«Ἡ εἰρήνη εἶναι τὰ σφιγμένα χέρια τῶν ἀνθρώπων
εἶναι τὸ ζεστὸ ψωμὶ στὸ τραπέζι τοῦ κόσμου
εἶναι τὸ χαμόγελο τῆς μάνας
Τίποτ᾿ ἄλλο δὲν εἶναι ἡ εἰρήνη.
Καὶ τ᾿ ἀλέτρια ποὺ χαράζουν βαθιὲς αὐλακιὲς σ᾿ ὅλη τὴ γῆ,
ἕνα ὄνομα μονάχα γράφουν:
Εἰρήνη.
Τίποτ᾿ ἄλλο.
Εἰρήνη.»
Γιάννης Ρίτσος, «Εἰρήνη»
Το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο στα πλαίσια των 35ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου, διακρίθηκε στη 2η θέση με την αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη, «Ειρήνη», ένα από εκείνα τα έργα του ποιητή που χαρακτηρίζονται για την πολύπλοκη αρχιτεκτονική τους τόσο στη σύλληψη όσο και στην εκτέλεσή τους.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο έργο αυτό κυρίως συγκρούεται η επαναστατική έκφραση της επιθυμίας για ζωή με τη συμμόρφωση σε ένα κακό το οποίο διεκδικεί να υποκαταστήσει την κανονικότητα. Η πάντα επίκαιρη «Ειρήνη», όπου ο Αριστοφάνης καταγγέλλει τον πόλεμο και υμνεί την ειρηνική ζωή.
Η Ειρήνη όμως είναι άφαντη. Έτσι, ο Αθηναίος αμπελουργός Τρυγαίος αποφασίζει να βρει την πολυπόθητη θεά. Ένα τεράστιο σκαθάρι τον οδηγεί στα μέρη του Δία, όπου ο Πόλεμος ετοιμάζεται για την ολοκληρωτική καταστροφή. Ο Τρυγαίος τον ξεγελά, προσεταιρίζεται τον Ερμή και οι Έλληνες ενωμένοι ελευθερώνουν την Ειρήνη και επιδίδονται σε ένα μεγάλο γλέντι που υμνεί τις χαρές της ειρηνικής ζωής.
Οι μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν μέρος έφεραν εις πέρας, συνεχίζει η ανακοίνωση, ένα θεαματικό αποτέλεσμα επί σκηνής, κάνοντας το κοινό να γελάσει πηγαία αλλά και ταυτόχρονα να το συγκινήσει μέσα από τα βαθύτερα μηνύματα του έργου… ότι η Ειρήνη είναι βαθιά μέσα σε όλους μας κι απλά χρειάζεται να την ξεθάψουμε με λίγη Πίστη και Ελπίδα…
Τα παιδιά μέσα από το πηγαίο Φως τους σκόρπισαν στο κοινό την ελπίδα ότι ακόμα και μέσα σε όλο αυτό το συγκεχυμένο κλίμα της εποχής, μπορούμε να δημιουργούμε και να σκορπούμε το φως χαρίζοντας μηνύματα αισιοδοξίας και αγάπης.
Όπως πολύ εύστοχα αναφέρθηκε στο μήνυμα του ο Νορβηγός νομπελίστας λογοτέχνης, Jon Fosse, για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, στις 27 Μαρτίου 2024, με τίτλο «Η ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»: Ο πόλεμος είναι η μάχη ενάντια σε αυτό που βρίσκεται βαθιά μέσα σε όλους μας: το κάτι μοναδικό. Και είναι επίσης μια μάχη ενάντια στην τέχνη, ενάντια σε αυτό που βρίσκεται βαθιά μέσα σε κάθε τέχνη.
Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα, όπως ακριβώς ο πόλεμος και η ειρήνη είναι αντίθετα – είναι τόσο απλό. Η τέχνη είναι ειρήνη.
Σημειώνεται πως το σχολείο συγχαίρει θερμά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος και έδωσαν την ψυχή τους πάνω στη σκηνή, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, αναδύοντας το Φως στη «σκοτεινή» εποχή που ζούμε.
Συγχαίρει επίσης και όλους τους Συντελεστές της παράστασης που κατέδειξαν με μεράκι την αγάπη τους για το θέατρο με ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.