Τελευταία και λόγω των τοπικών εκλογών έγινε της μόδας η συζήτηση για δημιουργία πανεπιστημίου στον χώρο του παλιού ΚΕΝ. Εμείς θα καλωσορίσουμε τυχόν ενδιαφέρον που θα προκύψει. Εμείς όμως δεν θα επιδιώξουμε την δημιουργία εντυπώσεων μέσα από μια επιζήμια λύση, όπως θα ήταν ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο που θα προσελκύει μερικές μόνο δεκάδες φοιτητών, απλά για να διαφημίζουμε έργα βιτρίνας και όχι ουσίας. Ποια είναι η επιδίωξη αρκετών σήμερα;
- Ενέργειες για δημιουργία πανεπιστημίου σε μέρος του ΚΕΝ σε συνεννόηση με κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή από ιδιώτη επενδυτή που θα αναπτύξει το όλο οικοδόμημα και θα το διαχειρίζεται δωρεάν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
- Ανέγερση των εγκαταστάσεων ή ανακαίνιση και εξοπλισμός υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων με έξοδα του Δήμου, στον χώρο του παλιού ΚΕΝ. Το πανεπιστήμιο, μέσω συναφθείσας συμφωνίας θα πληρώνει ενοίκιο στον Δήμο.
Νοείται ότι και στις δυο περιπτώσεις το πανεπιστήμιο θα χρεώνει δίδακτρα (Study Fees) και θα μεριμνά για την προσέλκυση φοιτητών. Η προσέλκυση ενός κρατικού πανεπιστημίου για δωρεάν φοίτηση φαντάζει από πληροφορίες μας ανέφικτος στόχος. Σαν κίνητρο προσέλκυσης φοιτητών αναφέρουμε πως οι Ελληνόφωνοι φοιτητές καλύπτονται με το πρόγραμμα επιδότησης που προβλέπει ετήσια κρατική χορηγία 1700-3400 ευρώ ανά φοιτητή (για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 59 χιλ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία μέχρι 1.2 εκατομμύρια).
Η λύση (1) δεν θα αποφέρει άμεσο εισόδημα στον Δήμο αλλά ίσως σε λίγες δεκαετίες. Η λύση (2) θεωρείται δαπανηρή και ανέφικτη υπό τα σημερινά δεδομένα για τον Δήμο. Και οι δύο λύσεις θα αποφέρουν έμμεσο όφελος μέσω της δημιουργίας φοιτητικής κοινότητας: αύξηση ζήτησης για ενοικιαζόμενα καταλύματα, αύξηση κύκλου εργασιών διαφόρων καταστημάτων, χώρων αναψυχής κ.α.
Ας είμαστε όμως ταυτόχρονα «σύγχρονοι» και ας προσπαθήσουμε να συνδέσουμε την εκπαίδευση και την κατάρτιση με την παραγωγή και την αγορά εργασίας. Ας ενισχύσουμε την τοπική οικονομία με στελέχη τα δικά μας παιδιά, που σήμερα είτε φυτοζωούν είτε μας εγκαταλείπουν για άλλους προορισμούς. Η ύπαρξη ενός μεγάλου κενού μεταξύ λυκειακής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Η έλλειψη εξειδικευμένων εργοδηγών ανώτερης εκπαίδευσης, που θα καθοδηγήσουν και θα εκπαιδεύσουν τεχνικό προσωπικό, ψυκτικών, συγκολλητών, ηλεκτρολόγων, μηχανικών, τεχνικών ιατρικών μηχανημάτων και πολλών άλλων τεχνικών επαγγελμάτων στις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες, μας δείχνει τον δρόμο για δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ουσίας!
Γενικά όμως, η προσπάθεια προσέλκυσης κάποιου αξιόπιστου πανεπιστημιακού ιδρύματος πρέπει να συνοδεύεται από αλλαγή τρόπου δράσης που ισχύει για δεκαετίες στη Γεροσκήπου. Ο στόχος δεν επιτυγχάνεται ούτε με συνθήματα ούτε με το να περιμένουμε άλλους να τρέξουν για μας!
Η Γεροσκήπου και ο νέος Δήμος Ανατολικής Πάφου πρέπει να υιοθετήσουν μια εξωστρεφή στάση, που προϋποθέτει τη δημιουργία επαφών με την Ευρώπη και κτίσιμο σχέσεων με φορείς στην Ενωμένη Ευρώπη από τον ίδιο τον Δήμο και όχι από αντιπροσώπους του!
Αντώνης Τρακκίδης, Πραγματικά Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Πάφου.