Η Ειρήνη Παππά σπούδασε Θεολογία και Παλαιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι διορισμένη ως καθηγήτρια Θεολογίας στα σχολεία της Κύπρου εδώ και 27 χρόνια ενώ το συγγραφικό της έργο επίσημα ξεκίνησε εδώ και μια 10ετία. Από μικρή ωστόσο της άρεσε το γράψιμο.
Όταν τα παιδιά της έφυγαν από την “αγκαλιά” της και την άμεση προσοχή της άρχισε την συγγραφή του πρώτου της βιβλίου υπό την τίτλο “ Η νεράιδα στο Ποτάμι”. Mέχρι στιγμής έχει συγγράψει τέσσερα μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων. Είναι κοινωνικά μυθιστορήματα τα οποία έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Ομίλου Πάφου όπου έχει ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και τη συγγραφή θεατρικών έργων.
Αρχικά ομολόγησε έβγαλε τα βιώματα του Θεσσαλικού κάμπου αφού κατάγεται από τον Πύργο της Καρδίτσας. Αυτά, όπως είπε, που κουβαλούσε ως παιδί αλλά και αυτά που άκουγε από τις παλαιότερες γυναίκες. Έτσι προέκυψε το μυθιστόρημα “Η Νεράιδα στο ποτάμι” που απειχεί την κοινωνία της Θεσσαλίας 100 χρόνια πριν από σήμερα. Πρόκειται σημείωσε για ένα μυθιστόρημα εποχής , όχι ιστορικό. “Μέσα από το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ήθελα να εκφράσω τον τρόπο ζωής των γυναικών της εποχής εκείνης”,συμπλήρωσε. Στόχος μου συνέχισε, είναι να διατηρηθεί η μνήμη των συνθηκών που βίωναν οι γυναίκες εκείνης της εποχής. Αναφέρθηκε στην συνέχεια, στην πατριαρχική κοινωνία της Θεσσαλίας στην οποία τότε οι γυναίκες δεν είχαν κανένα μέλλον. Μάλιστα αποκάλυψε πως το βιβλίο της το έγραφε όταν πήγαινε στον τόπο της στην Θεσσαλία για διακοπές. Η καρδιά της κεντρικής Θεσσαλίας συνέχισε, κουβαλά ένα βαρύ κλίμα, το παρελθόν των ολίγων, του ανθρώπου που έζησε κάτω από τον τσιφλικά και την καταπίεση.
Αναφερόμενη στο πρώτο της βιβλίο σημειώνει πως κάπου στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου και γεννημένη στις αρχές του εικοστού αιώνα, μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα στην ίδια τους την ζωή, η Ανδρονίκη, κόρη ενός φτωχού αγρότη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ζοφερό μέλλον. Κουβαλά πάνω της το στίγμα μιας παράξενης ομορφιάς που δεν της συγχωρά ούτε η ίδια η οικογένεια της. Μεγαλώνει με την απόρριψη όλων, οδηγείται αθέλητα σε έναν αταίριαστο γάμο και παρόλες τις ατυχίες της, τολμά να ονειρευτεί τον έρωτα στην αγκαλιά του Αλέξανδρου, γιου του τσιφλικά της περιοχής. Μέσα της γεννιέται μια ελπίδα πως η ζωή της θα αλλάξει… Όμως η μοίρα έχει πλέξει τον ιστό της χρόνια πριν και έχει εγκλωβίσει στα δίχτυα της τα πρόσωπα της ιστορίας. Δημιουργεί ένα ερωτικό τρίγωνο που δεν αντέχει να το αντικρίζει η γή, ο ουρανός αλλά ούτε η ίδια η κόλαση μόνο ένα πρόσωπο γνωρίζει την αλήθεια,αλλά εκείνο θα κρατήσει το στόμα του κλειστό. Οι πρωταγωνιστές της ιστορλίας θα πληρώσουν για όσα φταίνε και για όσα δεν φταίνει για να επέλθει η κάθαρση που θα λυτρώσει σώματα και ψυχές από το φοβερό μυστικό.
Πρόσθεσε ακόμη πως το πως μεγάλωσε η Ανδρονίκη δεν διαφέρει από τον δικό της τρόπο μεγαλώματος. Ποτέ είπε χαρακτηριστικά οι γυναίκες δεν περνούσαν μπροστά από τα καφενεία στο χωριό της.
Πριν από το πρώτο της μυθιστόρημα είχε εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων σε πιλοτική βάση .Έχει γράψει επίσης «Το χρονικό ενός παράνομου έρωτα» το οποίο διαπραγματεύεται την συνθήκη του γάμου και το πώς οι άνθρωποι μπορούν να εγκλωβίζονται σε ένα νεκρό γάμο.
Ακολούθησε η συγγραφή των βιβλίων «Ζωές στα κύματα» που ασχολείται με την μάστιγα των ναρκωτικών και πώς μπορεί κάποιος να ξεφύγει από τις ναρκωτικές ουσίες μέσα από την αγάπη του για την Τέχνη. Το τελευταίο της βιβλίο είναι ο «Κόκκινος κύκλος σε μαύρο φόντο» το οποίο είναι βιβλίο αστυνομικού και μυστηρίου.
Το γράψιμο της άρεσε από πολύ μικρή από τότε που ήταν παιδί. Το ίδιο και το διάβασμα.
Ερωτηθείσα πως και σπούδασε Θεολογία η κ. Παππά ανέφερε « η Θεολογία προέκυψε γιατί από τα πολύ παιδικά μου χρόνια είχα μια πολύ μεγάλη κλήση προς το μεταφυσικό. Για κάποιο λόγο που δεν μπορούσα να εξηγήσω και να καταλάβω από πολύ μικρή υποψιαζόμουν ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα πίσω κρυμμένα που ήθελα να τα ανακαλύψω». Έτσι πρόσθεσε, από μικρή έξαχνε ποιος είναι ο Θεός και ποια η σχέση του με τον άνθρωπο. Στα βιβλία της ωστόσο υπάρχει το θρησκευτικό στοιχείο σε κάποια πιο έντονο και σε κάποια πιο ακροθιγώς.
Στα μελλοντικά της σχέδια είναι η συγγραφή δύο μυθιστορημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είπε. Συνεχώς είπε, γεννιούνται στο μυαλό της ιστορίες οι οποίες διεκδικούν δημοσιότητα και πρέπει να ειπωθούν.
Σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου η κ. Παππά ανέφερε πως τα παλαιά χρόνια ήταν πολύ πίσω ο πολιτιστικός τομέας. Eξέφρασε ωστόσο την ικανοποίηση της που σήμερα η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί και βλέπει μια αναγέννηση ευχόμενη να γίνει ακόμη πιο έντονη.
Σήμερα είπε υπάρχουν νέα παιδιά που γράψουν καταπληκτικά και χρειάζονται στήριξη εκτιμώντας πως δεν είναι εύκολο να καταθέτεις την ψυχή σου σε ένα βιβλίο.
“Η Πάφος”
Για την Πάφο είπε πως είναι ένα πολύ χαρούμενο μέρος γιατί έχεις τη θάλασσα δίπλα σου. Δεν μπορείς να είσαι λυπημένος. Το υγρό στοιχείο δε, είναι πολύ έντονο στην ζωή της, αφού στα βιβλία της παντού υπάρχουν ποτάμια και θάλασσες.
“Θεατρικός Όμιλος Πάφου”
Η Ειρήνη Παππά είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Θεατρικού Ομίλου Πάφου. Ο Θεατρικός Όμιλος Πάφου αποτελεί σημείωσε μεγάλο κεφάλαιο της ζωής της το οποίο ιδρύθηκε το 2008 από εκπαιδευτικούς . Είμαστε είπε ερασιτέχνες αλλά ένα θεατρικό ένστικτο το έχουμε. Στον Θεατρικό Όμιλο Πάφου συνέχισε, έχουμε περάσει πολλές όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές. Επιθυμία της είναι, όπως είπε, να ανέβει στην θεατρική σκηνή αλλά δεν ξέρει πότε θα το τολμήσει.
Η συγγραφέας Ειρήνη Παππά αφήνει, διακριτικά τους ήρωες να αναπτυχθούν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Η σύνδεση και η σχέση των ηρώων αποκαλύπτονται σταδιακά, κάποιες φορές με αβίαστο και φυσικό τρόπο και άλλες φορές με φαντασία και μυστήριο. Για την ίδια πρώτο ρόλο στηνζωή της έχει η μητρότητα, όπως αναφέρει, ακολουθεί η εκπαίδευση και κατόπιν η συγγραφή και το συγγραφικό της έργο.
Βιογραφικό
Ειρήνη Παππά
Η Ειρήνη Παππά γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1971 από πατέρα Καρδιτσιώτη και μητέρα από τον Έβρο. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και διπλώματος Ελληνικής Παλαιογραφίας. Από τα παιδικά της χρόνια τη μάγευε το διάβασμα λογοτεχνίας και ο κόσμος της συγγραφής και στα μαθητικά της χρόνια ξεκίνησε να γράφει ποιήματα. Ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων τα τελευταία δέκα χρόνια.
Το 2014 κυκλοφόρησε σε αυτοέκδοση η συλλογή διηγημάτων «το πράσινο λεωφορείο». Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά της «Η νεράιδα στο ποτάμι» από τις εκδόσεις Πάργα και το 2017 το μυθιστόρημα «Το χρονικό ενός παράνομου έρωτα» από τις εκδόσεις Τελεία. Το 2019 κυκλοφόρησε
το μυθιστόρημα «Ζωές στα κύματα» από τις εκδόσεις Τελεία. Το 2020 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Κόκκινος κύκλος σε μαύρο φόντο» από τις εκδόσεις Τελεία.
Η Ειρήνη Παππά ασχολείται επίσης με τη συγγραφή θεατρικών έργων. Διετέλεσε μέλος του Θεατρικού Ομίλου Πάφου για 11 χρόνια και Πρόεδρος του ομίλου τα τελευταία 3 χρόνια. Θεατρικά της έργα είναι τα: Θα σε κάνω βασίλισσα, Ο αριστούχος, Κλειδωμένα όνειρα, Το μυστικό, Μην περιμένεις ποτέ το τελευταίο λεωφορείο, Το κλειδί και έχουν ανέβει από τον Θεατρικό όμιλο Πάφου αλλά και σε σχολικές παραστάσεις.
Το θεατρικό της «Μην περιμένεις ποτέ το τελευταίο λεωφορείο» βραβεύτηκε από τον Θεατρικό οργανισμό Κύπρου το 2019 με το βραβείο Συγγραφής θεατρικού έργου. Το ίδιο θεατρικό βραβεύτηκε με έξι πανελλήνια βραβεία.
Ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Κύπρο και είναι μητέρα 3 παιδιών.