Ημερίδα υπό τον τίτλο « Από την Τοπική στην Παγκόσμια Προστασία: Ένταξη Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO» που αφορά την γενικότερη ενημέρωση για τα θέματα των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Σαλαμιού με διοργανωτή το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και δη, τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Επιδίωξη είναι το σύμπλεγμα των χωριών των Κοιλάδων Διαρίζου και Ξεροπόταμου να ετοιμαστεί για να ενταχθεί στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO, σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως παρόμοια εκδήλωση διοργανώθηκε για τα χωριά του Ακάμα στο παρελθόν στο πλαίσιο της οποίας έγινε μια γενική ενημέρωση για τα διάφορα μοντέλα αειφόρου ανάπτυξης που υπάρχουν.
Η κ. Θεοδοσίου σημείωσε πως είχε προσκληθεί στη Σαλαμιού που αποτελεί ένα από τα χωριά των κοιλάδων Διαρίζου και Ξεροπόταμου στο Φεστιβάλ της Αμυγδαλιάς και της είχε ζητηθεί να κάνει και στα δικά τους χωριά ότι έχει επιτευχθεί στα χωριά του Ακάμα την περίοδο που είχε διατελέσει Διευθύντρια Διαχειριστικού Σχεδίου Δράσης στην περιοχή.
Ερωτηθείσα ποια μηνύματα θέλουν να στείλουν απ’ αυτή την ημερίδα, σημείωσε πως στόχος τους είναι η ανάπτυξη αυτών των χωριών, σε πλαίσιο αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, όπου ο άνθρωπος να μένει στα χωριά του να συμβιώνει και να αναπτύσσεται αρμονικά, μαζί με την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Υπάρχουν συνέχισε, μέχρι στιγμής παγκοσμίως 701 Αποθέματα Βιόσφαιρας σε 124 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 21 διασυνοριακών περιοχών γιατί αυτά αποτελούν ένα παγκόσμιο μοντέλο. Πρόσθεσε πως η Ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και έχει ως στόχο την ενημέρωση των κοινοτήτων των Κοιλάδων Διαρίζου και Ξεροπόταμου καθώς και ενδιαφερόμενων φορέων και ατόμων, για το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (ΜΑΒ)» της UNESCO, στο πλαίσιο του οποίου επιτυγχάνεται η αειφόρος ανάπτυξη των περιοχών που εντάσσονται σε αυτό και η αρμονική σχέση των ανθρώπων με το φυσικό τους περιβάλλον, όπου συνδυάζεται η έρευνα, η εκπαίδευση και η τοπική συμμετοχή.
Είπε ακόμη, πως για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζεται όλοι μαζί, δηλαδή οι κοινότητες, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, να συμπτύξουν τις δυνάμεις τους, να αναπτύξουν το κοινό όραμα που θα έχει συμφωνηθεί.
Μια περιοχή Αποθέματος Βιόσφαιρας περιλαμβάνει ανθρώπινους οικισμούς, οι οποίοι να λειτουργούν στη βάση μοντέλου αειφορίας και να αναπτύσσονται μαζί με την προστασία της φύσης. Παράλληλα να αναπτύσσονται και ανάλογες δράσεις, όπως δράσεις πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος και αλλά ανάλογα έργα. Στόχος μας ανέφερε, είναι η προσέλκυση ατόμων στην περιοχή, να κάνουν τις επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι φιλικές στο περιβάλλον, αλλά και να προσελκυσθεί φυσιολατρικός τουρισμός.
Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας αποτελούν αναγνωρισμένη διεθνή επωνυμία – brand για μια περιοχή η οποία επωνυμία υποβοηθάει σε τεράστιο βαθμό στην προσέλκυση μόνιμου πληθυσμού καθώς και ποιοτικού τουρισμού κάτι το οποίο χρειάζονται τα χωριά των κοιλάδων του Διαρίζου και Ξεροπόταμου για να αναζωογονηθούν αλλά με ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Ακολούθως οι περιοχές που θα ενταχτούν είπε η κ. Θεοδοσίου θα πρέπει κάθε πέντε χρόνια να κάνουν αναφορά στην UNESCO τι έχουν κάνει το διάστημα που έχει μεσολαβήσει και εάν έχουν τηρήσει το πρόγραμμα το οποίο έχουν προϋποβάλει. Είπε ακόμη πως κάθε πέντε χρόνια πρέπει να το επικαιροποιούν και να το αναπτύσσουν ανάλογα.
Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως το Γραφείο της θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι σχετικές δράσεις και έργα. Πρόσθεσε πως η προώθηση του φακέλου υποβολής, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Μέσα από τη διαδικασία καταρτισμού προγράμματος, σχεδιασμού και υλοποίησης σχετικών έργων και δράσεων – ώστε να ετοιμαστεί μια περιοχή κατάλληλα με σκοπό τη δυνητική της ένταξη στο πιο πάνω Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα– καθορίζονται σημείωσε όλες οι παράμετροι ώστε να επιτυγχάνεται η διαβίωση των ανθρώπων και η διαφύλαξη των φυσικών και διαχειριζόμενων οικοσυστημάτων, προωθώντας έτσι καινοτόμες προσεγγίσεις στην οικονομική ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά και πολιτισμικά κατάλληλες και περιβαλλοντικά βιώσιμες. Στην ημερίδα σημείωσε, έχουν προσκληθεί εμπειρογνώμονες από την Κρήτη αλλά και την Πελοπόννησο . Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση στην Κοινότητα της Σαλαμιούς και στο Μονοπάτι μελέτης της φύσης «Μοναστήρι Παναγιάς Σαλαμιώτισσας», από την ίδια καθώς και τον Αργύρη και Παναγιώτη Παναγιώτου οι οποίοι κατάγονται από τη Σαλαμιού, συμπλήρωσε η κ. Θεοδοσίου.
Προσκεκλημένοι ομιλητές στην Ημερίδα από την Ελλάδα είναι ο δρ. Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO που θα αναφερθεί στην προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας Πάρνωνα για ένταξη στο Πρόγραμμα, και η Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων που θα αναφερθεί στην ένταξη των Αστερουσίων στο παγκόσμιο αυτό δίκτυο. Η Αντωνία Θεοδοσίου, Επίτροπος Περιβάλλοντος θα είναι εισηγήτρια στην ημερίδα ενώ ομιλητές και ομιλήτριες θα είναι ο δρ. Κώστας Καδής, Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, η Έλενα Στυλιανοπούλου, Σημείο Επαφής Κύπρου για το Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» και Πρώτη Λειτουργός Περιβάλλοντος, η δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου, Προϊστάμενη της ΕΠΑΑ, και οι Φιλιώ Ιουλιανού και Μαριλένα Παπασταύρου, Επιστημονικές Λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται πως η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, από τις 14:30 μέχρι τις 19:45, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σαλαμιού.