Η Σχολή Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, διοργανώνει την Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 6:00μμ στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, Διάλεξη-Ομιλία του Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και Διευθυντή Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Κωνσταντίνο Σπυράκο, με θέματα:
- Ιστορικές Κατασκευές: Περιορισμοί των Επεμβάσεων και Ασφάλεια σε Σεισμό.
- Η Αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.
Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη κανονισμός για την αντισεισμική προστασία των μνημείων και των κτισμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς, αν και έχουν πραγματοποιηθεί αξιόλογες προσπάθειες. Η εξισορρόπηση μεταξύ της ασφάλειας και της διατήρησης των αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών χαρακτηριστικών των κτισμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς παραμένει μια πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και ένα ζήτημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σχεδόν στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι περιορισμοί που απορρέουν από την υλοποίηση των παρεμβάσεων σε ιστορικά κτίσματα και μνημεία, ώστε να είναι συμβατές με τις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές και αρχές, δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση του επιπέδου ασφάλειας που επιβάλλεται σε νέες κατασκευές. Για το λόγο αυτό η γενικά αποδεκτή πρακτική είναι η εφαρμογή επεμβάσεων με στόχο τη συντήρηση ή/και την περιορισμένη μείωση της τρωτότητας του κτίσματος. Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης αναπτύσσεται μία μεθοδολογία η οποία οδηγεί σε εφαρμόσιμες επεμβάσεις εξισορροπώντας τις απαιτήσεις της ασφάλειας και του σεβασμού των πολιτιστικών και αρχαιολογικών χαρακτηριστικών ενός ιστορικού κτίσματος. Η φιλοσοφία της μεθοδολογίας αποσκοπεί στην εφαρμογή επεμβάσεων που πληρούν μια προκαθορισμένη συμπεριφορά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας του οποίου επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί εκ νέου αποτίμηση του κτίσματος και ανάλογα με τα αποτελέσματα να επανεξεταστεί η λήψη κατάλληλων μέτρων. Η διαδικασία εφαρμόζεται σε ιστορικό κτήριο.
Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης αναφέρεται στις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων και των συναφών μελετών με έμφαση στις δομοστατικές αναλύσεις και επεμβάσεις. Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται στο εσωτερικό του Ναού της Αναστάσεως στα δυτικά του Καθολικού της Αναστάσεως και αποτελεί το Προσκυνηματικό κέντρο όλου του συγκροτήματος του Ναού. Το Ιερό Κουβούκλιο είναι το σύνθετο οικοδόμημα το οποίο διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές και ανοικοδομήσεις, το οποίο έχει ενσωματώσει στο εσωτερικό του το σωζόμενο τμήμα του Ιερού Βράχου το οποίο αποτέλεσε το αρχικό ταφικό μνημείο. Η αποτίμηση της επάρκειας του μνημείου σε στατικά και σεισμικά φορτία, η πρόταση και η εφαρμογή κατάλληλων επεμβάσεων βασίστηκαν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την Ερευνητική Ομάδα του Ε.Μ.Π. (αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, αποτύπωση γεωμετρίας με τοπογραφικά μέσα, χημική σύσταση, μηχανικά χαρακτηριστικά και όρια των υλικών, επιτόπου εκτίμηση των δυναμικών χαρακτηριστικών του φέροντος οργανισμού και ανάπτυξη αριθμητικών προσομοιωμάτων με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων).