Το Δημοτικό Σχολείο Τάλας συμμετείχε στο πρόγραμμα Βραχυπρόθεσμα Σχέδια για την Κινητικότητα Μαθητών και Προσωπικού στη Σχολική Εκπαίδευση του Erasmus+ με το σχέδιο «Ενδυναμώνοντας τους Μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς στην Ψηφιακή Εκπαίδευση» κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2023.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δημοτικού Σχολείου Τάλας στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έγιναν τέσσερις κινητικότητες από τέσσερις εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Στην πρώτη κινητικότητα η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Μαρία Στυλιανού επισκέφθηκε την Κοπεγχάγη από 21 μέχρι και 25 Μαρτίου 2022, όπου παρακολούθησε το σεμινάριο “Gamification (Game Based-Learning)” του οργανισμού Euroteach Instıtute με μια ομάδα από άλλους δεκαπέντε εκπαιδευτικούς από Ισπανία και Τουρκία.
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν πάρα πολλές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εφαρμογές (breakout, action bound, kahoot, plickers, quizlet, glogster, class dojo, google classroom, canva, mentimeter, wordwall).
Στη δεύτερη κινητικότητα ο εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Αντώνης Αντωνίου επισκέφθηκε τη Φλωρεντία από 23 μέχρι και 28 Μαΐου 2022. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο “Photo and Video Making in your Classroom: The Educational Power of Multimedia” του οργανισμού Europass Teacher Academy με μια ομάδα από άλλους δεκατρείς εκπαιδευτικούς από Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και Φινλανδία.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο έγινε παρουσίαση, εκμάθηση και εφαρμογή μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών εφαρμογών όπως το nearpod, TEDed, edpuzzle, Filmora, Kapwing, stop motion studio και goose chase. Πολλά από τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση και κυρίως σε μέρες που το σχολείου λειτουργούσε εξ αποστάσεως.
Η τρίτη κινητικότητα του σχολείου έγινε από την εκπαιδευτικό κ. Χριστίνα Λαχανιάτη, που επισκέφθηκε το Βερολίνο από 18 μέχρι και 23 Ιουλίου 2022. Εκεί η εκπαιδευτικός παρακολούθησε το σεμινάριο “Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools” του οργανισμού Europass Teacher Academy με μια ομάδα από άλλους επτά εκπαιδευτικούς από Κύπρο, Ισπανία, Ουγγαρία και Ρουμανία.
Όπως αναφέρεται η εκπαιδευτικός διδάχτηκε πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιούνται οι παρακάτω εφαρμογές – προγράμματα προς όφελος της διδασκαλίας και της μάθησης: Action Bound, Canva, Khan Academy, Flip, Thinglink, Evernote, Google Classroom, Kapwing, Common Sense Media, tes.com, tpt.com, Math Solver, Just Photomath it και Wattpad.
Επίσης, βελτίωσε τις γνώσεις σε Ηθικά Θέματα που αφορούν τη χρήση της τεχνολογίας και για το πώς δημιουργείται μια eSafe τάξη.
Ακόμη, γενικότερα για τη διδασκαλία, στο σεμινάριο δόθηκε έμφαση στη σημασία της κοινοποίησης των στόχων του μαθήματος με μαθητές και γονείς, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα στα παιδιά και στη σημασία της επίτευξης των μαθησιακών στόχων. Διαφορετικά η τεχνολογία δεν είναι ωφέλιμη.
Η τέταρτη και τελευταία κινητικότητα έγινε από την εκπαιδευτικό Θεμελίνα Αντωνίου. Επισκέφθηκε τη Ρώμη από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2022, όπου παρακολούθησε το σεμινάριο “Digital Wellbeing: A New Challenge for Teachers and Students” του οργανισμού Europass Teacher Academy με άλλους 15 εκπαιδευτικούς από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το σεμινάριο προέρχονταν από διαφορετικές χώρες όπως Λετονία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιταλία.
Στο σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σχετικά με το τι είναι η ψηφιακή ευημερία και πώς να αξιολογούν το κατά πόσο η χρήση της τεχνολογίας είναι αναγκαία σε ορισμένες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους. Επίσης, επιμορφώθηκαν μέσα από διάφορα πειράματα και συζητήσεις για το πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με όσο το δυνατόν πιο παραγωγικό τρόπο, ώστε να μην είναι επιβλαβής για την υγεία τους, με απώτερο σκοπό να μεταφέρουν και στους μαθητές τους τις δεξιότητες αυτές. Με το τέλος της παρακολούθησης του σεμιναρίου προτάθηκαν διάφορες εισηγήσεις δραστηριοτήτων από τους εκπαιδευτικούς, που στοχεύουν στην απόκτηση της ψηφιακής ευημερίας και που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον, συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται τέλος πως τα αποτελέσματα των εργασιών των σεμιναρίων και οι νέες γνώσεις παρουσιάστηκαν στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου σε συνεδριάσεις προσωπικού και ακολούθησε εφαρμογή των νέων γνώσεων στη διδασκαλία των μαθημάτων σε όλες τις τάξεις.
Οι κινητικότητες χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+.