Επιστολή με έξι συνολικά εισηγήσεις για αντισταθμιστικά μέτρα που αφορά τις περιουσίες των κατοίκων του Ακάμα απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, το νεοσύστατο Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου στην Πάφο.
Σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο, η επιστολή η οποία εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε χθες και δια ζώσης στους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας σε συνάντηση που είχαν μαζί τους οι κοινοτάρχες Νέου Χωρίου και Ίννειας.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου εκφράζει εκ νέου την ετοιμότητά του να παρακαθίσει σε διάλογο με τα Κυβερνητικά Τμήματα ο οποίος θα βοηθήσει στην ολιστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος στην Χερσόνησο Ακάμα και θα δικαιώσει τούς επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες για να μπορέσει να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τούς κατοίκους και ειδικά για τούς νέους της περιοχής.
Συγκεκριμένα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου προτείνει όπως η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα «άμεσα να προχωρήσουν με την ρημοτομία και την σχεδίαση οδικού δικτύου και κατασκευή του με έξοδα της Κυβέρνησης δρόμων σε όλες τίς Οικιστικές, Παραθεριστικές και Τουριστικές Ζώνες με βάση το Νέο Τοπικό Σχέδιο για να υπάρξει άμεσα η σωστή υποδομή για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τα τεμάχια τους».
Εισηγείται όπως τα τεμάχια γης επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και τα όποια ήταν ενταγμένα σε Τουριστικές Ζώνες 57.5% και έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης ΔΑ1ΠΦ με μηδενικούς συντελεστές ανάπτυξης από το 1989 και παραμένουν με μηδενικούς συντελεστές δόμησης και στο Νέο Τοπικό Σχέδιο να αποζημιωθούν με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος η να ανταλλαχθούν με χαλίτικα τεμάχια με βάση την αξία το 1989 σύν τόκο και τιμάριθμο».
Εκφράζεται η θέση όπως στον υφιστάμενο χώρο των κτηνοτροφικών μονάδων «δοθεί Κτηνοτροφική Ζώνη περιορισμένη στα τεμάχια των υφιστάμενων κτηνοτρόφων. «Οι κτηνοτρόφοι έχουν ως μόνη εργασία τους την κτηνοτροφία και σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση θα παραμείνουν χωρίς εργασία», αναφέρεται.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο προτείνει επίσης όπως οι αποζημιώσεις προς τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες δρομολογηθούν «μέσω της δημιουργίας ενός πράσινου ταμείου όπου εισοδήματα από την διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, δωρεές από μεγάλους οργανισμούς, πολεοδομικές ρυθμίσεις όπως μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων, ανταλλαγή με κρατική ακίνητη γή, απαλλοτρίωση από το Κράτος με τρέχουσες τιμές αγοράς και ελαφρύνσεις στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης».
Εισηγείται ακόμα τη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας με την συμμετοχή των Κοινοτήτων Ακάμα και του ιδιωτικού τομέα και την δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου για τίς Κοινότητες Ακάμα και του Εθνικού Δασικού Πάρκου καθώς και της Περιοχής Πόλης Χρυσοχούς και του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, όπως τον θεσμό των Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους η ακόμη και διεύρυνση του θεσμού του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών.
Προτείνει τη δημιουργία ενός “branding” για τα βασικά γεωργικά προϊόντα και εδέσματα που παράγονται στα χωριά και Κοινότητες Ακάμα και την προώθηση τους μέσω των εισόδων και εστιατορίων και αποστολή των ειδικών προϊόντων σε πιο μεγάλες αγορές στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι διαδικασίες για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα έχουν ολοκληρωθεί και το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα έχει εξαγγελθεί και εκκρεμεί η τελική αξιολόγηση των ενστάσεων από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και Υπουργό Εσωτερικών για την τελική διαμόρφωση του.
Φαίνεται, προστίθεται, ότι για ένα σημαντικό αριθμό ιδιωτικών κτημάτων «δεν θα δοθούν καθόλου αναπτυξιακά δικαιώματα, αποδίδοντας τους έτσι μηδενική αξία μετά από τεράστιες πιέσεις από τίς Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και υιοθέτηση των θέσεων αυτών από την Περιβαλλοντική Αρχή στο Νέο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και οι οποίες θεωρούνται πλέον δεσμευτικές από Πολεοδομικό Συμβούλιο».
Εκφράζεται η ελπίδα ότι «οι θέσεις μας και εισηγήσεις μας μετά από μεγάλο προβληματισμό θα εισακουστούν και θα υλοποιηθούν άμεσα από την Κυβέρνηση σας έτσι που η δική μας Κοινότητα του Νέου Χωρίου αλλά και όλες οι άλλες Κοινότητες της Χερσονήσου Ακάμα να βγούν επιτέλους μετα από 35 χρόνια, από τον αναπνευστήρα και να μπορέσουν σε πλαίσια αειφορίας και προστασίας του Περιβάλλοντος να αναπτυχθούν με υποδομές που θα δώσουν θέσεις εργασίας και προοπτική στους κατοίκους και ειδικά τούς νέους μας για να παραμείνουν στα χωριά τους».