Αύξηση που φθάνει μέχρι και το 178,47% σε σχέση με τη διοργάνωση του 2013, σημείωσε το κοινό, που παρακολούθησε τις παραστάσεις που δόθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023, ενώ σύμφωνα με απολογισμό των διοργανανωτών, ο μέσος όρος ηλικίας όσων παρακολουθήσαν τις φετινές παραστάσεις ήταν τα 25 μέχρι 35 έτη, γεγονός που δίνει το μήνυμα ότι το φεστιβάλ προσφέρεται ως ένα άλλο είδος ψυχαγωγίας που μπορεί και πρέπει να αφορά τη νέα γενιά.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, «εξελίσσεται ως μια γιορτή για τη σημασία της επίδρασης του πολιτισμού και των τεχνών στην καθημερινότητά μας, καθώς και της ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού».
Οι διοργανωτές εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ, τους συντελεστές των παραγωγών που συμμετείχαν, και προς τα μέλη των ομάδων του Φεστιβάλ που εργάστηκαν άοκνα για να φέρουν εις πέρας μία ακόμα πολυεπίπεδη, πολυσύνθετη και επιτυχή διοργάνωση. Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» εκφράζεται προς τους χιλιάδες θεατές, που έμπρακτα στηρίζουν τον θεσμό του Φεστιβάλ με την παρουσία τους στις παραστάσεις του και που -για μια ακόμα χρονιά- αγκάλιασαν με σεβασμό και θέρμη τη διοργάνωση και χάρισαν απλόχερα το χειροκρότημά τους.
Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε καινοτόμες, ανανεωτικές, ξεχωριστές σκηνοθετικές προσεγγίσεις με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση και σπουδαίους συντελεστές, ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε με θέρμη από Κύπριους και ξένους θεατές, που γέμισαν ασφυκτικά τους τρεις θεατρικούς χώρους, όπου διεξήχθη το φεστιβάλ, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.
Οι διοργανωτές, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του φεστιβάλ, και αφουγκραζόμενοι τα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων χρόνων, έδωσαν προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας των παραστάσεων προσφέροντας στο κοινό, ποιοτικές παραστάσεις, με χαμηλές τιμές εισιτηρίου.
Παρά τη μείωση στις παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο φετινό πρόγραμμα, που ήταν στο σύνολο τους 4, αυτές χαρακτηρίστηκαν από υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και ποικιλομορφία κερδίζοντας την ευρεία ανταπόκριση του κοινού από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ περιλάμβανε μια εγχώρια παραγωγή, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, από τους Κύπριους δημιουργούς Κώστα Σιλβέστρο και Σταύρο Σταύρου, καθώς και τρεις παραγωγές Κρατικών Θεάτρων με σημαίνουσα πορεία στη χώρα τους (Τρωάδες του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Βάκχες του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας, Ιππόλυτος του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας).
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η διαχρονική επιθυμία για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού, αλλά και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, καθώς και της παροχής ευκαιριών πρόσβασης σε ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό και φέτος».
Συγκεκριμένα, συνολικά 10.419 θεατές παρακολούθησαν τη φετινή διοργάνωση καταγράφοντας ρεκόρ προσέλευσης θεατών στην 27χρονη πορεία του Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ, που έχει γίνει πλέον θεσμός στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου τη θερινή περίοδο, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισμού, του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Υφυπουργείου Τουρισμού, μιας συνέργειας η οποία εξελίσσεται, αναπτύσσεται, ανανεώνεται και κυρίως εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα που προστάζει η σύγχρονη εποχή.
Παρόλη την επιτυχία και καθιέρωση του θεσμού, οι διοργανωτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, « δεν εφησυχάζουν και στοχεύουν στην ενίσχυση του φεστιβάλ ώστε να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς ο σημαντικός αυτός θεσμός φέρει όλες τις προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση του πολιτιστικού και κοινωνικού αποτυπώματός του, ως ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης».
Στο πλαίσιο αυτό, οι διοργανωτές, έχουν ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διεργασίες για την επόμενη διοργάνωση του 2024.