Ο Ιωάννης Καποδίστριας διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, 1815-1822 και αργότερα, 26 Ιανουαρίου 1828 – 27 Σεπτεμβρίου 1831, πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους, τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Ρωσίας και Ιταλίας.
Ήταν γνωστό πως οι σχέσεις του με τη γνωστή οικογένεια των αγωνιστών της επανάστασης, των Μαυρομιχαλαίων, δεν ήταν οι καλύτερες, ειδικότερα με τον ηγέτη της οικογένειας, τον Πετρόμπεη τον οποίο φυλάκισε για ένα χρονικό διάστημα. Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ακολουθώντας το συνηθισμένο κυριακάτικο πρόγραμμά του, ξεκίνησε για την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, για να παραστεί στη Θεία Λειτουργία. Κατά τη προσέλευση του δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από τον αδελφό του Πετρόμπεη, Κωνσταντίνο και μαχαίρωμα στην κοιλιά από τον γιο του Πετρόμπεη, τον Γιωργάκη. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
Η δολοφονία του, όπως έγραφαν διαχρονικά τα βιβλία της Ιστορίας προκάλεσε βαθιά απογοήτευση και συγκίνηση ιδιαίτερα στην άρχουσα τάξη του νεοσύστατου τότε κράτους. Νεότερες έρευνες αναφέρουν πως ο Καποδίστριας ήταν το «μαύρο πρόβατο» για τους Εγγλέζους και τους Γάλλους που τον αποκαλούσαν «Ρώσο Ανθύπατο» και μερίμνησαν να διαχυθεί αρνητική εντύπωση στον ελληνικό λαό για το ποιον του Καποδίστρια. Τον κατηγορούσαν ότι κυβερνούσε με Δεσποτισμό και Τυραννία! Μετά τη δολοφονία, παρέλαβε το άψυχο σώμα του ο αδελφός του Αυγουστίνος για να το μεταφέρει για ταφή στην Κέρκυρα, δίπλα στους τάφους των γονιών τους. Η Ελληνική Πολιτεία αρνήθηκε να βοηθήσει στη μεταφορά της σωρού του δολοφονημένου Καποδίστρια στην Κέρκυρα, αποστολή που πραγματοποιήθηκε τελικά με πλοίο που παραχώρησε η Ρωσία.
Η κυριαρχία των Επτανήσων, μεταξύ αυτών και της Κέρκυρας, ανήκε τότε στην Αγγλική αυτοκρατορία! Κατά την άφιξη του πλοίου στην Κέρκυρα, η τοπική αρχή, οι Άγγλοι δηλαδή, αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση της σωρού με την πρόφαση ότι θα ξεσπούσαν ταραχές μεταξύ φίλων και εχθρών του Καποδίστρια. Μετά τη λαϊκή κατακραυγή επετράπη τελικά η αποβίβαση της σωρού την ίδια ημέρα, τα μεσάνυκτα όμως, οπότε έγινε άρον-άρον και νυχτιάτικα η ταφή!
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, την εξουσία ανέλαβε μέχρι τον Μάρτιο του 1832 ο Αυγουστίνος Καποδίστριας. Ακολούθησε ο Γεώργιος Κουντουριώτης που μαζί με τον Μαυροκορδάτο θεωρούνταν πράκτορες των Άγγλων. Τη δολοφονία του Καποδίστρια πανηγύρισαν στο Λονδίνο και το Παρίσι, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως, πως έντονοι ήταν οι πανηγυρισμοί στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ήταν και η έξοδος μαθητών από τα σχολεία που γιόρτασαν την απελευθέρωση της Ελλάδας από την «Τυραννία του Καποδίστρια». Μέχρι και ορφανοτροφεία τα οποία ο δημιούργησε ο ίδιος ο Καποδίστριας για να στεγάσει εκατοντάδες ορφανά της προηγηθείσας Ελληνικής Επανάστασης, κινητοποίησαν οι πολλοί εχθροί του για να γιορτάσουν τον θάνατό του.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Σούνακ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Κατά πολλούς αναλυτές, αυτό το γεγονός αποδεικνύει τη διαχρονική απαξιωτική συμπεριφορά των Άγγλων έναντι της Ελλάδας. Ούτε τα 200 χρόνια που πέρασαν από τότε, φαίνεται να είναι ικανά να αλλάξουν αυτή τη συμπεριφορά!
Α.Τρακκίδης.