Οι διατηρητέες οικοδομές αναδεικνύουν την παράδοση μας και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κύπρου. Για τον λόγο αυτό το κράτος παρέχει κίνητρα για την διατήρηση τους. Πώς να ανακηρύξω την οικοδομή μου σε διατηρητέα; Μια οικοδομή μπορεί να κηρυχθεί διατηρητέα με ένα από τους ακόλουθους τρόπους:
- Ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη.
- Ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ή της Τοπικής Αρχής προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την συγκεκριμένη οικοδομή ή ομάδα οικοδομών.
Στη Γεροσκήπου τι κάναμε; Η τοπική αρχή αιτήθηκε το 2003 και «πέτυχε» να κηρυχθούν πολλά από τα παλιά σπίτια του παραδοσιακού πυρήνα σε διατηρητέες οικοδομές. Αποτελεί αυτό πλεονέκτημα; Αποτελεί αυτό μια επιτυχία για να αισθάνεται κάποιος περήφανος;
Εάν οι οικοδομές αυτές ήταν κατοικήσιμες, εάν αποτελούσαν κατασκευές που πράγματι εμπεριείχαν κάποια σημαντικά τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, εάν ο Δήμος μεριμνούσε έστω και για προσωρινές λύσεις, εάν συντηρούνταν στη διάρκεια των χρόνων, θα το δεχόμουν απερίφραστα. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία 25 χρόνια, η προς δημιουργία «Λαϊκή Γειτονιά» παρέμεινε να αποτελεί όραμα των υποψηφίων, σε κάθε προεκλογική περίοδο. Εν τω μεταξύ, με την πάροδο των χρόνων οι διατηρητέες οικοδομές μετατράπηκαν σε «χαλαμάντουρα». Εστίες τρωκτικών, ερπετών και ακαθαρσιών. Διατηρητέες οικοδομές σε πλήρη εγκατάλειψη, που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, ειδικά μετά από βροχή. Οικοδομές για να κάνουν τη ζωή δύσκολη στους περίοικους.
Εμείς θα αλλάξουμε αυτή την κατάσταση! Εμείς σε συνεννόηση με το τμήμα πολεοδομίας θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Εμείς θα καθαρίσουμε πραγματικά τις συνοικίες αυτές, που αντί να ομορφαίνουν τη Γεροσκήπου αντίθετα και για δεκαετίες την υποβαθμίζουν.
Αντώνης Τρακκίδης, Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ανατολικής Πάφου.