροφές.»
Τι γίνεται με το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Γεωργίου;
«Στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα .Το έργο έμεινε ημιτελές , και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα . Καθημερινά είχαμε κρούσματα κλοπών , είτε δικτύων , είτε εργαλείων αλιείας ακόμη και ψαροκάικων. Μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας προς το Τμήμα αλιείας , στον Δήμο Πέγειας και το τμήμα Αρχαιοτήτων , σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των εργασιών για τοποθέτηση ηλεκτρισμού σε όλο το καταφύγιο αλλά και συστημάτων παρακολούθησης λόγο των αυξανόμενων κλοπών.»
Τι γίνεται με το πρόβλημα των χελωνών;
«Οι θαλάσσιες χελώνες χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται. Για παράδειγμα οι θαλάσσιες χελώνες στην Λάρα στη περιοχή του Ακάμα, έχουν γύρω στις 1100 φωλιές που με την βοήθεια του ανθρώπινου παράγοντα αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα . Ζητήσαμε λοιπόν να παρθούν ορισμένα μέτρα γιατί αν συνεχιστεί αυτό με τόσους γοργούς ρυθμούς σημαίνει ότι στα διακόσια χρόνια ζωής που θα έχουν δεν θα βρίσκουν τροφή για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα αποθεμάτων των ψαριών ενώ θα χαλάσει και το ισοζύγιο της θάλασσας. Το αίτημα μας θα κατατεθεί βέβαια και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν τι μέλι γενέσθαι . Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι χελώνες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών και παράλληλα δημιουργούν και προβλήματα στους ψαράδες με ζημιές στα δίκτυα τους κλπ.»
Ποια η κατάσταση στην Πάφο με την παράνομη αλιεία;;
«Η παράνομη αλιεία πρέπει να τιμωρείται με ψηλά πρόστιμα. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να παταχτεί το φαινόμενο. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και στον τεχνικό ύφαλο που δημιουργήθηκε στην περιοχή των Μουλιών. Εκεί μαζεύονται τα μεγάλα ψάρια για να γεννήσουν και παράνομοι ψαράδες , κυρίως τα βράδια με οξυγόνα και μάσκες τα σκοτώνουν με αποτέλεσμα να λιγοστεύει σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή. Με αφορμή αυτών των γεγονότων λοιπόν ζητάμε την τροποποίηση της νομοθεσίας και να επιβάλλεται ένα ψηλό ποσό σε πρόστιμο κατά της παράνομης αλιείας . Διευκρινίζω βέβαια ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με του ερασιτέχνες ψαράδες, μάλιστα τους παρακινούμε να γραφτούν και στον Σύνδεσμο Αλιείας. Η θάλασσα είναι για όλον τον κόσμο όμως την παρανομία δεν την δεχόμαστε και θα την πολεμήσουμε.»