Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου τα εγκαίνια της έκθεσης Τέχνης «Το Παλαιό Μέλλον έχει παρέλθει», στον Πολυχώρο Πολιτισμού Παλιά Ηλεκτρική Πάφου. Το θέμα της έκθεσης περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές που θα έρθουν στον τρόπο που ζούμε λόγω της κλιματικής αλλαγής και την αλληλεπίδραση που αυτό θα έχει με την τέχνη.
Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Αντρέας Σάββα, Christoph Christoph Brünggel, Γιάννος Οικονόμου, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Elektromoon, Έλλη Κοντού, Ευγενία Βασιλούδη, Κυριάκος Καλλής, Patricia Jäggi, Rahme Veziroglu, και επιμελείται η ομάδα IN SUTU.
H έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 11 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα, και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου 2024.
Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης είπε για την ομάδα In Sutu πως είναι μια ομάδα απαρτιζόμενη από καλλιτέχνες και θεωρητικούς με σκοπό την αναζήτηση νέων πρακτικών στην τέχνη σε ένα κόσμο που εξ ανάγκης θα αλλάξει πολύ σύντομα. Ο κ. Μαραθεύτης ανέφερε πως στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελβετία, από μια άλλη ομάδα από το εξωτερικό, από την Ελλάδα, από την Κύπρο, και Τουρκοκύπρια καλλιτέχνης. Η έκθεση συνέχισε στηρίζεται και από το Πετρίδειο Ίδρυμα στα πλαίσια των 30χρονων από την ίδρυση του.
Σύμφωνα με τον Γιάννο Οικονόμου, εκ μέρους της καλλιτεχνικής ομάδας In Sutu, η λειτουργία της Τέχνης δεν καθορίζει το τι θα γίνει, αλλά προωθεί τη συζήτηση, τον προβληματισμό και προσπαθεί να κάνει αντιληπτή με ένα απτό, υλικό τρόπο την κατάσταση που βρισκόμαστε πέρα από τα επιστημονικά δεδομένα ή την αφηρημένη θεωρητική περιγραφή.
Ερωτηθείς για την ομάδα In Sutu ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως πρόκειται για μια νέα ομάδα απαρτιζόμενη από καλλιτέχνες και θεωρητικούς με σκοπό την αναζήτηση νέων πρακτικών στην τέχνη, σ΄ένα κόσμο που εξ ανάγκης θα αλλάξει πολύ σύντομα και πολύ ριζικά. Το όνομα είπε, δανεισμένο από το βιβλίο της Ελίζαβεθ Ποβινέλι «Γεοντολογίες» είναι η αντίληψη ενός πράγματος σαν μια σύμπλεξη ή συρραφή (suture) με όλες τις υπόλοιπες ατομικές οντότητες του κόσμου, σε αντίθεση με την σταθερή θέση ενός αντικειμένου σε μια κατάσταση.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «τα έργα αναπτύσσουν διάλογο, προειδοποιούν, ή υποδεικνύουν εναλλακτικά βλέμματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και υλικά όπως εγκαταστάσεις στο χώρο, ηχοτοπία, περφόρμανς, VR και βίντεο, εκτυπώσεις και κολλάζ, γλυπτική και σχέδιο».
Ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο της έκθεσης Τέχνης έγινε μια περιπατητική ακροαματική performance.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως το γεγονός ότι η ίδια η ζωή ανατρέπει τις προβλέψεις για το τι προβλέπεται να γίνει στο μέλλον αυτό αποτελεί για τον ίδιο πηγή έμπνευσης, πηγή ελπίδας και πηγή ζωής, προσθέτοντας πως αυτή είναι η πραγματική γοητεία της ζωής. Πρόσθεσε πως κοινωνίες που καταφέρνουν να έχουν καλλιτέχνες στους κόλπους τους, καλούς καλλιτέχνες, εμπνευσμένους καλλιτέχνες, ανατρεπτικούς και δημιουργικούς καλλιτέχνες είναι οι κοινωνίες που έχουν καλύτερο μέλλον.
Είπε ακόμη πως η ιστορία απέδειξε ότι αυτό που μένει και καταγράφεται στο πέρασμα των αιώνων είναι η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία. Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως στην μικρή πόλη της Πάφου τρία καλλιτεχνικά γεγονότα λάμβαναν χώρα χτες Σάββατο, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που δημιουργείται στην Πάφο μια μόνιμη καλλιτεχνική δημιουργία. Είπε ακόμη πως ο Δήμος Πάφου θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.