Κάθε Δημοτική αρχή είναι γενικά παραδεκτό ότι προσφέρει σε λιγότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην ανάπτυξη του Δήμου. Μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται με την νέα νομοθεσία για Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την εκλογή Αντιδημάρχων απ’ ευθείας από τον λαό για πρώτη φορά, ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες μιας πολυεπίπεδης δραστηριότητας και ανάπτυξης του Δήμου.
Ο Δήμος Πάφου με ενότητα και συλλογικότητα εξασφάλισε τον τίτλο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017 που επέτρεψε την εκταμίευση εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών οι οποίες ήταν αναγκαίες, κάτι που αποδεικνύει τα βήματα προόδου που έγιναν στον τομέα αυτό, της ανάπτυξης δηλαδή των υποδομών της πόλης. Παραμείναμε όμως στάσιμοι σε άλλους τομείς όπως ο πολιτισμός και είναι αναντίλεκτο ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Η λειτουργία των πανεπιστημίων στην πόλη μας, του Νεάπολις το 2007, του Alexander College, του CDA College και πρόσφατα του ΤΕΠΑΚ,και η κάθοδος του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού είναι μια θετική εξέλιξη για την τοπική μας κοινωνία και με πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας και την τοπική οικονομία.
Η επιλογή από χιλιάδες νέους τα επόμενα χρόνια να σπουδάσουν στην Πάφο, ( πρόβλεψη για επιπλέον 5000 άτομα για τα επόμενα 10 χρόνια), σε συνδυασμό με το ήδη χαμηλό κτιριακό απόθεμα, το πληθωρισμό στις τιμές των ακινήτων και την άνοδο των ενοικίων, πιθανότατα θα οδηγήσει σε περεταίρω αυξήσεις του κόστους στέγασης για τους δημότες της Πάφου. Ήδη όπως είναι γνωστό η Πάφος έχει σοβαρά ζητήματα με την μειωμένη διάθεση και προσφορά στέγης και την αυξημένη ζήτηση για κατοικία.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα επίσης θα επιβαρυνθεί σημαντικά αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα για απάμβλυνση του. Επίσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά η παρουσία των πανεπιστημιακών σχολών για τους πολίτες και την μέση εκπαίδευση στην πόλη μας.
Η δική μας υποψηφιότητα προτείνει σημαντικές και ξεκάθαρες θέσεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση των πιο πάνω θεμάτων:
- Ο Δήμος σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να βοηθήσουν στην ελάφρυνση των στεγαστικών προβλημάτων
- Η συνεργασία του Δήμου με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) και η παράλληλη εξασφάλιση Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων, μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή εστιών για φοιτητές από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα αλλά και στέγη για νεαρά ζευγάρια σε προσιτές τιμές με διαφανή κριτήρια
- Η ανέγερση των εστιών να γίνεται σε περιοχές με δυνατότητα δημιουργίας χώρων στάθμευσης και την διασύνδεση τους με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με λεωφορεία, ώστε να μην επιβαρύνεται κυκλοφοριακά η πόλη μειώνοντας έτσι και τους ρύπους
- Παράλληλα η σύνδεση των πανεπιστημίων με την κοινωνία, με τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και με την παραγωγή, θα αποβεί άκρως επωφελής για την πόλη μας. Προτείνουμε επίσης την δημιουργία του θεσμού «Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πάφου» με την συνεργασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης μας προς επιμόρφωση των δημοτών σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος όπως π.χ. πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη, διεθνείς σχέσεις, τουρισμός και ανάπτυξη κ.α.
- Τέλος για τα θέματα του κυκλοφοριακού θα μπορούσε να απαμβλυνθεί το πρόβλημα με την δημιουργία του Δυτικού παρακαμπτήριου, την μελέτη και διαβούλευση με συγκοινωνιολόγους, την επανεξέταση των παρεμβάσεων επί της Γρίβα Διγενή και Λεωφόρου Ελλάδος, την ανάπτυξη ποδηλατόδρομων, εστιάζοντας στην μικροκινητικότητα και την πράσινη ανάπτυξη.
Αναμφίβολα λοιπόν η παρουσία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να είναι ευλογία για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Δήμος αναλαμβάνοντας τις κατάλληλες πρωτοβουλίες πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο σε μια επιτυχή πορεία της πόλης μας για να μπορούμε να αντικρίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Δρ Κώστας Μαυρομμάτης
Ανεξάρτητος Υποψήφιος Αντιδήμαρχος Πάφου