Το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Κωστή Παλαμά, διοργάνωσε Μαθητικό Συνέδριο, σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Πνευματικό Όμιλο Πάφου, το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στην Πάφο και αποτέλεσε τη συνέχεια των Παλαμικών γιορτών που καθιερώθηκαν από τον αείμνηστο δήμαρχό της Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, το 1949. Οι γιορτές αυτές κατέστησαν την Πάφο την κατ’ εξοχήν Παλαμική πόλη της Κύπρου, προσδίδοντάς της αίγλη και φήμη και αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα εορτασμών για τον ποιητή.
Χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Παιδεία, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, τον οποίο διάβασε ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Γιώργος Κουτσίδης. Στον χαιρετισμό της η κα. Μιχαηλίδου, ανέφερε πως στα πρόσωπα των παιδιών που σήμερα βραβεύονται και σε κείνα που συμμετέχουν στο Συνέδριο «αντικρίζουμε την Κύπρο που ονειρευόμαστε». Την Κύπρο της έμπνευσης, της δημιουργίας, της υπερηφάνειας και της αυτοπεποίθησης. Ευχήθηκε δε, «ο μεγάλος μας ποιητής να καταστεί φάρος φωτοδότης, να φανούμε αντάξιοι της Ιστορίας μας και συνεπείς στην παράδοσή μας».
Βασικός ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο ομότιμος καθηγητής Μεταβυζαντινής και Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, Κωνσταντίνος Κασίνης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα « Η ποιητική και πολιτική ηθική στο έργο του Κωστή Παλαμά».
Μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων της Πάφου, κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητή Γιώργου Γιωργή και με τη βοήθεια και στήριξη των φιλολόγων καθηγητών τους, ασχολήθηκαν με εξειδικευμένα θέματα για τον Παλαμά και παρουσίασαν τις εργασίες τους, μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα.
Την εκδήλωση διάνθισε μουσικά με δυο μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή, το Μουσικό Λύκειο Πάφου, υπό τη Διεύθυνση του Μουσικού Σωκράτη Τερπίζη.
Τέλος, έγινε απονομή των Βραβείων του Παλαμικού Διαγωνίσματος, το οποίο διεξήχθη κατά την περσινή σχολική χρονιά 2022-2023, και ακούστηκαν αποσπάσματα από τα βραβευθέντα έργα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη στέψη της προτομής του Κωστή Παλαμά, στην ομώνυμη πλατεία.
Τα θέματα των εργασιών, τα οποία διαπραγματεύτηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Λυκείων της Πάφου, ήταν:
Ανάλυση του ποιήματος του Κωστή Παλαμά « Η ξενιτεμένη» Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Αγίου Χαραλάμπους Έμπας.
«Παλαμάς και Δημήτρης Λιπέρτης» Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.
Ακόμη το ποίημα «Αφροδίτη στον Πυγμαλίωνα», Κωστή Παλαμά Λύκειο Κύκκου Πάφου.
Επίσης «Η Κύπρος» και «Η Κύπρος πάλι» Κωστή Παλαμά Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη Γεροσκήπου.