Τον θεμέλιο λίθο της νέας Πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) – Mediterraneo, που ανεγείρεται στο πρώην κτιριακό συγκρότημα των «Χαρουπόμυλων», στην Πάφο, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης του Προέδρου του Συμβουλίου των Επιτρόπων του AUB Philip. S. Khoury και άλλων μελών του Συμβουλίου, του Προέδρου του Πανεπιστημίου Fadlo R. Khuri, Υπουργών της Κυβέρνησης της Κύπρου, του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, Βουλευτών, Δημάρχων της Πάφου, του Πρύτανη του AUB – Mediterraneo Δρα. Wassim El Hajj, ανώτερων στελεχών του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του AUB και πολλών άλλων επισήμων.
Υπάρχει σημαντική συνεισφορά του τομέα της εκπαίδευσης στο ΑΕΠ της Κύπρου και είμαι εδώ για να εκφράσω τη στήριξη της Πολιτείας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να ευχαριστήσω για την ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατέθεσε το πρωί τον θεμέλιο λίθο της Πανεπιστημιούπολης του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) – Mediterraneo – στην Πάφο.
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων σε τομείς όπως αυτός της εκπαίδευσης.
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρέθηκε στον χώρο για να καταθέσει τον θεμέλιο λίθο ενός διεθνούς εμβέλειας πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Είπε πως αυτό αποτελεί μια ένδειξη της σημασίας που έχει το να επενδύσει η χώρα μας σε κάποιους τομείς, όπως αυτόν της εκπαίδευσης, προσθέτοντας πως έγινε σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια.
«Υπάρχει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας του τομέα της εκπαίδευσης και είμαι εδώ για να εκφράσω τη στήριξη της Πολιτείας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, να ευχαριστήσω για την ψήφο εμπιστοσύνης», σημείωσε.
«Να είστε βέβαιοι ότι είναι ένας τομέας όπου θα δούμε σύντομα και άλλες θετικές εξελίξεις», συνέχισε.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κάποια κίνητρα από την πολιτεία ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως ήδη εξετάζεται το θέμα.
Για παράδειγμα, σημείωσε, «ως είναι τώρα η σχετική νομοθεσία δεν μπορεί να δοθεί κρατική γη για πανεπιστημιακούς σκοπούς. Έχουμε ενημερωθεί για αυτό το θέμα και ήδη επεξεργαζόμαστε αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας για να προωθηθεί στη Βουλή», ανέφερε.
Το AUB-Mediterraneo θα αρχίσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους με τις παρακάτω σχολές και προγράμματα:
Σχολή Τεχνών και Επιστημών, η οποία θα προσφέρει:
- Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες, τη Φιλοσοφία και τα Οικονομικά (Bachelor of Arts in Politics, Philosophy and Economics).
- Πτυχίο Πληροφορικής και Υπολογιστών (Bachelor of Science in Computer Science).
- Πτυχίο στη Ψυχολογία (Bachelor of Science in Psychology)
Σχολή Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής, η οποία θα προσφέρει: - Πτυχίο στη Βιομηχανική Μηχανική (Bachelor of Science in Industrial Engineering).
- Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μηχανικής (Master Degree in Engineering Management).
Διοίκηση Επιχειρήσεων-School of Business, η οποία θα προσφέρει: - Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Bachelor Degree in Business Administration).
- Μεταπτυχιακό στο Business Analytics (Master of Science in Business Analytics).
Οι εγγραφές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 άρχισαν και συνεχίζονται. Ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, το AUB-Mediterraneo έχει τη δυνατότητα και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας προς τους φοιτητές, ιδιαίτερα για την πρώτη φετινή χρονιά της λειτουργίας του, που καλύπτουν έως και το 70% των ετήσιων διδάκτρων. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου aubmediterraneo.cy
Το AUB ιδρύθηκε το 1866 και είναι το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της περιοχής. Σύμφωνα με την διεθνή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην περιοχή και την 72η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την άμεση πρόσβαση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας