Στην ανάπτυξη των τομέων της υγείας, της στέγασης, της παιδείας, και του πολιτισμού, στοχεύει ο επανεκλεγείς Δημάρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ιδίου, του Αντιδημάρχου και των μελών του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου αργά το απόγευμα της Δευτέρας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαίδωνος είπε πως στόχος φιλόδοξος αλλά εφικτός είναι το Νοσοκομείο της Πάφου να μετατραπεί σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται, και αυτό το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να συνδεθεί με μια Ιατρική Σχολή. Αυτό, όπως είπε, αποτελεί κομβικής σημασίας στόχο γιατί με αυτή την διασύνδεση θα υπάρξει αναβάθμιση.
Με μεθοδικές ενέργειες έχει γίνει ένα πρώτο βήμα από το κράτος αλλά απομένουν άλλα κρίσιμα βήματα, συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα είπε πως το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού εκδήλωσε έμπρακτα το ενδιαφέρον του να ιδρύσει στην Πάφο Ιατρική Σχολή ενώ έκφραση πρόθεσης υπάρχει και από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.
Σε ό,τ αφορα το θέμα της στέγασης, ο κ. Φαίδωνος τόνισε την ανάγκη για κοινωνικές κατοικίες, δεδομένης της αύξησης των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικίας. Είπε ακόμη πως προς αυτή την κατεύθυνση ήδη ο Δήμος έχει προχωρήσει εδώ και μερικά χρόνια έγκαιρα στην ετοιμασία master plan που θα μετεξελίξει με σκοπό να κτιστούν 1400 και πλέον τέτοιες κατοικίες.
Αναφορικά έκανε και στην ανέγερση φοιτητικών εστιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτοντας πως αυτές θα εγκαινιαστούν στις 25 Σεπτεμβρίου φέτος. Περιλάμβανουν, όπως σημείωσε, 203 δωμάτια, 100 δωμάτια με κοινωνικό ενοίκιο ύψους 350 ευρώ και τα 103 με ενοίκιο 550 ευρώ.
Για την παιδεία, είπε πως το 60% του πληθυσμού της Πάφου αυτή την στιγμή έχει μεταναστευτικό ή προσφυγικό βιογραφικό κάτι που δημιουργεί, όπως ανέφερε, σοβαρότατα προβλήματα στα δημόσια σχολεία και έχει ως συνέπεια η προσφερόμενη παιδεία προς τους νέους να υστερεί. Αυτό το θέμα βρήκε το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου ανέτοιμο και πρέπει να ληφθούν σήμερα πρωτοβουλίες, ανέφερε.
Σχετικά με τα έργα της πενταετίας 2024 – 2029 ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως υπάρχουν 43 έργα τα οποία ήδη ωριμάζουν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας και Απασχόλησης Ατόμων Τρίτης Ηλικίας και στο Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ανακοίνωσε ακόμη πως σημαντική θέση θα έχουν τα επόμενα χρόνια οι δράσεις του Δήμου για τους Ομογενείς Ελληνοπόντιους, τη στήριξη των οποίων θεωρεί επιβεβλημένη.
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως κατά τα πρώτα 9 χρόνια της δημαρχίας του υλοποιήθηκαν στην Πάφο 94 συνολικά έργα και 16 δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με συνολικό προυπολογισμό 220 εκατομύρια ευρώ. Από αυτά συνέχισε 19 έργα με προυπολογισμό πέραν των 114 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτήθηκαν ή συγχρηματοδοτούνται ακόμα από την ΕΕ .
Αυτή η σύγχρονη και ακμάζουσα πόλη, συνέχισε, “θα αποτελέσει περιφέρειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και παράλληλα περιφερειακό κόμβο εγκατάστασης εταιρειών καινοτόμου έρευνας και τεχνολογίας. Θα αποτελεί μια έξυπνη και ψηφιακή πόλη, όπου το αστικό περιβάλλον και το πράσινο θα συνυπάρχουν αρμονικά”.
Τα έργα, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, “δεν είναι αυτοσκοπός αλλά κινούνται σε σχέδιο και υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους”.
Τα 94 έργα της εννιαετίας έφεραν απτό αποτέλεσμα και θα φέρουν μεγάλα οφέλη τα επόμενα έργα, κατέληξε.