Δεκατέσσερα διαφορετικά προληπτικά πρόγραμματα παρέμβασης σε 6.000 παιδιά και εφήβους διάρκειας 8.000 συνολικά ωρών εφάρμοσε η Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου από τηνεικοσάχρονη λειτουργίας της, σύμφωνα με τον Στέφανο Ελευθερίου Συντονιστής Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης Γεροσκήπου. Επεσήμανε επίσης σε δηλώσεις του πως εκπαιδεύτηκαν 240 γονείς σε προγράμματα θετικής γονεϊκότητας. Έγιναν 120 διαλέξεις σε οργανωμένα σύνολα (εκπαιδευτικούς, γονείς, συλλόγους).
Αφιερώθηκαν 4000 περίπου ώρες συγγραφικής δουλειάς με άρθρα στα Μ.Μ.Ε. και στο περιοδικό της Δ.Ο.Π. «Επιλέγω Ζωή». Ακόμη διανεμήθηκαν δωρεάν 76000 τεύχη του περιοδικού ‹‹Επιλέγω Ζωή›› και 100000 έντυπα διαφόρων θεμάτων σε παιδιά, εφήβους και γονείς. Οργανώθηκαν 70 αθλητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και εκδρομές καθώς και 16 χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. Οργανώθηκαν 20 συνέδρια με τη συνεργασία σχολείων, εκπαιδευτικών, συνδέσμων γονέων και τοπικών αρχών. Επίσης προσφέρθηκε ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική σε εκατοντάδες συμπολίτες μας. Ο κ. Ελευθερίου ανέφερε πως η Δ.Ο.Π. συμμετείχε σε 6 Ευρωπαϊκά, 24 Πανελλαδικά και 16 Παγκύπρια Συνέδρια Πρόληψης καιαποτελεί μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Εκπαιδεύτηκαν 300 περίπου εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε προγράμματα πρόληψης.
Εξάλλου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Στέφανου Ελευθερίου Συντονιστή Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης Γεροσκήπου η 26η Ιουνίου, αναφέρει πως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, που συμπίπτει με τα 20 χρόνια παρουσίας της Δ.Ο.Π., σηματοδοτεί την αποδοχή και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τη φροντίδα που χρειάζεται ο κάθε ουσιοεξαρτημένος συνάνθρωπός μας, αλλά και κάθε παιδί που παρουσιάζει ανάγκη για διατήρηση υγείας, ευεξίας και ευημερίας. Όπως αναφέρει ο κ. Ελευθερίου η Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου (Δ.Ο.Π.) είναι η μοναδική υπηρεσία σε Δημοτικό επίπεδο, που έχει ως αποκλειστικό έργο την πρόληψη των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών, σε παγκύπριο επίπεδο. Εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης αδειοδοτημένα από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου από το 2012, ενώ δραστηριοποιείται από το 2003.
Φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια δράσης, συνεχούς και μεθοδευμένης προσπάθειας, τόσο στη Γεροσκήπου, όσο και σε όλη την Πόλη και Επαρχία της Πάφου. Επισημαίνει επίσης πως η φιλοσοφία της Δ.Ο.Π. Γεροσκήπου και των προγραμμάτων που εφαρμόζει πηγάζει από τις βασικές αρχές προαγωγής της σωματικής, κοινωνικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. H πρόληψη της εξάρτησης συνέχισε αφορά σε παρεμβάσεις που αποσκοπούν στον εντοπισμό, περιορισμό και εξάλειψη των αιτιών που συμβάλουν στη γένεση της χρήσης και εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες, καθώς και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές.
Μία αποτελεσματική Στρατηγική Πρόληψης, οφείλει να στρέψει το βλέμμα, τόσο στο άτομο (βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση), όσο και στην κοινωνική διάσταση της χρήσης και των εξαρτητικών συμπεριφορών, για να κατανοήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες άτομα κάθε ηλικίας προβαίνουν σε χρήση ουσιών, νόμιμων ή παράνομων. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου τα προγράμματα Πρωτογενούς Πρόληψης που υλοποιούνται από τη ΔΟΠ Γεροσκήπου, απευθύνονται, τόσο στον ευρύτερο πληθυσμό, όσο και εστιασμένα σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Οποιοδήποτε πρόγραμμα ή δράση πρόληψης λαμβάνει χώρα στη Δ.Ο.Π. Γεροσκήπου έχει ως βασικό στόχο την υγιή διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ψυχοκοινωνικής συμπεριφοράς του ατόμου, οι οποίες προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής που υιοθετεί το ίδιο το άτομο.
Για το λόγο αυτό κρίνεται, όπως τονίζει, σημαντικό να δοθεί στο άτομο η δυνατότητα να αποκτήσει κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες, να καλλιεργήσει αρχές και αξίες, να διαμορφώσει πεποιθήσεις – στάσεις και συμπεριφορές και να αναπτύξει ικανότητες που θα του επιτρέψουν από τη μια να οδηγηθεί σε υγιείς επιλογές και από την άλλη να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις δυσκολίες που πιθανότατα θα συναντήσει στην πορεία της ζωής του.
Ο κ. Ελευθερίου σημείωνει πως η Πρόληψη δραστηριοποιείται προκειμένου να ενθαρρυνθεί το άτομο, ώστε να αλλάξει στάση και να υιοθετήσει πιο λειτουργικές συμπεριφορές. Για να καταστεί εφικτό αυτό, συνεχίζει παρέχεται η κατάλληλη γνώση, μέσα από την πληροφόρηση, η οποία εν συνεχεία νοηματοδοτείται, συνδέεται δηλαδή με τα συναισθήματα και τις προσωπικές ανάγκες του ατόμου. Στο πλαίσιο αυτό και με φάρο τη φιλοσοφία που προαναφέρθηκε, υλοποιούνται Δράσεις και Προγράμματα Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στις κάτωθι Ομάδες Πληθυσμού: Παιδιά (προσχολικής/σχολικής ηλικίας), Έφηβοι, Εκπαιδευτικοί (όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης), Επαγγελματίες Υγείας, Γονείς, Εθελοντές, Δίκτυο Ατόμων-Φορέων (π.χ. barman, σερβιτόροι σε καφέ, bar, πωλητές αλκοόλ). Αναφορικά με την 26η Ιουνίου που έχει καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών ο κ. Ελευθερίου σημειώνει πως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινωνίας για το θέμα των εξαρτήσεων. Συγκεκριμένα, η έννοια της εξάρτησης από κάποια ουσία ή από την πραγματοποίηση κάποιας συμπεριφοράς σχετίζεται με την αίσθηση ότι δεν μπορούμε χωρίς αυτήν με αποτέλεσμα να την αναζητάμε και την επαναλαμβάνουμε, υπό μορφή καταναγκασμού, παρά τις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να λαμβάνει στην ζωή μας. Συν τοις άλλοις, η εξάρτηση συνεχίζει, οδηγεί σε δυσάρεστα έως και αφόρητα συναισθήματα σε περίπτωση που δεν θα προβούμε σε επανάληψη μίας συμπεριφοράς.
Ας σημειωθεί δε ότι της εξάρτησης προηγείται ποικιλία αλληλοεπιδρώντων και αλληλοδιαπλεκομένων παραγόντων (ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών) και σταδίων. Ο κ. Στεφάνου αναφέρει πως η εξάρτηση δεν είναι απλά μια ατομική επιλογή, ούτε οφείλεται αποκλειστικά σε κληρονομούμενα «κακά γονίδια». Αντιθέτως, διαμορφώνεται σταδιακά, μέσα από την εμπειρία και την κοινωνική θέση του ανθρώπου, ο οποίος ενδεχομένως να μην έχει λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται ή, ακόμα χειρότερα, να αποκλείεται από το δικαίωμα στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία ή από υγιείς σχέσεις και κοινωνικά δίκτυα. Το έργο της Πρόληψης πραγματοποιείται επηρεαζόμενο από πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες. Μέσα από παρεμβάσεις πρόληψης που επικεντρώνονται κυρίως στον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος, αλλά και στην γενικότερη προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, το άτομο στηρίζεται σε θέματα μετάβασης, ώστε αυτές να πραγματοποιούνται με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο και να μην αποτελούν αίτια για τη δημιουργία συμπεριφορών εξάρτησης, κατέληξε.