Η κ. Ταλιώτου ανέφερε πως η ιστορία του ΑΠΟΠ ξεκινάει την 9η Σεπτεμβρίου 1953, όταν μια ομάδα ανθρώπων, ενωμένοι από την αγάπη τους για τον αθλητισμό και την πίστη τους στα ιδανικά της ομαδικότητας και της αθλητικής αριστείας, αποφάσισε να ιδρύσει αυτό το σπουδαίο σωματείο.
Με τα μπλε και άσπρα χρώματα να τους εκπροσωπούν, έθεσαν τις βάσεις για μια ιστορία γεμάτη επιτυχίες και σημαντικές στιγμές.
Με τον τρόπο αυτό συμπλήρωσαν ένα κενό που υπήρχε στα αθλητικά δρώμενα της μικρής επαρχίας της Πάφου. Αξίζει να σημειωθεί, όπως είπε, ότι το πρώτο καταστατικό υποβλήθηκε με ημερομηνία 2/10/1953 στον τότε Άγγλο διοικητή της Πάφου για έκκριση. Την αίτηση αυτή υπέγραφαν οι Γεράσιμος Πιπερίδης, Αχιλλέας Ελευθερίου, Λοίζος Χαβουζάρης, Γεώργιος Χατζηαδάμου, Σοφοκλής Αποστολίδης, Αντρέας Σπύρου και Αρθούρος Σκιαδάς. Στην παραπάνω αίτηση τους οι παράγοντες της Πάφου που ίδρυσαν τον ΑΠΟΠ ανέφεραν ότι « το σωματείον ευρίσκεται παρά την οδόν Λεμεσού Νο 114».
Επίτιμα μέλη ανακηρύχθηκαν τα πιο κάτω
1. Μητροπολίτης Πάφου (Φώτιος)
2. Ιάκωβος Ιακωβίδης
3. Ιωάννης αγρότης
4. Κώστας Λικασίδης
5. Χαράλαμπος Λιασίδης
6. Κωστάκης Θεοδοσίου
7. Χαράλαμπος Χ΄Μάρκου
8. Αντρέας Λώρης
9. Σωτήρης Μαρκίδης
10. Δ. Κακαθύμης
11. Σωκράτης Παστίδης
12. Χαράλαμπος ΠαπαΧαραλάμπους
13. Ζήνα Κάνθερ
Δεν ήταν το 1953 που η Πάφος ανακάλυψε το ποδόσφαιρο. Οι Πάφιοι γνώρισαν και αγάπησαν το ομαδικό αυτό άθλημα, το οποίο το μετέφεραν από τη χώρα τους στην Κύπρο οι Βρετανοί αποικιοκράτες. Εκείνη την περίοδο όμως η αθλητική ζωή βρισκόταν σε στασιμότητα, πρόσθεσε, λόγω των πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, που οδήγησε στη διάσπαση σωματείων και αθλητικών ομοσπονδιών.
Η ίδρυση του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Πάφου (ΑΠΟΠ) πέτυχε να υπερβεί τη διάσπαση. Ήρθε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με τον αποκλεισμό του Συλλόγου «Κινύρας» από τις αθλητικές διοργανώσεις, με απόφαση της Τοπικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ Κύπρου. Ταυτόχρονα επανιδρύθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος «Κόροιβος» από τον δήμαρχο Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, το 1948, ο οποίος πήρε τη θέση του «Κινύρα» στις αθλητικές διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ.
Η επανένωση του ποδοσφαίρου, κάτω από τη στέγη της νεοσυσταθείσας Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), δημιούργησε εύφορο έδαφος για την ίδρυση του ΑΠΟΠ.
Το νέο σωματείο εντάχθηκε στη Β’ Κατηγορία της ΚΟΠ. Η συνεισφορά του σωματείου ήταν μεγάλη στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Πάφο, καθόσον διοργάνωσε επαρχιακό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Παράλληλα το σωματείο δημιούργησε ομάδα κλασικού αθλητισμού και πετόσφαιρας. Ύστερα από επίμονες προσπάθειες, το 1966 ο ΑΠΟΠ κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδό του στην Α’ κατηγορία της ΚΟΠ. Σημαντικό δε είναι το γεγονός ότι, για αρκετές περιόδους διατήρησε αυτό το προνόμιο, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Ο υποβιβασμός όμως στη Β’ κατηγορία δεν πτόησε το σωματείο, αφού κατόρθωσε να επανέλθει. Αρκετές ήταν οι φορές που ο ΑΠΟΠ έκανε αυτή τη διαδρομή από τη Β΄ στην Α’ κατηγορία της ΚΟΠ. Το σωματείο ύστερα από επίμονες προσπάθειες κατάφερε το 1966 να ανέβει για πρώτη φορά στη Α’ κατηγορία και για 19 χρόνια αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία.
Ο υποβιβασμός στην Β’ κατηγορία δεν πτόησε τον ΑΠΟΠ και για αρκετές περιόδους ανέβαινε στην Α’ κατηγορία αλλά και πάλι λόγω οικονομικών δυκολιών και ανθρώπινου δυναμικού και πολύ άσχημων γηπεδικών εγκαταστάσεων υποβιβαζόταν στην Β Κατηγορία.
Από το πρώτο έτος ίδρυσης του το Σωματείο του ΑΠΟΠ δημιούργησε Ποδοσφαιρική ομάδα και γράφτηκε στη δύναμη της ΚΟΠ ως ομάδα Β΄κατηγορίας με πρώτο προπονητή τον αείμνηστο Χρυσόστομο Χαμπιαουρίδη. Το γήπεδο στο οποίο αγωνιζόταν η ομάδα ήταν το Ιακωβειο Στάδιο μέχρι το 1982 το οποίο χρησιμοποιούταν για προπονήσεις και αγώνες και μετά οι αγώνες διεξάγονταν στο Παφιακό Στάδιο. Το πρωτάθλημα διεξαγόταν περιφερειακά μεταξύ Λεμεσού – Πάφου . Σε αυτό λάμβαναν μέρος οι ομάδες του ΄Αρη Λεμεσού, η τουρκική ομάδα Τογάν Τσιούρκ Πιρλιγή, ο Ανταίος Λεμεσού, ο Πανελλήνιος Λεμεσού, η Αμαθούς και ο ΑΠΟΠ. Στην ομάδα του ΑΠΟΠ υπήρχαν αρκετοί τουρκοκύπριοι όπως ο Ali Salih, Esref Arif, Mejmet Naim, Hasan Ahmet και άλλοι.
Για να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας έπρεπε να έχουν τη γραπτή συγκατάθεση του Άγγλου Διοικητή της Πάφου , σε συγκεκριμένο στάδιο και πουθενά αλλού, δίχως μεγάφωνα και δεν επιτρεπόταν στην αστυνομία να παρευρίσκεται στον αγώνα.
Ο ΑΠΟΠ επίσης διατηρούσε Πετοσφαιρική ομάδα αλλά λόγων οικονομικών δυσχερειών και αντιξοοτήτων προς εκπλήρωση των μεγάλων στόχων και οραματισμών του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το άθλημα της πετόσφαιρας καθότι αγωνιζόταν στη περιοχή Δασούδι σε ένα ανοιχτό τσιμεντένιο χώρο με μικρές διαστάσεις του γηπέδου Πετόσφαιρας, με ένα μικρό και αδύνατο προβολέα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το άθλημα εγκαταλείφθτηκε και οι Πετόσφαιριστές μας εντάθηκαν στην ομάδα του Παφιακού.
Ο ΑΠΟΠ είχε αναπτύξει μεγάλες αθλητικές δραστηριότητές με αρκετές επιτυχίες υπο τη αιγίδα της Τοπικής Επιτροπής Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Κύπρου. Στις τάξεις του είχε πέραν των 100 αθλητών /αθλητριών. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι ο ΑΠΟΠ διατηρούσε ομάδα Μουσικής με κανταδόρους που λάμβαναν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις ‘όπως το Καρναβάλι κτλ.
Πρώτος προπονητής ήταν ο Χρυσόστομος Χαμπιαουρίδης όπου για 19 φορές βρέθηκε στην Α κατηγορία, έδωσε 502 αγώνες, πέτυχε 105 νίκες, 126 ισοπαλίες και δέχτηκε 271 ήττες. Πήρε 5 φορές το Πρωτάθλημα, στην Β κατηγορία το 1966, 1971, 1973, 1977, 4 φορές βρέθηκε στα ημιτελικά κυπέλλου το 1982, 1986,1988, και 1998.
Η καλύτερη πορεία στη Α΄ κατηγορία ήταν την περίοδο 1988-1989 όταν κατέλαβε την 8η θέση με 15 ομάδες,28 αγώνες, πηρε 28 βαθμούς, 9 νίκες, 10 ισοπαλίες και 9 ήττες. Η τελευταία χρονιά που ο ΑΠΟΠ στη Α κατηγορία ήταν το 1999-2000 όπου τερμάτισε στην 11η θέση με 14 ομάδες με 32 βαθμούς, 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 12 ήττες.
Προπονητές που πέρασαν από τον ΑΠΟΠ ήταν ο Αρσοφ, Νένωφ, Άσπρου, Θρ. Κονιώτης, Π. Ορφανίδης, Γιάννη Μανζουράκης.
Ποδοσφαιριστές την δεκαετία του 1970 ήταν ο Βρυώνης, Στυλιανού, Ροδοσθένους, Πετρος Ιαννίδης, Σώζος άνθιμου, Πούπουλος, Ανδρος Χριστοδούλου, Πολυνίκης, Μάριος Κκέλης, χριστοφή, ευριπίδου, Κέντρος, νατωνάκης, Φοίβος Φωτίου, Πολυκάρπου, Αδάμος, Στελλάκης, Παπαστυλιανού, Όμηρος, Πουλλαίδης Δήμος, Μάρξ, Μάριος, Μάνος, Σωκράτους, Ιωάννυ, Πατούνας, Στελλάκης, Παπαστυλιανού, Παπαντωνίου και Τσαπαλός.
Στην Δεκαετία του 1980 διετέλεσαν ποδοσφαιριστές οι: Αλαφογιάννης Άνδρος, Χριστοδούου, Σώζος, Π. Χατιζηνοβίου, Ζαρπετέας, Μ. Σοφοκλέους, Πετρόφ Μπέν, Κόκκονος.
Παίκτες του ΑΠΟΠ που έπαιξαν σε μεγάλες ομάδες ήταν Δημητρης Ιωάννου (Απόλων, Ανόρθωση), Λ. Χατζιηλούκας (ΑΠΟΕΛ) Στ. Σοφολέους (ΑΠΟΛΛΩΝ), ενώ πιο μεγάλα ονόματα ήταν οι Σαββάκης Στυλιανού και Κόκος Ροδοσθένους.
Η οικονομική δυσπραγία και ο έντονος ανταγωνισμός από τα άλλα σωματεία προβλημάτισε τους αθλητικούς παράγοντες της Πάφου και το 2000 πάρθηκε η μεγάλη απόφαση για ενοποίηση των δύο σωματείων της πόλης, του ΑΠΟΠ και του «Ευαγόρα», που είχε ιδρυθεί το 1961. Έτσι συστάθηκε η Αθλητική Ένωση Πάφου (ΑΕΠ) με έμβλημα το θερεό του ΑΠΟΠ και στο μέσο η μορφή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Ο ΑΠΟΠ συνεχίζει ως Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Πάφου (παραμένουν τα αρχικά ΑΠΟΠ) θέτοντας σαν υποχρέωση του να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στη περαιτέρω ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων της Πόλης μας και της επαρχίας Πάφου
Ταυτόχρονα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο ΑΠΟΠ δημιούργησε ακαδημίες καλαθοσφαίρισης και μετά την αναστολή Ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων αποφάσισε όπως δημιουργήσει καλαθοσφαιρικά τμήματα.
Το 2003 μετά την ενοποίηση των δύο σωματείων της Πάφου το 2000 ο ΑΠΟΠ συνεχίζει ως Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Πάφου με κύρια δραστηριότητα την Καλαθοσφαιριση αφού ξεκινά η λειτουργία της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης. Στις επόμενες χρονιές λειτουργούν τα αναπτυξιακά τμήματα των κορασίδων και των Παίδων ενώ το 2006 δημιουργείται η ομάδα Ανδρών και η ομάδα των εφήβων και το 2010 δημιουργείται και η ομάδα Γυναικών.
Την περίοδο 1010-2011 το Σωματείο δημιούργησε και ομάδα Γυναικών που αγωνιζόταν στη Α’ κατηγορία.
Το 2008-2009 και 2009-2010 η ομάδα των Ανδρών στέφθηκε Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος με προπονητή τον Χ. Χριστοδούλου όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπόρεσε να ανέβει στην Α΄ κατηγορία. Η ομάδα των εφήβων στέφθηκε και πάλι πρωταθλήτρια με προπονητή τον Αντώνη Δημητρίου, Δημιούργησε γυναικεία ομάδα στην Α κατηγορία και κατέλαβε τη 7η θέση.
Το 2012-2013 η ομάδα Ανδρών τερμάτισε στην 4η θέση, η ομάδα Γυναικών στην Α κατηγορία κατετάγη 3η, ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο. Το 2015-2016 η ομάδα Ανδρών πήρε την 1η θέση στο Κύπελλο Β κατηγορίας με προπονητή τον Σαψών Κοσμίδη.
Ο ΑΠΟΠ σήμερα, με ένα αξιόλογο αγωνιστικό σχήμα από κύπριους και ξένους Καλαθοσφαιριστές, αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία Ανδρών ανέφερε η κ. Ταλιώτου Ταυτόχρονα, λειτουργεί Ακαδημίες με πέντε κλιμάκια, στην πόλη της Πάφου, στη Γεροσκήπου, στην Έμπα, στην Πόλη Χρυσοχούς και φέτος και στην Πέγεια όπου απαριθμεί συνολικά 220 παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Μέσω του ΑΠΟΠ δίνουμε την ευκαιρία σε ολα τα παιδιά της επαρχίας μας να γνωρίσουν το άθλημα της Καλαθόσφαιρας και να αθληθούν με τους καταρτισμένους και επαγγελματίες προπονητές μας, οι οποίοι δίνουν καθημερινά την δική τους μάχη για ανάδειξη της ομάδας μας. Ταυτόχρονα, φιλοξενεί ομάδα τροχοκαθισμάτων. Αθλητές με κινητικά προβλήματα καθώς και οι εθελοντές αθλητές μας είναι πραγματικοί ήρωες, αφού στελεχώνοντας αυτή την ομάδα και μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να συνεχίζει αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017 τους οποίους καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Παράλληλα φέτος επαναλλητουργήσαμε την γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης στην Α κατηγορία, με την μοναδική ομάδα χωρίς ξένη.
Η ίδρυση του ΑΠΟΠ, στο παλιό Κτήμα πέτυχε τον κύριο σκοπό της πού ήταν να αγαπηθεί το ομαδικό άθλημα του ποδοσφαίρου από τους Παφίτες εκείνης της εποχής και να προσφέρει διαχρονικά στα αθλητικά, πολιτιστικά και ιστορικά δρώμενα. Ειδικότερα, η αθλητική ζωή στην Πάφο, κατάφερε να αναγεννηθεί μέσα από την σύσταση του ιστορικού πλέον αυτού σωματείου και να μετεξελιχθεί σε ένα αξιόλογο αθλητικό σωματείο καλαθόσφαιρας στις μέρες μας.
Η ιστορία του ΑΠΟΠ δεν εξαντλείται με τις συγκινήσεις που προσέφερε στους φιλάθλους στα γήπεδα, αλλά και με τη συμβολή του σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες. Μέλη και αθλητές του σωματείου συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ και στη μαζική εξέγερση εναντίον της αποικιοκρατίας το 1955- 1959, πολέμησαν για την αποτροπή της τουρκικής εισβολής το 1963 – 1964, αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου στις 15 Ιουλίου 1974 και έδωσαν άνιση μάχη με τον Αττίλα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.
Όλα αυτά αποτελούν παρακαταθήκη για όλη την ποδοσφαιρική αλλά και καλαθοσφαιρική Πάφο αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο.
Ακολούθως η κ. Ταλιώτου αναφέρεθηκε και στους περιορισμένους οικονομικούς πόρους του σωματείου , οι οποίοι δεν είναι αρκετοί. Συνεπώς, όπως είπε, το σωματείο πρέπει να τρέχει έτσι ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να διατηρήσει ομάδα καλαθόσφαιρας στην Α’ Κατηγορία καθώς και υψηλό επίπεδο στις Ακαδημίες παιδιών αλλά και την ομάδα των τροχοκαθισμάτων. Όλα αυτά στηρίζονται κυρίως απο χορηγίες φιλάθλων συμπολιτών τους προς τους οποίους εξέφρασε και δημόσια τις ειλικρινείς της ευχαριστίες.