Ο κλάδος των επαγγελματιών ψαράδων χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Παράκτιας Αλιείας Πάφου, Λεωνίδας Λεωνίδου, προσθέτοντας πως χρειάζονται να γίνουν έργα που να σχετίζονται με την αλιεία.
Ο κ. Λεωνίδου είπε πως τον Δεκέμβριο είχαν παραστεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας προς συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και αναμένουν περί τα τέλη Ιανουαρίου να προσκληθούν εκ νέου στην Βουλή για το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παράκτια αλιεία Πάφου.
Ανέφερε πως στην Πάφο και στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας δραστηριοποιούνται εξήντα πέντε επαγγελματίες ψαράδες και τριάντα στην Πόλη Χρυσοχούς, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις μαζί με τον Δήμο Πάφου, την Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων γα το θέμα του καρνάγιου.
Με την υφιστάμενη κακοκαιρία δεν αντιμετώπισαν τόνισε ιδιαίτερα προβλήματα, ανέφερε, ωστόσο, όπως είπε, σε περιπτώσεις έντονης θαλασσοταραχής δημιουργούνται προβλήματα στην είσοδο του λιμανιού της Κάτω Πάφου, αφού αυτή χρειάζεται επιδιόρθωση για να μην μπαίνει το κύμα μέσα όταν έχει δυνατούς νοτιοδυτικούς ανέμους , όπως σημείωσε.
Προβλήματα παρατηρούνται, συνέχισε, και στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας με την πρώτη θαλασσοταραχή.
Επεσήμανε πως οι διαδικασίες για την επιδιόρθωση του αλιευτικού καταφυγίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Δυστυχώς, σημείωσε, σε περιόδους έντονης θαλασσοταραχής τα κύματα περνούν πάνω από τον κυματοθραύστη, καταλήγουν στη λεκάνη του λιμανιού, βγάζοντας και φύκια και προκαλώντας, σε αρκετές περιπτώσεις, ζημιές στις βάρκες των ψαράδων.
Πρόσθεσε πως πολλοί ψαράδες αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερο επάγγελμα για να ζήσουν την οικογένεια τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που εγκαταλείπουν το παραδοσιακό επάγγελμα.Ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε τέλος την ικανοποίηση του για τους επαγγελματίες ψαράδες που ελευθερώνουν τα προστατευόμενα είδη από τον εγκλωβισμό τους στα δίχτυα τους, παρά τις ζημιές που προκαλούν στα δίχτυα τους.