Απαραίτητη προϋπόθεση και στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου είναι να αποτελεί ζώσα κληρονομιά, δηλαδή να μην έχει εγκαταλειφθεί αλλά να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, προσθέτοντας πως λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η κοινότητα της Φύτης με το Φυθκιώτικο υφαντό της.
Σε χαιρετισμό σε εκδήλωση στη Φύτη, τον οποίο ανέγνωσε ο Γιάννης Βασειάδης Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης , στο πλαίσιο τελετής παράδοσης του Εθνικού πρότυπου για το Φυθκιώτικο Υφαντό η Υφυπουργός συνεχάρη τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης και τις ακαδημαϊκούς Φρόσω Ηγουμενίδου και Πετρούλα Χατζητοφή οι οποίες, είπε, συνεργάστηκαν με την επιτροπή αξιολόγησης , με έμπειρες υφάντριες από τη Φύτη και με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας , ούτως ώστε να καταγράψουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Φυθκιώτικου υφαντού.
Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Πολιτισμού το πρότυπο αυτό, αποτελεί έναν οδηγό για τις μελλοντικές γενιές, για τις υφάντριες, για τους μελετητές και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους , ώστε να διασφαλιστεί η γνησιότητα και μοναδικότητυα του Φυθκιώτικου υφαντού.
“Θεωρούμε προτεραιότητα την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσω της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας. Η Υπηρεσία θεωρεί ύψιστο μέλημα και πρώτιστο στόχο της για τη διατήρηση και τη συνέχιση της πλούσιας χειροτεχνικής γνώσης στις επόμενες γενιές για να παραμείνει επίκαιρη και δυναμική”, ανέφερε η Υφυπουργός.