Πρέσβης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Κύπρου αναλαμβάνει ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης, Μάριος Ιωάννου Ηλία.
Ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Κύπρου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ηλίας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως «είναι ύψιστη τιμή για εμάς να ανακηρύσσουμε Πρέσβη τον Μάριο Ιωάννου Ηλία, έναν πραγματικό πρεσβευτή του Ελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό, καταξιωμένο καλλιτέχνη αλλά και έμπειρο διοικητικό τεχνοκράτη του πολιτισμού”.
Πρόσθεσε ότι ο Μάριος Ιωάννου Ηλία, «προβάλλει διεθνώς την ιστορία και τον πολιτισμού της Κύπρου και της Ελλάδας».
Με τον μουσουργό, «βρισκόμαστε ήδη σε μια αγαστή συνεργασία τόσο σε θέματα πολιτιστικής διπλωματίας όσο και στον προγραμματισμό δράσεων και εκδηλώσεων εντός και εκτός Κύπρου», είπε ο Ηλίας Παπαδόπουλος.
To Ελληνικό Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Αθήνα και 15 παραρτήματα σε Ευρώπη, Η.Π.Α. και Αφρική έχει ως ρόλο να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πνευματική ζωή της Κύπρου και της Ελλάδας συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, στην ενίσχυση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού υποστρώματος ικανού να ωθήσει τον πολίτη να αισθανθεί τις υποχρεώσεις που έχει όχι μόνον έναντι του εαυτού του αλλά και της κοινωνίας στην οποία ζει, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Μάριος Ιωάνννου Ηλία είναι συνθέτης, διευθυντής καλλιτεχνικών και πολιτιστικών θεσμών και ακαδημαϊκός. Kατάγεται από την Κερύνεια. Υπηρέτησε στο Ναυτικό και στην Στρατιωτική Μουσική Εθνικής Φρουράς. Σπούδασε στο Σάλτσμπουργκ και στη Βιέννη. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε σημαντικούς φορείς της Ευρώπης, Ρωσίας και Ασίας.
Είναι μέλος συμβουλίων, μεταξύ αυτών της «Σλαβονικής Ευρώπης» με έδρα τις Βρυξέλλες, για τη στρατηγική διεθνή συνεργασία μεταξύ των λαών μέσω του πολιτισμού, της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του «Ευρωπαϊκού Δελφικού Πνευματικού Κινήματος» με έδρα την Αθήνα και μέλος του καλλιτεχνικού και επιστημονικού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της «Διεθνούς Κοινότητας Πολυαισθητικής Εκπαίδευσης» με έδρα το Σάλτσμπουργκ.
Επιβλέπει διδακτορικές διατριβές στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών και σε επίπεδο advanced master στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης. Έχει διδάξει, δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και διεθνή συνέδρια ανά την υφήλιο. Από το 2018 είναι επικεφαλής της Τάξης των Τεχνών στην Επιτροπή Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Διετέλεσε σύμβουλος σε σειρά ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων και υποψηφίων πολιτιστικών πρωτευουσών Ευρώπης (Αμπερντίν, Λευκωσίας, κ.ά.) καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος – 2017. Υπήρξε πρεσβευτής τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με επίκεντρο τον πολιτισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού, όπως και πρεσβευτής καλής θέλησης του ιαπωνικού πολιτιστικού φορέα Mandarin Electron.
Έχει εφεύρει την έννοια της πολυμεσότητας στη μουσική (2003), την οποία αναλύει στο βιβλίο του «The Concept of Polymediality» (έκδ. Schott). Σε αυτήν αξιοποιεί μη συμβατικά μουσικά στοιχεία, μέσα και μορφές τέχνης καθώς και την τεχνολογία στην υλοποίηση της μουσικής ιδέας. Το 2019 αναδείχθηκε ως η Προσωπικότητα της Χρονιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατηγορία Πολιτισμός. Κατέχει, επίσης, το«Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου» από την Ακαδημία Αθηνών στην τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών (2022).