Οι Ευρωπαίοι πολίτες που διακατέχονται από χριστιανικά ιδεώδη και αξίες δεν βλέπουν τις απόψεις τους να εκπροσωπούνται, στον βαθμό που θα έπρεπε, σε επίπεδο ΕΕ, ανέφερε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μιλώντας την Παρασκευή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα: Αλήθειες, Εμπόδια, Εξαρτήσεις», το οποίο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Μυριάνθους, στην παρέμβασή του, σημείωσε ότι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το νομοθετικό Σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είναι ο κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικός θεσμός της Ένωσης και ως εκ τούτου οφείλει να διασφαλίζει την πολυφωνία απόψεων και τον ιδεολογικό πλουραλισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι πολίτες που διακατέχονται από χριστιανικά ιδεώδη και αξίες δεν βλέπουν τις απόψεις τους να εκπροσωπούνται, στον βαθμό που θα έπρεπε, στο ενωσιακό επίπεδο.
Οι κύριες αιτίες αυτής της παραδοξότητας, είπε ο Κύπριος βουλευτής, είναι, μεταξύ άλλων, η υπερπληθώρα ζητημάτων προτεραιότητας αλλά και οι κίνδυνοι παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι πολιτικοί σχηματισμοί, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Μυριάνθους, η τεχνοκρατική δομή της ΕΕ επιχειρεί, πολλές φορές, με στρεβλή επιχειρηματολογία να πείσει τους πολιτικούς που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά θέματα ότι οι θρησκευτικές αξίες ταυτίζονται με τη θρησκευτική πίστη, παραβλέποντας ότι οι αξίες που προάγει ο θρησκευτικός χώρος, ιδιαίτερα ο πολύ πλούσιος πολιτισμικά χριστιανικός χώρος, ανήκουν στην ιστορία και στην ανθρωπότητα στο σύνολό της.
Ο κ. Μυριάνθους, είπε ακόμα, ότι, ενώ η δημοκρατία και ο διάλογος αποτελούν βασικούς πυλώνες της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας, στην τελική έκθεση αναφορικά με τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης δεν γίνεται καμία αναφορά στις χριστιανικές αξίες και τη χριστιανική ταυτότητα των ευρωπαϊκών λαών, αποσιωπώντας την άποψη και την φωνή όσων ενστερνίζονται το αξιακό αυτό σύστημα.
Ανέφερε, επίσης, ότι τόσο ο κοινοβουλευτικός λόγος όσο και η συμμετοχική δημοκρατία πρέπει να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο, διαφυλάσσοντας, έτσι, τον ανοιχτό και συμπεριληπτικό χαρακτήρα του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας, καταλήγει η ανακοίνωση.